szerző:
hvg.hu

Az Egyesült Államok 44. elnökének beiktatásán minden korábbinál szigorúbb biztonsági ellenőrzések és titkosszolgálati készenlét várható. Bár szervezett támadásra utaló jelek nincsenek, egy magányos merénylő még így is átcsúszhat a szigorú szűréseken. Az előzetes felmérések a Mumbaiban történthez hasonló merényletsorozatot sem zárnak ki.

A guruló bunker több rakétát is kibír
© AP
Az USA első színesbőrű elnökének beiktatásán az eddigi legszigorúbb biztonsági intézkedéseket vezették ugyan be, de a szakértők szerint még így is fennáll az általuk „X-faktornak” nevezett, előre nem látott tényező lehetősége - írja a Los Angeles Times hétfői száma. A kockázati lista élén egy kisebb csoport vagy egy magányos merénylő áll, ez esetben ugyanis elképzelhető, hogy átcsúsznak a hírszerzők és a biztonsági emberek sűrű hálóján. S bár még így sem feltétlenül jelentenek közvetlen veszélyt a leendő elnök testi épségére, megzavarhatják a ceremóniát, rossz esetben pánikot robbanthatnak ki a nézők között.

A rendvédelmi és hírszerzési szervek szóvivői szerint erre ugyanakkor kicsi az esély, a közelmúltban nem találtak semmilyen arra utaló jelet, hogy Obama beiktatásán bárki merényletet követne el. Ennek ellenére nem lehetnek biztosak a dolgukban, ugyanis az USA 44. elnöke – származása és bőrszíne miatt – eddig nem ismert kockázati tényezőket jelent.

„Természetesen megtehetjük a szükséges előkészületeket, de mindig vannak változók” – nyilatkozta egy a beiktatási ceremónia biztosításának előkészítésében résztvevő FBI-alkalmazott. „Elég egyetlen ember, és elszabadulhat a pokol.” 

A szakértők szerint sokszor a zavart elméjű elkövetők a legkevésbé feltűnőek, erőszakos gondolataikat pedig nem osztják meg senkivel, még az interneten sem, amelyet a titkosszolgálat már évek óta rendszeresen ellenőriz. Egy ilyen elkövető könnyedén elvegyülhet a beiktatásra érkező több millió érdeklődő között, akiknek megjelenése nagy feladat elé állítja a tömegközlekedéssel és rendezvények biztosításával foglalkozó szakembereket.

A leendő elnök védelmét ellátó titkosszolgálat egybehangzó vélemények szerint megtett mindent, amit csak lehet, hogy szavatolják nemcsak Obama és kísérete, hanem az elnöki menet útvonalának biztonságát is.

Ennek első vonala az USA leendő elnökének új limuzinja, a The Beast (vadállat) becenevű jármű, amely az eddigi legtöbb biztonsági berendezést felvonultató ilyen jármű. A gépkocsi ellenáll a vegyi és biológiai támadásoknak, valamint a vállról indítható rakétáknak is.

Kémrepülők, vegyvédelmi sátrak, viselkedés-szakértők (Oldaltörés)

Obamát ünnepli a tömeg a chicagói Grant Parkban.
Washingtonba több millió érdeklődőt várnak
© AP
A beiktatási ceremóniát már hónapok óta készíti elő a titkosszolgálat, a helyi és szövetségi rendvédelmi szervek együttműködésével. Emellett a várható tömeg irányításáról és logisztikai támogatásáról is gondoskodnak. Január 20-án több ezer rendőr és katona teljesít majd szolgálatot Washington D.C.-ben, s felkészülnek vegyi és biológiai támadásokra is, ezek elhárításáról fertőtlenítő sátrakban gondoskodnak szükség esetén.

A várost legalább 150, a különböző ügynökségek tagjaiból összeállított hírszerző csapat járja majd, köztük civil ruhás FBI-ügynökök és viselkedés-szakértők, akik a tömegben a bajkeverőket próbálják kiszűrni. Kifejezetten utaznak az egyedülálló emberekre, illetve a hátizsákos csoportokra, akik külvárosi metróállomásokról érkeznek a városba – ez volt ugyanis a minta a 2005-ös londoni terrortámadások esetén. Az amerikai főváros egyes pontjai háborús állapotokat idéznek majd: az épületek tetején mesterlövészek őrködnek, s lépten-nyomon a rendőrség és a különböző ügynökségek mobil parancsnoki posztjaiba botlanak a járókelők. Az FBI páncélozott harci járművekkel és tömegpusztító fegyverek elhárítására felkészített rohamkocsikkal járőrözik.

