szerző:
techline.hu

Keynote RemoteElsősorban a Macet és iPhone-t együtt használóknak lehet fontos ez a program...

Keynote Remote
Elsősorban a Macet és iPhone-t együtt használóknak lehet fontos ez a program, amelyet kifejezetten az új iWork ‘09 prezentációs programjához, a Keynote-hoz készített az Apple. A segítségével rendkívül kényelmesen távvezérelhetjük bemutatónkat, wifi kapcsolaton keresztül. 

A program használható álló és fekvő helyzetben is, előbbi esetben látjuk az aktuális diához tartozó feljegyzéseinket, így könnyen „puskázhatunk” előadás közben, míg a fekvő helyzet előnye, hogy nemcsak az aktuális slide, hanem a következő is megjelenik az iPhone képernyőjén. A kérdés az, hogy a sorrendet vagy a mondanivalót szoktuk-e inkább elfejteni. :)
A diák közötti lapozás egyetlen ujjmozdulattal megoldható, oda sem kell néznünk, a prezentáció indítása és leállítása szintúgy megy a telefonról.
Érthetetlen módon, nem ingyen adják, hanem egy dollárért, de annyit mondjuk bőven megér, ha tudjuk hasznosítani prezentációknál.
iTunes Store link

iStorage
Az iPhone alapesetben nem igazán használható hordozható háttértárként, az iStorage segítségével azonban ezen a problémán is túljuthatunk, sőt, ez a kis alkalmazás még megannyi mást is megold.
A segítségével telepítés nélkül, WebDAV kapcsolat segítségével kényelmesen elérhetjük a telefon tartalmát az Intézőből vagy a Finderből, attól függően, hogy Windows vagy OS X előtt ülünk-e éppen.

Kedvünkre másolgathatunk fájlokat oda-vissza (a program által elérhető mappákban). A program az iPhone-on a legnépszerűbb formátumokat (képek, PDF, iPhone által támogatott videoformátumok stb.) meg is nyitja, sőt, egyszerű szöveges fájlokat (vagy forráskódokat) akár szerkeszteni és létrehozni is tudunk a telefonon.
Az iStorage emellett FTP kliensként is használható, FTP és SFTP szerverekre tölthetünk fel, vagy onnan le fájlokat.

Beépített böngészője segítségével akár weboldalakról is letölthetünk fájlokat. A letöltött ZIP állományokat ki is csomagolja, így azok tartalmában is nézelődhetünk. Sajnos a levelekben érkező ZIP fájlokhoz nem fér hozzá, viszont hasznos tulajdonsága, hogy ha egy mappába összegyűjtünk több képet a Photos alkalmazásból, vagy tetszőleges fájlokat az iStorage-ban tároltak közül, akkor azokat képes egy ZIP állományba bepakolva elküldeni levélmellékletként (vagy az iStorage szerverét, vagy a saját SMTP szerverünket használva a küldéshez). Ha már az iPhone levelezőjéből ez kimaradt, legalább így pótolhatjuk. Hasznos lehet még, hogy Bonjour használata esetén elérhetünk más gépeket is, bár ehhez Mac esetében az FTP elérést is be kell kapcsolni a Preferences/Sharing részben. Mindent egybevetve elmondható, hogy az iStorage a kategóriájában a jelenlegi felhozatal legjobbja. A 6 dolláros árat abszolút megéri, ha sok fájlt akarunk magunkkal hurcolni, vagy szükségünk van FTP elérésre, letöltési lehetőségre bárhol is legyünk.
iTunes Store link

Voxie Pro Recorder and Dictation
Hangrögzítőből meglehetősen sok van iPhone-ra, múltkor mutattunk egy ingyenest, most mutatunk egy fizetőst. A poén persze nem az, hogy ezért most fizetni is kell, hanem az, hogy sokkal kényelmesebben használható és többet tudó alkalmazásról van szó. A felület megszólalásig hasonlít ahhoz, amit telefonálás közben látunk az iPhone-on. A felvétel megszakítható és folytatható, a hangfájlokat kategóriákba sorolhatjuk (így később sok hanganyag esetén is gyorsan megtaláljuk, amit keresünk), megszabhatjuk a hang minőséget stb.

