szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft 250 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a Downadup/Conficker féreg...

A Microsoft 250 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a Downadup/Conficker féreg alkotójának fejére, így szeretnék megtudni, ki alkotta azt. A féreg 2008 októberében jelent meg, és azóta számítógépek millióit fertőzte meg.

A szoftveróriás a vérdíj kitűzésével azt kívánja üzenni, hogy komolyan veszi a rendszerei ellen irányuló támadásokat,  és persze azt is, hogy ennek a bűncselekménynek az elkövetője nem menekülhet. A Microsoft arra kéri a felhasználókat, hogy ha bárkinek van információja a féreg alkotójának kilétéről, tudassa vele vagy a rendőrséggel.

Ártalmatlan USB kulcson n is terjed a féreg

A Microsoft 2005-ben már kifizetett 250 ezer dollárt két embernek, akik a Sasser féreg alkotójának kilétét segítettek felfedni. A Blaster, MyDoom és Sobig férgek alkotójára is hasonló nagyságú vérdíjat tűztek ki, de eddig senkit sem sikerült elfogni.

A Conficker féreg interneten vagy USB kulcson keresztül jut a számítógépre. A felhasználók úgy védekezhetnek ellene, ha friss az antivírus programjuk, és a rendszerre már telepítették a Microsoft MS08-067-es pacthét. Ha a féreg megtelepedett a gépen, eléggé nehéz onnan eltávolítani.

A féreg megpróbálja kitalálni a felhasználóneveket és jelszavakat, ha ezek megvannak, akkor kizárja a felhasználókat a saját rendszerükből – nem kis fejfájást okozva ezzel a rendszergazdáknak. A féreg egy saját maga generálta weboldal címre látogat el, és ott jelent alkotóinak, illetve frissíti önmagát. A fertőzött gépek spamek küldésére, webes támadások indítására használhatók, bár a szakértők előtt még nem igazán tiszta, mi is a féreg valódi célja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!