szerző:
techline.hu

Aki kimarad, lemarad, gondolhatják mostanság a mobilgyártók, amikor sorra jelennek meg az...

Aki kimarad, lemarad, gondolhatják mostanság a mobilgyártók, amikor sorra jelennek meg az érintőképernyős telefonokkal. Az LG-nek persze nem a KP500 az első ilyen próbálkozása, de az utóbbi idők egyik legjobb terméke a kínálatukból. Azért senki se gondoljon méregdrága, iPhone-verő csodakészülékre: a KP500 amolyan belépőszintű modell azoknak, akik kihasználnák az érintőképernyő nyújtotta kényelmet, de nem fizetnének ezért százezreket.

Megnyerő és apró
A telefon megjelenésével nem lehet különösebb gondunk, ízléses és letisztult forma. Az anyaga nem különösebben tűnik strapabírónak, de nem is azért készült, hogy frizbizzenek vele, ráadásul nagyon kellemes, kicsit gumiszerű a tapintása. Nem csúszkál és nincs az az érzésünk, hogy mindjárt elejtjük. A súlya alapján amúgy is azt gondolná az ember, hogy lebegni is képes, már-már túlzottan könnyű.

A készülék hátlapján található - nem autófókuszos, 3 megapixeles - fényképezőgép lencséjét nem védi semmi, de elég mélyen van, így maximum koszolódhat, de nem túl sérülékeny. Jobb oldalon találjuk a Micro SD helyét, a fényképezéshez szükséges exponáló és a billentyűzár gombokat, a túlsó felén pedig a hangerő-szabályozó és a töltőnek, illetve a headsetnek szükséges közös csatlakozó kapott helyet.
A készülék alján találjuk az érintőképernyőhöz használható teleszkópos „ceruzát”, de tapasztalataink szerint erre nem igazán van szükség. A KP500 egészen kényelmesen vezérelhető az ujjainkkal is.

A 3”-os kijelző 240x400-as felbontású, a képe szép, a tapintása pedig igencsak műanyagos, de lehet, hogy csak az iPhone után tűnik minden ilyen megoldás „játékszerűnek”.
A kijelző alatti három gomb kényelmesen használható, a szokásos: felvesz, kedvencek/futó programok, illetve lerak (az utóbbi egyben a ki-/bekapcsolásért is felelős).
A billentyűzár feloldását a kijelző pár másodperces „megérintése” mellett a lezáró gombbal is megoldhatjuk, ami ugyan gyorsabb feloldást tesz lehetővé, de így a zsebünkben is simán „kiold” a készülék.

Könnyen használható és nem is olyan lassú...
A korábbi LG modellekkel általában az volt a gondunk, hogy ceruza nélkül kényelmetlen volt a használatuk, amit általában lomhasággal tetéztek.
Nos, a KP500 felülete és használata sokban hasonlít a Samsung F480-asára. Itt is találunk az „asztalra” kirakható widgeteket, sőt, rögtön két asztalt is (ezek között vízszintes ujjmozdulatokkal válthatunk). A sebessége is nagyjából megegyezik a konkurens készülékével, az animált menük viszonylag zökkenőmentesen tűnnek elő.
A widgetek hasznosak, készíthetünk gyors jegyzetet, látjuk az aktuális dátumot (egyben megnyithatjuk a naptárat), kirakhatunk órát, zenelejátszót, slideshow-t, rádiót stb.
Ugyancsak hasznos a középső gombbal elérhető gyorsmenü, amelybe összegyűjthetjük a számunkra fontos alkalmazásokat, illetve itt látjuk azt is, hogy éppen milyen programok futnak.
Ezen felül a menü a szokásos LG stílusú, az érintőképernyő pedig a hasonló készülékeknél megszokottan reagál a dolgokra, vagyis közel sem nyújtja azt az élményt mondjuk egy lista görgetése, mint az iPhone-on, de azért még a használható kategórián belül van.
A megjelenés nem különösebben testre szabható, nincsenek például plusz témák, csak az alap, de a háttérkép cserélhető (asztalonként), és ami a legjobb, a karakterek mérete hatalmasra növelhető, ha valaki esetleg nem látja az apró betűket. Egy-két színt is átállíthatunk (például tárcsázásnál a számokét).
Ha már a tárcsázásnál tartunk, számunkra érhetetlen módon, a virtuális billentyűzet a mobilokon megszokottak felépítését követi, vagyis egy „billentyűn” egy számot és három karaktert érünk el. Ennél azért már láttunk jobb megoldást, de meg lehet szokni. Szerencsére SMS vagy e-mail írásakor ha elforgatjuk a telefont, automatikusan rendes QWERTY billentyűzetet kapunk.
A virtuális billentyűk (és általában az érintőképernyő) megérintéséről többféle visszajelzést is kérhetünk, pittyegés vagy rezgés formájában. A rendszer működése néha ugyan belassul, de azért elfogadhatónak mondható.