A felvételeket egyetlen mozdulattal elküldhetjük e-mailben bárkinek (aiff fájlként) csatolva, amely a legtöbb médialejátszó programmal meghallgatható), de wifi kapcsolaton keresztül egy böngésző segítségével is pillanatok alatt átmásolhatjuk azokat az asztali gépre, telepítés nélkül.
Express módban leegyszerűsíthetjük a felületet: bárhol érintjük meg a képernyőt, elindul/leáll a felvétel, és automatikusan mentésre kerül. Az így felvett anyagok címeit később természetesen módosíthatjuk. Mindent egybevetve a Voxie abszolút jó vétel 2 dollárért, már ameddig még annyiért vehetjük meg, mert ez a cikk készültekor éppen akciós ár.
iTunes Store link

Photogene
Vagy a mi figyelmünket kerülte el a többi hasonló, vagy tényleg a Photogene jelenleg a legjobb iPhone-os képszerkesztő program. Persze nem egy Photoshop, de a legfontosabb dolgokat tudja, ráadásul nagyon kényelmesen használható és gyors.

Megvághatunk benne képeket, helyrepofozhatjuk az alul- vagy túlexponált fotókat, eljátszhatunk a színekkel, forgathatunk, tükrözhetünk, sőt, még néhány effektet is használhatunk (szépia, fekete-fehér stb.). A homályosnak ítélt képek élesítésével is próbálkozhatunk. Ha valamit elrontottunk, többlépéses visszavonási lehetőség is van.
Különböző alakzatokat, sőt a képregényekből ismert szövegbuborékokat is elhelyezhetünk a fotón, utóbbit színezhetjük és persze átírhatjuk a feliratát (még a buborék kapcsolódási pontja is állítható). A képek keretezése is megoldható a programmal, bár a keretek között nem sok igazán látványos akad.
Ha mindennel készen vagyunk, csak egy mozdulat a mentés, és máris szerkeszthetjük a következő képet. Ha valakinek éppen ezekre a funkciókra van szüksége, a 3 dollár baráti ár érte. Mi még azért el tudnánk képzelni egy klón ecsetet és egy vörös szemet eltüntető funkciót is, bár így is túlmutat a program a vetélytársakon.
iTunes Store link

Light
A Digital Film Tools alkalmazásával meghökkentő fényeffektekkel színesíthetjük fotóinkat. Nemcsak azokat, amelyeket az iPhone-nal készítettünk, hanem azokat is, amelyeket rátöltöttünk a telefonra. 

Két dollárért azt a hatást kelthetjük, mintha a fotón látható személyt vagy tárgyat beragyogná a szemközti ablakon beáradó napsütés, de más érdekes fényeffekteket is alkalmazhatunk. A program nem létszükség, de az ötletessége és a kivitelezésének kiváló minősége miatt mi azért díjaztuk (2 dolláros áron kapható).
iTunes Store link

TouchSports Tennis ‘09
Ha valaki teniszrajongó és iPhone-tulajdonos egyben, ezt a játékot nem hagyhatja ki! Látványos 3D-s grafika, dinamikus kamera, mégis nagyon egyszerű vezérlés. Mintha tényleg teniszeznénk. Több különféle pálya és változó tudású karakterek. 

Abszolút az iPhone-os játékok élvonalába tartozik, talán azok számára is, akik amúgy nem szeretik túlzottan a teniszt (ezt mi sajnos nem tudjuk megítélni, mert a Techline egész szerkesztősége tenisz imádó). :) Jelenleg 1 dollárért letölthető.
iTunes Store link

Snail Mail
Ha viszont valaki nem szereti a teniszt, de kedveli az ötletes és akciódús autóversenyeket, az most különleges ajánlatban részesül. Kivételesen nem egy autót, hanem egy csigát kell elnavigálnia az akadályokkal teli pályán, de közben azért be kell gyűjtenie a kézbesítendő csomagokat.

