szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Windows egy úgynevezett DNS cache-t használ, ezzel gyorsítva az URL cím IP cím...

A Windows egy úgynevezett DNS cache-t használ, ezzel gyorsítva az URL cím IP cím átalakítási folymatot. Ezzel a gyorsítótárral le lehet rövidíteni azt az időt, amíg a hálózaton lévő DNS szerverek megmondják, milyen IP címen kell keresni egy weboldalt. 

Körültekintéssel végezzük a Registry változtatását

A cache tárolja a legutoljára felkeresett oldalakhoz tartozó IP címet, így ha ismét ezek közül szeretnénk egyet megnézni, akkor nem kell lekérdezni a DNS szervereket, a Windows saját maga is át tudja alakítani a címet. Ha azt szeretnénk, hogy az alapértelmezettnél több címet tudjon tárolni ez a cache, és így ritkábban kelljen megvárni, amíg a hálózaton található DNS szerverektől megérkezik a válasz, akkor növeljük meg a cache méretét a következő lépésekkel:
 
1. lépés: indítsuk el a  REGEDIT programot

2. lépés: keressük meg a 
'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Dnscache\Parameters' 
bejegyzést

3. lépés: ennél a bejegyzésnél hozzuk létre a következő DWORD paramétereket

CacheHashTableBucketSize = 1
CacheHashTableSize = 180
MaxCacheEntryTtlLimit = ff00
MaxSOACacheEntryTtlLimit = 12d

4. lépés: zárjuk be a REGEDIT programot és indítsuk újra a Windows-t


A DNS cache, főleg a fenti megoldással, sokat gyorsíthat a weboldalak elérésén. Azonban az is előfordulhat, hogy ebben az átmeneti tárolóban olyan URL/IP páros is szerepel, ami pillanatnyilag nem működik, nem létezik az interneten. Ilyenkor a Windows hiába próbálkozik, nem fogja tudni elérni a cache-ből kiolvasott IP címet. Ezeket a sikertelen próbálkozásokat mindaddig ismétli, amíg a cache-ből ki nem ürül ez a cím. Ez gyakran 5 percig is eltart. Ha ki szeretnénk kerülni ezt a „csapdát”, akkor még a következő DWORD paramétereket is létre kell hoznunk:

NegativeCacheTime= 0
NetFailureCacheTime= 0
NegativeSOACacheTime= 0

Fontos!
A fenti lépésekkel a Windows Registry állományába nyúlunk bele. Ebben egy hibás bejegyzés az operációs rendszer összeomlását is okozhatja, így nagyon óvatosan végezzük el a módosításokat, és ha nem vagyunk biztosak informatikai tudásunkban, inkább bízzuk ezt szakemberre. És persze mindig készítsünk visszaállítási pontot is!  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bodrogi Gyula Törőcsik Mari haláláról: Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem

Bodrogi Gyula Törőcsik Mari haláláról: Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem

Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Ipsos: Kevesen hisznek a gyors újranyitásban és egyre többen kérnek oltást

Ipsos: Kevesen hisznek a gyors újranyitásban és egyre többen kérnek oltást