Szoftverkínálat
A KP500-at meglepően ügyes szoftverekkel ruházták fel. A címjegyzéken és naptáron kívül találunk egy ébresztőórát, amelyben több időpontot is megadhatunk, s azokat bármikor egy mozdulattal ki-/bekapcsolhatjuk. Van egyszerű diktafon, rajztábla (ehhez mondjuk nem árt a ceruza használata), számológép, mértékegységváltó, világóra és stopperóra is.

A Galériában kényelmesen nézegethetjük fotóinkat és videóinkat (a szenzornak hála, működik az elforgatás is), és a zenelejátszó is egészen sokoldalú (borítóképek megjelenítése, equalizer, TAG kezelés stb.). Természetesen tudunk fényképezni és videózni is, a mobiloktól megszokott átlagos minőségben.
Külön érdekesség, hogy a fájlkezelőből megnyithatunk dokumentumokat (Word, Excel, PDF stb.) is (az integrált Picsel File Viewer segítségével). Szerkeszteni ugyan nem lehet, de ez akkor is poztívum. A képernyőt itt is elforgathatjuk, és kényelmesebben olvashatunk.
Ha már a forgatásnál tartunk, a beépített szenzort a telefonra telepített játékok is kihasználják, legalábbis a kockadobálós és a szerencsekerekes. A vízvezeték-szerelő (klasszikus Pipe) az érintőképernyővel játszható. Mondjuk az iPhone-játékok színvonalától azért távol vannaj, de grafikailag mindenképpen jól sikerültek. Aki megunta a MicroSD kártyán tárolt zenéit, hallgathat rádiót is a telefonon.

Kommunikáció
Aki internetfüggő, annak nem lesz nyerő a KP500, böngészni ugyanis gyötrelmes rajta, s mivel nincs 3G, lassú is. E-mailezésre persze tökéletes.
A Bluetooth 2.1 segítségével egyszerűsíthető a dokumentumok, képek és egyéb állományok ide-oda küldözgetése mondjuk az asztali gép és a telefon között, az iMac és a KP500 között például alig 1 perc alatt „megszületett a barátság”. A telefon modemként is használható.
 A mellékelt mini CD-n megtalálunk mindenféle fontos, windowsos szoftvert.

Vegye, vigye?
Mindent egybevetve, az LG KP500 inkább pozitív képet alakított ki magáról (legalábbis bennünk). Akinek szüksége van egy kicsi, könnyű, érintőképernyős telefonra, amelyet a telefonálás mellett kényelmesen használhat levelezésre, SMS-ezésre, zenehallgatásra, dokumentumok olvasgatására, képnézegetésre és PIM eszközként, annak a saját árkategóriájában (50 ezer forint körül vásárolhatjuk meg) kifejezetten jó választás lehet ez a készülék. Aki ennél többre vágyik (például mindenre azonnal reagáló érintőképernyő és rendszer, autófókuszos fényképezőgép, gyors internet, wifi stb.), annak persze nem érdemes a KP500-ban gondolkoznia.

Végezetül szégyellem magam, de nem volt lehetőségem videót csinálni a telefonról, ezért most egy YouTube-ról beillesztett anyaggal helyettesítem.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Drágán megfizetünk a klímaváltozásért, még ha sokba kerül is tenni ellene

Drágán megfizetünk a klímaváltozásért, még ha sokba kerül is tenni ellene

Többmilliós szabadságmegváltással távozik az érdi polgármester

Többmilliós szabadságmegváltással távozik az érdi polgármester

Szétszedték a Microsoft erőgépét, és meglepődtek, mit találtak

Szétszedték a Microsoft erőgépét, és meglepődtek, mit találtak

Meghalt két idős ember Velencében az árvíz miatt

Meghalt két idős ember Velencében az árvíz miatt

Elkeseredett nyílt levelet írt egy tanár a mindennapjairól

Elkeseredett nyílt levelet írt egy tanár a mindennapjairól

Frissítsen rá a mobilos Facebookra, imádni fogja az új funkcióját

Frissítsen rá a mobilos Facebookra, imádni fogja az új funkcióját