szerző:
techline.hu

Levelező kliensből annyi van már lassan, mint égen a csillag.

Levelező kliensből annyi van már lassan, mint égen a csillag. Mindenki a saját ízlésének megfelelően döntheti el, hogy éppen melyiket használja. Aki nem ragaszkodik az Outlookhoz, az Outlook Expresshez Windowson vagy a Mailhez OS X-en, annak egy újabb alternatívával tudunk szolgálni.
A Postbox (amelynek a Mozilla megoldásaira épül, így kicsit a Thunderbird testvérének is tekinthető) egy érdekes megközelítést alkalmaz.
Nemcsak a levelek olvasását, írását és visszakeresését oldja meg, hanem rendkívül megkönnyíti a különféle csatolások kezelését is.

Szép és ügyes
A program felülete nagyon ízléses, ráadásul a varázslók segítségével pillanatok alatt „belőhetjük” vele postafiókjainkat (Gmail esetén például választhatunk, hogy POP3 vagy IMAP megközelítést alkalmazunk, s a konfigurálás mindössze az e-mail cím és a jelszó megadásából áll, a többit elvégzi a program).

Minden csatolást, linket, képet azonnal látunk a levél mellett

A leveleket csoportosítva látjuk, vagyis az összetartozó üzenetek egy csoportba kerülnek. Így eleve átláthatóbb minden, s ezen már csak lendít a beépített kereső ügyessége. A kódlapok is választhatók, így az alternatív levelezők egykori nagy problémája (az eltűnt ékezetes karakterek) itt már nem áll rémiszt el minket. A füles (Tabbed) használat előnyeként egyszerre több levelet is megnyithatunk, és kényelmesen váltogathatunk közöttük.
Létrehozhatunk szabályokat, van spamszűrés, feliratkozhatunk hírcsoportokra, tárolhatjuk a kapcsolatokat, archiválhatunk. Sőt, a levelekben a linkekre vonatkozóan malware, adathalász és trójai szűrést is végez a program (az adatbázisát automatikusan frissíti). Még a felületet is átszabhatjuk egy gombnyomással, így az elrendezés lehet a hagyományos „vízszintes”, vagy az Outlook 2007-ben megszokott „függőleges”. És persze kérhetünk visszaigazolást az elküldött levelek elovasásáról is.

Nézőképek alapján is keresgélhetünk a csatolt képek között

De a dolog lényege nem is ez, hiszen ezeket a szempontokat nézve a Postbox éppen olyan, mint bármelyik más levelezőprogram.
Feltűnő azonban az eszköztár alatt meghúzódó gombsor, amelyen az Attachments, Images, Links és Contacts felirat szerepel. Ezek segítségével egyetlen kattintással előkereshetünk mindent a levelekből. A attachments-et értelemszerűen akkor érdemes használni, ha a csatolt dokumentumokra vagyunk kíváncsiak. Ekkor listába szedve megkapjuk az összes dokumentumot, mellette pedig az eredeti levél subject-jét, a feladót és a dátumot. Egy kattintás, és már olvashatjuk is a csatolmányt.
A képeknél még ennél is kényelmesebb a helyzet, ott ugyanis nézőképet is kapunk minden csatolt képállományról (alatta persze szintén a subject, a feladó és a dátum látszik).

A címjegyzék is kéznél van

A linkkereső is roppant hasznos, felkutatja a levelekben kapott linket, alatta egy rövid idézettel a levélből, illetve a levél adataival.
Természetesen ezeket a listákat kedvünkre szűkíthetjük a kereső használatával, így pillanatok alatt megtalálhatunk bármit, ami egyszer levélként befutott, vagy éppen mi küldtük.
Egyébként minden levél megnyitásakor az oldalsó sávban rögtön megjelennek kigyűjtve az adott levélben található linkek, dokumentumok, képek (nézőképpel), így valóban könnyen átlátunk mindent.
Tennivalóinkat is vezethetjük a programban (bár ez inkább jegyzetelésre jó megoldás), így később azokat is egyszerűen visszakereshetjük.
A mellékletek mentése is egyszerű, ráadásul a képeket nemcsak hagyományosan a merevlemezre, hanem akár közvetlenül a Picasa webalbumba is menthetjük.

A küldés is gyerekjáték
Ha levelet küldünk, szintén hasznos kényelmi szolgáltatások állnak rendelkezésre. Ha például linkeket tennénk a levélbe, a küldés ablak jobb szélén látható sávban kereshetünk a Google-ban vagy a wikipédiában, és a kívánt linket egyetlen mozdulattal bedobhatjuk a levélbe.

Képek, linkek, csatolások hozzáadása a levélhez, kényelmesen

Ugyanígy a levelekben található képeket is könnyen csatolhatjuk egy új levélhez, sőt, akár Picasa webalbumunkhoz is hozzáférünk közvetlenül a Postboxból, így egy ott található képet is elküldhetünk csatolásként.

Mindent egybevetve, a Postbox egy rendkívül kényelmes levelezőprogram, amely kiváló alternatívája lehet az Outlook Expressnek vagy a Thunderbirdnek, de ha nem ragaszkodunk a naptárhoz, akkor akár a „nagy” Outlooknak is.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Budapestre jönnek a világ leghíresebb balett-táncosai

Budapestre jönnek a világ leghíresebb balett-táncosai

Vécépapírt halmozott fel egy német beszállító, hátha kifogynak a britek a Brexit miatt

Vécépapírt halmozott fel egy német beszállító, hátha kifogynak a britek a Brexit miatt

Hivatalos: Bécsben nyit kampuszt a CEU

Hivatalos: Bécsben nyit kampuszt a CEU

Baleset történt, kerülje el az M3-ast

Baleset történt, kerülje el az M3-ast

Nyitva hagyta a kocsiajtót, mire visszaért, egy koala mászott a hátsó ülésre – videó

Nyitva hagyta a kocsiajtót, mire visszaért, egy koala mászott a hátsó ülésre – videó

Vajna halála után feltűnt egy új tulajdonos a TV2-ben

Vajna halála után feltűnt egy új tulajdonos a TV2-ben