szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A T-Mobile már Európa több országában forgalmazza a nem túl...

A T-Mobile már Európa több országában forgalmazza a nem túl fantáziadús G1 névre keresztelt Google telefont. A G1-ben az Android operációs rendszer fut, amire szabadon lehet alkalmazásokat fejleszteni, tehát a program ellátottsággal nem lesz gond.

A G1 még kinyitott billentyűzettel is elfér a tenyerünkben

A telefonnak nagyméretű érintőképernyője van, amit segédeszköz nélkül, az ujjunkkal tudunk kezelni. Az iPhone-hoz képest hiányzik a multitouch, azaz amikor több ujjat is használhatunk az egyes műveletek elvégzéséhez. Ezzel szemben többletet is találunk: van trackball, ami tökéletesen helyettesíti az egeret, és a készülék széttolásával egy teljes QWERTY billentyűzetet is használhatunk.

A GPS természetesen a Google Maps alapján tervezi meg az útvonalat

A G1 a telefonálási alapműveletek mellett elsősorban internetezésre használható. A világhálót  3G hálózaton vagy WiFi-n keresztül érhetjük el. A beépített alkalmazásokkal gyakorlatilag minden Google szolgáltatáshoz hozzáférhetünk. Kereshetünk, levelezhetünk, cseveghetünk és a térképet is böngészhetjük. A Google Maps a beépített műholdas helymeghatározót is használja, így könnyen megnézhetjük a térképen a pillanatnyi tartózkodási helyünket és megtervezhetjük az útvonalunkat. A térkép használatánál bizony nagyon hiányzik a iPhone-ban megszokott kétujjas nagyítás-kicsinyítés, ezt ugyanis csak ikonok nyomkodásával tudjuk megtenni. És ha már a Google szolgáltatásoknál tartunk, azt se felejtsük ki, hogy a G1 tökéletesen le tudja játszani a YouTube-os videókat. 

Egy trackball segíti a navigációt

Az iPhone-hoz hasonlóan a G1-ben is 3 Megapixeles kamerát találunk, de az alap szoftverekkel ez sem alkalmas mozgókép rögzítésére. A fényképeket azonban kedvünk szerint nézegethetjük, diavetítéseket tarthatunk, és csak néhány gombnyomásra van szükség, ha másokkal is meg akarjuk osztani.
A fényképek és zenék tárolására a 2 Gbájtos beépített memóriát vagy a maximum 8 Gbájtos cserélhető MicroSD memóriakártyát használhatjuk.

A G1 csatlakozási lehetőségei is a nyitottság irányába mutatnak: szabványos USB csatlakozón keresztül köthetjük a számítógéphez és a beépített Bluetooth adatátvitelre is alkalmas, szemben az iPhone-nal, ahol csak fülhallgató csatlakoztatására használhatjuk.

A valódi billentyűzeten könnyebb levelet írni, mint a szoftveresen

Az új telefon sikere persze elsősorban azon fog múlni, hogy milyen széles lesz az alkalmazások választéke. Ebben az iPhone nagy előnyre tett szert, de ez könnyen behozható. Míg az iPhone-ra hivatalosan csak az Apple által jóváhagyott és engedélyezett alkalmazásokat lehet letölteni, addig a G1-re a nyílt Android Market-en keresztül a fejlesztők szabadon értékesíthetik programjaikat.

A hazai T-Mobile-nál érdeklődésünkre csak annyit mondtak, hogy a G1 magyarországi forgalmazásáról pillanatnyilag nem tudnak nyilatkozni. Aki azonban már nagyon szeretne egy ilyen készüléket vásárolni, annak elég például Csehországba utazni, ahol 100 ezer forint körüli összegért megvásárolhatja. (Hűségnyilatkozattal akár 1 cseh koronáért is lehet kapni.) Függetlenített készülékeket pedig az eBay-en érdemes keresni, a szállítással együtt 300-400 dollárért juthatunk tetszőleges hálózaton használható G1-hez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Nyáron jön az új iPhone?

Ezúttal (is) a Mac Rumors oldalán botlottak bele valamiben, ami alapján lavinaként indult...

A hétfő reggeli síntörés miatt még ma is késnek a vonatok Kőbánya-Kispestnél, este az utat is le fogják zárni

A hétfő reggeli síntörés miatt még ma is késnek a vonatok Kőbánya-Kispestnél, este az utat is le fogják zárni

Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Radar360: Csak mi veszünk kínai vakcinát az EU-ban, Vidnyánszky osztályt indít

Radar360: Csak mi veszünk kínai vakcinát az EU-ban, Vidnyánszky osztályt indít