A Snail Mail régi jó barát, Windowson és Macen is játszhattunk már vele korábban, de így zsebre vágható változatban is nagyon szórakoztató.
Bár kicsit gyerekesnek tűnhet, korántsem egyszerű végigvinni az 50 pályát, igencsak próbára teszi a reflexeinket. 2 dollár nem túl sok érte, hosszú időre szórakoztató játékhoz jutunk vele.
iTunes Store link

Truveo
A Truveo segítségével online videókat nézhetünk mindenféle témakörből, ízléses és könnyen használható felületről elérve azokat. Érdekessége, hogy a megnézett videó linkjét akár el is küldhetjük e-mailben ismerőseinknek, akik természetesen nem csak iPhone-on tudják megnézni azt. 

Mivel közel négymillió videóból válogathatunk, egy ideig tökéletes forrás a szórakozáshoz. És ami a legjobb benne: ingyenes!
iTunes Store link

Animoto
Az Animoto egészen új nézőpontból mutatja meg kiválasztott képeinket. Zenés, látványos animációkkal tarkított video-slideshow-t rögtönözhetünk belőlük, amelyet azután megoszthatunk ismerőseinkkel, barátainkkal.

Némi csalás azért van a dologban, a program nem az iPhone-on készíti el a slideshow-t, de nézzük sorjában.

Először kiválasztjuk a 8 vagy 16 darab képet, amelyből a slideshow-t készítenénk. Ezután választhatunk zenét a meglehetősen méretes online gyűjteményből (belehallgathatunk a kiválasztás előtt). Ezután jön a slideshow elkészítése. A program feltölti a képeket a szerverre, ahol összeállítja a rendkívül látványos, zenés slideshow-t (eltart egy kis ideig, de addig nézelődhetünk korábbi videóink között, vagy megnézhetjük a mintafilmet). 

Ha kész, megnézhetjük a videó az iPhone-on, vagy megoszthatjuk azt másokkal, e-mailben elküldve a linkjét. A program ingyenes és regisztrálni sem kell a használatához.
iTunes Store link

Stanza
Végezetül egy olyan program is bekerült e havi tízes listánkba, amelyről nemrég részletesen is írtunk, de mivel nagyon megtetszett, így arra gondoltunk, megérdemli, hogy pár mondat erejéig újra felemlegessük.

A Stanza segítségével több tízezer e-bookot olvashatunk ingyen, vagy vásárolhatunk meg online (elsősorban angol nyelven, de akad magyar írás is, más nyelvekből pedig bőséges a választék). De arra is van lehetőségünk, hogy saját e-bookot másoljunk fel az iPhone-ra, a programnak megfelelő formátumban. A Stanza kényelmes, látványos és ingyenes. Egyértelműen a legjobb e-book-olvasó jelenleg az Apple telefonjára.
iTunes Store link

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Látta már a Facebook Messenger új funkcióját? Hasznos

Látta már a Facebook Messenger új funkcióját? Hasznos

Nem tudják még a Néppártban, leváltják-e Szájert

Nem tudják még a Néppártban, leváltják-e Szájert

Betiltják a katonai jellegű fegyvereket Új-Zélandon a terrortámadás után

Betiltják a katonai jellegű fegyvereket Új-Zélandon a terrortámadás után

Ferenc pápa szavaival oktatta Orbánt egy néppárti politikus, akit korábban „hasznos idiótának” nevezett

Ferenc pápa szavaival oktatta Orbánt egy néppárti politikus, akit korábban „hasznos idiótának” nevezett

14 milliót tapsolt el a Fidesz a februári frakcióülésre

14 milliót tapsolt el a Fidesz a februári frakcióülésre

Jogerős: nem engedik el Magda Marinkót

Jogerős: nem engedik el Magda Marinkót