szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ha visszagondolunk, a Windows 3.

Ha visszagondolunk, a Windows 3.1 a verziószámát használta névként, a Windows 98 a rövidített évszámot, a Windows 2000 a teljes évszámot, a Windows Me egy rövidítést (Millenium Edition), az XP az eXPerience szó két betűjét, míg a Vista egy létező angol szót (= távlat, látkép, kilátás) jelent. A Windows 7 egy teljesen új elnevezési logikát használ, aminek a lényege az egyszerűség. Ha megfigyeljük a rendszerek különböző verziószámát, megérthetjük, hogy mitől is lett az új Windows.... 7 (seven).

Windows 1.0
Windows 2.0
Windows 3.0
Windows 3.1
Windows 3.11
Windows NT 3.1
Windows NT 3.5
Windows 95 (4.0)
Windows 98 (4.0.1998)
Windows 98SE (4.10.2222)
Windows ME (4.90.3000)
Windows 2000 (5.0)
Windows XP (5.1)
Windows Vista (6.0)
Windows 7 (6.1)

Most már nem állunk értetlenül a Windows 7 neve előtt

A fenti lista alapján beláthatjuk, hogy a 7 inkább 7th, azaz hetedik a verziószámok alapján. Habár az új rendszer elvileg a Windowsok hetedik generációját képviseli  (a név alapján), ennek ellenére a Windows 7 verziószáma nem 7.0, hanem csak 6.1, amelyet az alkalmazások kompatibilitása miatt tartottak vissza. Mindenesetre logikusabb a sorszámos elnevezés, mint az évszámos megoldás, mivel nem minden évben adnak ki új kliens operációs rendszert a Microsoftnál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!