szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A következő program a sok jelszóval és kóddal rendelkező Macesek nagy kedvence lehet, de...

A következő program a sok jelszóval és kóddal rendelkező Macesek nagy kedvence lehet, de mert írtunk már hasonlókról Windowsra is, a Windows felhasználók számára még gyorsan belinkelem ide a korábbi cikket. :)
Aki Macre keres megfelelő programot és egyben rendelkezik esetleg iPhone-nal vagy Palm készülékkel, annak a 1password lehet a legjobb megoldás.

Egy mindenek felett...

Kezdjük ott, hogy a program iPhone-os változata ingyenes, így ha beérjük azzal, hogy a fontos jelszavakat a telefonon tároljuk, az egyetlen centünkbe sem kerül.
A szerencsésebbek karácsony napján ingyen megszerezhették a Maces programot is a Macheist ünnepi ajándékai között, de aki erről esetleg lemaradt, annak sajnos 40 dollárt kell áldoznia a kényelemért és a biztonságért. Viszont ha sok helyre vagyunk beregisztrálva, és a biztonságot szem előtt tartva nem mindenhol ugyanazt az egyszerű és könnyen megjegyezhető – és általában könnyen meg is fejthető - jelszót használjuk, előbb vagy utóbb szükségünk lesz egy megbízható jelszótárolóra.

Kereshető listában minden fontos adatunk

A 1password pedig ilyen. A segítségével egyetlen központi jelszóval védhetjük le az összes többit, így csak egyet kell fejben tartanunk, a többit bármikor előszedhetjük a titkosított adatbázisból. Több kategóriában menthetünk el jelszavakat, vagy több részből álló regisztrációs adatokat, szoftvertelepítő-kódokat, bankkártya-adatokat stb. Ha egyszer valamit beírtunk, ahhoz már csak a központi jelszó birtokában lehet hozzáférni, így az illetéktelenektől biztonságban tudhatjuk ezeket a fontos információkat (ezt az egy jelszót viszont érdemes megjegyeznünk, különben mi sem jutunk többet hozzá semmihez).

iPhone szinkronizáció wifin keresztül

A program a nehezen visszafejthető jelszavak generálásában is a segítségünkre van, így ha magunktól nem tudunk ilyet kitalálni, ez sem jelent problémát.
Sőt, a 1password beépül a Maces böngészőkbe is, így minden login adatot megjegyeztethetünk vele, és még csak begépelnünk sem kell azokat legközelebb, a fő jelszó megadása után a program automatikusan kitölti a login mezőket, űrlapokat a megfelelő adatokkal. Ez némi védelmet ad az adathalászok ellen is, mivel a program - velünk ellentétben - azonnal rájön, ha mondjuk nem az eredeti paypal (hanem mondjuk a félreütött paypol) oldalon készülünk megadni az adatokat, és ott nem ajánlja fel a mezők kitöltését.
A Data Guadriannal ellentétben itt nem hozhatunk létre saját kategóriákat, így alkalmazkodnunk kell a fejlesztők által megválasztott kategóriákhoz és azok felépítéséhez. Szűrni viszont pont olyan kényelmesen lehet benne, mint a konkurens programban (sőt, még kényelmesebb). Ráadásul az is komoly ütőkártyát jelent, hogy képes szinkronizálni az adatokat az iPhone-os verzióval.

Mobil változat
A 1password iPhone változata ingyen letölthető az Apple Store-ból. Hasonlóan az asztali rendszerhez, itt is a központi jelszó adja a fő védelmet, alapértelmezésben ezt is meg kell adnunk, ha egy bejegyzést látni akarunk. Van azonban egy négyjegyű PIN kód is, ezzel indíthatjuk el a programot. A PIN kód mögött minden listaelem látható, és ahol nem kérjük a központi jelszavas védelmet, ott a PIN kód megadása után rögtön olvashatjuk is az adatokat.

Jelszavak a tenyérben

Ha viszont egy központi jelszóval is védett bejegyzést akarunk megnézni, ahhoz nem elég a PIN kód megadása, a rendes jelszót is ismernünk kell. Ez a dupla védelem sosem árt egy hordozható és így könnyen elhagyható eszköz esetében. Amit nem féltünk annyira, annál elegendő a PIN kódos szintet használni.
Az asztali és az iPhone-os változat adatbázisát egyetlen kattintással szinkronizálhatjuk wifi-n keresztül, ami rendkívül kényelmes. Bármelyiken visszük fel az adatot, a másikba már nem kell újra begépelni. Több géppel is szinkronban tarthatjuk az adatainkat.

Szinkronizáció több géppel

Ha több helyre vagyunk beregisztrálva, és mindenhol más jelszót használunk (biztonság szempontjából ez javasolt), előbb vagy utóbb elengedhetetlen egy ilyen program használata, és a 1password mind Macen, mind iPhone-on talán a legjobb ebben a kategóriában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!