Az amerikai hadsereg az Irakban és Afganisztánban már alkalmazott P-3 felderítő repülőkkel köröz a helyszínek felett, ahol a beiktatási programok zajlanak. Ezeknek a repülőknek az adatait azonnal a tömegben tartózkodó ügynökökhöz lehet továbbítani vészhelyzet esetén. Természetesen térfigyelő kamerákkal is. A P-3-as felderítő gépek segítségével akár a radioaktív sugárzást, akár – bizonyos esetekben – hagyományos robbanószerek nyomait is észlelhetik.

A hatóságok a megelőzésre is gondoltak, s nagy erőkkel fésülték át a különböző internetes fórumokat és a radikális eszmék terjedésének egyéb helyszíneit is, ám nem találtak semmilyen kézzelfogható jelet, amely arra utalna, hogy Obama beiktatásán merényletet követnének el.

A rasszista szervezetek már akkor fenyegető üzeneteket írtak Obamának, amikor még csak az elnökjelöltségért szállt harcba. Az efféle beírások száma megnövekedett, amikor a 47 éves politikus lett a demokrata párt jelöltje, majd később, amikor a választáson is győzelmet aratott. Obamát nem csak bőrszíne, de származása miatt is támadják a radikális csoportok, mivel sokan úgy gondolják, szoros kapcsolata van az iszlám világgal.

A szélsőségesek viselkedését vizsgáló Southern Povery Law Center, valamint a rendvédelmi szervek szakértői szerint azonban az elmúlt hetekben csökkent az ilyen tartalmú internetes megnyilatkozások száma. Ennek ellenére jelenlegi és volt személyvédelmi szakemberek szerint az ilyen jellegű szűrésekkel nem valószínű, hogy fennakadnának azok a fanatikusok, akik a leendő elnök életére törnének. Számos merénylő – például John W. Hinckley Jr., aki Reagan elnökre lőtt rá – átjutott volna az első ellenőrzéseken, mivel büntetlen előéletű volt.

„Olyan tényezőket kell figyelembe venni Obama esetében, amelyekre korábban még nem volt példa” – magyarázta Joseph J. Funk, aki korábban az idősebb Bush és Bill Clinton védelméről is gondoskodott a titkosszolgálat tagjaként. „Ezeket a fenyegetéseket pedig nem szabad félvállról venni.”

Kinyilatkoztatási szándék vagy szereplésvágy hajthatja a merénylőket (Oldaltörés)

Még az FBI sem lát bele az emberek gondolataiba
© AP
Funk szerint Obama még akkor is biztonságban tudhatja magát, ha a beiktatás közben valami történik a tömegben, amely ettől pánikba esik. Az USA leendő, 44. elnökét több menekülőút egyikén távolítanák el a helyszínről, s további intézkedésekkel is igyekeznek gondoskodni a testi épségéről.

Obama 2007 májusa óta áll titkosszolgálati védelem alatt, ez a leghosszabb idő az USA összes elnökjelöltjét tekintve.

„Az olyan elkövetők miatt kell aggódni, akik kinyilatkoztatásnak szánnak egy merényletet, vagy olyan emberek, akik híressé akarnak válni egy ilyen napon” – magyarázta Funk. „Lehet, hogy nem is tudnak eljutni az elnökig, mégis számos embernek árthatnak és óriási zavart okozhatnak. Mivel a beiktatáson intenzív lesz a médiajelenlét, ez tovább növeli az efféle rizikót.”

A különböző eseményekre érkező látogatókat fémkeresőkkel szűrik majd, a személyzet tagjait – még a felszolgálókat és portásokat is – átvilágítják, megvizsgálják, hogy vannak-e köztük büntetett előéletűek. Az utolsó pillanatban mindig lehetnek változások, beugorhatnak helyettesítők, ha valaki valami miatt nem tudja felvenni a munkát.

