szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ahhoz, hogy egy Windows XP számítógépre távolról is csatlakozni lehessen, a...

Ahhoz, hogy egy Windows XP számítógépre távolról is csatlakozni lehessen, a Professional változatra van szükség, a fióknak pedig, amelybe be szeretnénk jelentkezni, jelszóval védettnek kell lennie. Ezen felül be kell kapcsolni a Távoli asztal szolgáltatást. Ehhez kattintsunk a jobb egérgombbal a Sajátgépre, majd válasszuk a Tulajdonságokat. A Távoli használat fülön pipáljuk be a „Távolról is kapcsolódhatnak a felhasználók ehhez a számítógéphez” opciót és a felhasználók kijelölése gombbal válasszuk ki azokat a felhasználókat, amelyek fiókjába távolról is be lehet majd lépni.

A gépre már ennyi beállítással is lehet csatlakozni a helyi hálózatról

Nézzük, hogy megy ezek után a csatlakozás. A fenti képen láthatjuk a távoli asztalt használó számítógép teljes nevét, ez jelen esetben az „anyapc”. Üljünk át egy másik számítógéphez, ami a hálózaton van. Kövessük a Start menü/Minden program/Kellékek/Távoli asztali kapcsolat útvonalat. Elindul a távoli asztali kliens. Kattintsunk a Beállítások gombra, és töltsük ki „távoli” számítógép nevét és a felhasználót, akinek a fiókjába majd be szeretnénk lépni.

A kliens beállítása sem volt hosszadalmas

A csatlakozáskor kérni fogja a gép a fiókjelszót, aminek a megadása után teljes képernyős módban megnyílik a távoli gép asztala.

Háttérben a Vista, elöl a távoli XP

Térjünk egy kicsit vissza a kliens beállításaira, mert van még pár beállítás, ami szót érdemel. A Kliens helyi erőforrások fülön (még csatlakozás előtt) a Részletek gombra kattintva például megadható, hogy a távoli asztali kliensben megjelenjenek a helyi gép meghajtói a sajátgépben, megkönnyítve így a két gép közötti adatcserét.

Helyi erőforrásokat is használhatunk a távoli asztal kliensében

A Minőség fülön beállíthatjuk a kapcsolat sebességét, ezzel optimalizálva a megjelenítést és a teljesítményt. Mi kell ahhoz, hogy interneten keresztül is csatlakozni lehessen a géphez? Kell a számítógép IP címe, ahova csatlakozni szeretnénk, illetve egy nyitott port az ottani tűzfalon. A tűzfal szoftverekben – ha azok automatikusan nem engedélyezik – be kell állítanunk a 3389-es TCP port kinyitását. Ha routerünk van, akkor keressük meg a Port Forwarding szekciót, és állítsuk be, hogy mely számítógépünk felé továbbítsa a router a 3389-es TCP porton érkező forgalmat.

Az ügyesebb routerekben elég kiválasztanunk egy listából az alkalmazást

A beállításokon felül a távoli gépnek természetesen működnie kell, hogy csatlakozni lehessen rá, továbbá a számítógépet helyileg és távolról nem lehet egyszerre használni, ez egy limitálás a Microsoft kliens operációs rendszereiben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion

Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet