szerző:
techline.hu

Az iPhoto eddig is az egyik legjobb fényképtároló, -rendszerező és -szerkesztő...

Az iPhoto eddig is az egyik legjobb fényképtároló, -rendszerező és -szerkesztő alkalmazás volt a Mac OS X operációs rendszerhez.  A program megtartotta korábbi előnyeit, és olyan szolgáltatásokkal bővült, amelyek még jobban megkönnyítik az eligazodást és keresést az egyre hatalmasabbra duzzadó képtárunkban.

Első lépésként meg kell adni néhány archoz tartozó nevet

Az iPhotóban már korábban is létre lehetett hozni olyan speciális válogatásokat, amelyek előre megadott szempontok szerint, automatikusan gyűjtötték össze a fényképeket. Az úgynevezett Smart Albumok például a kép készítésének időpontja, a fényképezőgép beállításai  vagy a kép címkéi alapján válogatták össze a felvételeket.
Az új programban két új gyűjteményt találunk a Library csoportban. A Faces és a Places két speciális szempont szerint gyűjti össze a képeinket. A Faces a fotókon szereplő személyek szerint csoportosít, míg a Places a kép készítésének helyszíne alapján.

Egy arckép alapján a program több száz változatot felismer

Amikor hozzáadunk egy új képet az iPhotóhoz, akkor a program megvizsgálja, hogy fel lehet-e fedezni rajta arcokat. Ha igen, akkor meghatározza ezek elhelyezkedését, és ha korábban már megneveztünk személyeket, akkor összehasonlítja, hogy egyezik-e valamelyikkel. Ha igen, akkor a fotó máris bekerül az adott személy arcképei közé. Ugyanaz a fotó több helyen is megjelenhet, ha többen vannak a felvételen. Ha nem tudja azonosítani az illetőt, akkor nekünk kell megmondani, hogy kit ábrázol a kép. Ez lehet egy, már a Facesben szereplő név, de új személyt is definiálhatunk. Az iPhoto 09 arcfelismerő rendszere folyamatosan tanul, így egyre jobb hatásfokkal ismeri fel az új fotókon szereplőket. A felismerés és azonosítás meglepően pontosan működik. A tesztelés során körülbelül 2000 képen 3200 arcot talált a program. Miután nagyjából 10 képen megadtuk a fotókon legtöbbet szereplő személyek nevét, több mint 1500 helyen helyesen ismerte fel az arcokat a szoftver, és mindössze három esetben tévedett. Mivel minden arcfelismerést jóvá kell hagyni (ezt egyetlen mozdulattal is meg lehet tenni, akár több száz képnél), a helyes és hibás azonosítások kiválasztása után további fényképeken is felfedezett ismerős arcokat a program.

Ahány szerep, annyi arc: ez sem okoz gondot

A szoftver kifinomult technikájára jellemző, hogy egy adott személynek 8-10 évvel ezelőtti fotóját is képes volt felismerni, és még az sem hozta zavarba, amikor egy híres színésznőt kellett beazonosítani a különböző alakításairól készült, nagyon eltérő arcképei alapján.

Minden arcfelismerést jó kell hagyni

A képek csoportosításának másik új módszere a készítés helyszínének felhasználása. Ha az egeret az iPhoto nézőképeire mozgatjuk, akkor azok jobb alsó sarkában megjelenik egy kis „i” betű, amire kattintva előbukkan a fotó információs oldala. Itt többek között egy térképen látható, hol készült a fénykép.

Ország, város, utca: így szűkíthetjük a helyszíneket

Természetesen csak akkor, ha a felvétel adatai között szerepelnek a földrajzi koordináták. Több olyan fényképezőgép is van, amelyik tartalmaz helymeghatározó egységet, és a kép EXIF adatai közé beírja a szélességi és hosszúsági fokokat. Ezt például az iPhone 3G is megteszi, így a vele készült képekről azonnal láthatjuk, hol készültek. Azonban akkor sincs gond, ha az eredeti felvétel nem tartalmaz ilyen adatokat, mert az információs oldalon beírhatjuk az ország, a város és esetleg az utca nevét. Ezek alapján a térképen megjelenik egy kis jelzőpont, amit az egérrel pontosan arra a helyre tehetünk, ahol a kép készült. Ezt a kézi helymeghatározást egyszerre több képen is elvégezhetjük. Még azt is beállíthatjuk, hogy az adott pont körül milyen sugarú körbe készültek a fotók. A koordináták elmentése után a fotók már a Places gyűjteményben is megjelennek, ahol térképen vagy a helyszín nevének megadásával keresgélhetünk a fotók között. Ez utóbbiakat a koordináták alapján automatikusan rendeli a képekhez a program, és négy lépésben szűkíthetjük a helyszínt: ország, megye/állam, város, utca. Így azután akár évek múltán is egyetlen kattintással ki tudjuk választani mondjuk azokat a képeket, amiket Olaszországban, a Balatonnál vagy a Hősök terén készítettünk.

A fénykép információs lapján megadhatjuk a készítés helyét

Az iPhoto 09 ezeken a nagy újdonságokon kívül számos „apróságot” is kínál. Találhatunk benne új eszközöket a képek szerkesztéséhez, közvetlenül feltölthetjük felvételeinket a Facebookra és a Flickrre, és megújult a slideshow-készítő is. A Faces és Places válogatások használatával nagyon látványos diavetítéseket hozhatunk létre, amelyek egy személyt vagy egy helyszínt mutatnak be.

A térképen kis pontok jelölik a képeket

Az iPhoto 09 egy gyors és automatikus átalakítás után tökéltesen tudja kezelni a program korábbi változataival készült fénykép-gyűjteményeinket is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Évekig húzódó eljárások, hiábavaló kvóták – lesújtó kép az EU migrációs politikájáról

Évekig húzódó eljárások, hiábavaló kvóták – lesújtó kép az EU migrációs politikájáról

Berlinben építi meg első európai Tesla-gyárát Elon Musk

Berlinben építi meg első európai Tesla-gyárát Elon Musk

Majd kétmilliárd eurós veszteséggel zárta az első félévét a Vodafone

Majd kétmilliárd eurós veszteséggel zárta az első félévét a Vodafone

950 lóerős szabadidőautók még az Autobahnon is tiszteletet parancsolnak - videó

950 lóerős szabadidőautók még az Autobahnon is tiszteletet parancsolnak - videó

90 éves lenne Grace Kelly

90 éves lenne Grace Kelly

Washingtonban csak egy háztömböt érint Erdogan látogatása

Washingtonban csak egy háztömböt érint Erdogan látogatása