A biztonságiak számára óriási kihívást jelent, hogy diszkréten végezzék a dolgukat, az embereknek ne kelljen hosszú ideig sorban állniuk, ám mindez ne menjen a hatékonyság rovására.

A rendfenntartók figyelmeztettek, hogy elképzelhető támadás úgynevezett puha célpontok (soft target) ellen, amelyek védelme gyakorlatilag lehetetlen. Ilyenek a szállodák, a tömegközlekedés, illetve a nagy tömeg a különböző koncerteken és egyéb eseményeken.

Az FBI és a Belbiztonsági Hivatal fenyegetettségi összesítést állított össze, amelynek egyes részleteit ismerették a sajtó képviselőivel. Ebben arra figyelmeztettek, hogy a Mumbaiban végrehajtott merényletekhez hasonló terrorcselekmény bekövetkezhet a beiktatás idején.

„Nem látunk bele az emberek agyába” – mondta William Carter, az FBI szóvivője. „Nehéz kiszűrni egy olyan elkövetőt, aki a háza alagsorában készül magányosan a merényletre, esetleg valamilyen vélt vagy valós sérelem miatt akar elégtételt szerezni.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Obama vethet véget a gázai harcoknak

Az Obama-adminisztráció felállásával véget érhetnek a harcok a Gázai övezetben - mondta John Shattuck, a Clinton-kormányzat egykori külügyi szakállamtitkára csütörtökön.

MTI Világ

Homoszexuális püspök imádkozik majd Obama beiktatásán

Az amerikai Gene Robinsont, az első felszentelt homoszexuális püspököt választották ki arra, hogy imádkozzék az Egyesült Államok megválasztott elnökének beiktatása alkalmából tartandó rendezvények nyitóceremóniáján.

MTI Világ

"Ha szeretitek Obamát, mutassátok meg, mennyire"

Barack Obama megválasztott amerikai elnök jóvá fogja hagyni a Pentagon összesen 30 ezer fős afganisztáni csapaterősítésről szóló tervét, de csak azért, hogy az új kormányzat időt nyerjen az ottani háború újraértékeléséhez - írta keddi számában a The Washington Post.

hvg.hu Tech

Obama beiktatásán a NASA új holdjárója is részt vesz

A NASA mérnökei által kifejlesztett, mobil kutatólabornak és szállásnak is használható jármű nyilvános szerepléseit akkora érdeklődés övezte, hogy az amerikai űrügynökségnél úgy döntöttek, a 44. amerikai elnök beiktatására is elviszik a járgányt.

MTI Világ

Obama színrelépése: a csalódás borítékolható

Kiábrándulás követheti Barack Obama hivatalba lépését, a megválasztott elnök kampányígéreteinek nagy részét nem lehet betartani, már most is hallani elégedetlen hangokat - mondta Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet szakértője.

MTI Világ

Putyin már nagyon várja Obamát

Az orosz kormányfő azt reméli, hogy az új amerikai elnök hivatalba lépése nyomán javulni fog Moszkva és Washington viszonya.

MTI Világ

Megérkezett Washingtonba Obama különvonata

Megérkezett Washingtonba a Barack Obamát szállító különvonat helyi idő szerint szombat este, a történelmi hagyományokat felelevenítő út során a városokban ünneplő tömeg fogadta a megválasztott amerikai elnököt.

MTI Plázs

Obama gyorsabban fog öregedni

Barack Obama is "gyorsított ütemben", az átlagemberekhez képest kétszer nagyobb tempóban fog öregedni az amerikai elnöki székben - állapította meg egy clevelandi kutatóorvos.

Will Smith szívesen játszana egy filmben a fiatal Marlon Brandóval

Will Smith szívesen játszana egy filmben a fiatal Marlon Brandóval

Karácsony: "Leckét adtunk demokráciából mindenkinek Magyarországon"

Karácsony: "Leckét adtunk demokráciából mindenkinek Magyarországon"

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Egy faluban már 100 százalékos a részvételi arány

Egy faluban már 100 százalékos a részvételi arány

Bloomberg: a vereség jelzés a civileket elnyomó, a médiát uraló Orbán számára

Bloomberg: a vereség jelzés a civileket elnyomó, a médiát uraló Orbán számára

Roska Botond: "Nem szabad, hogy a díjak becsapjanak"

Roska Botond: "Nem szabad, hogy a díjak becsapjanak"