szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Afrika partjainál süllyedhetett el a legendás Atlantisz - állítja egy angol mérnök, aki a virtuális mélytengeri "búvárkodást" lehetővé tévő Google Ocean segítségével az Atlanti-óceán fenekén "utcák rácsozatát" vélte felfedezni.

Platón (Kr. e. 427-347) ógörög filozófus Timaiosz és Kritiász című dialógusaiban ír a 9000 évvel ezelőtt elpusztult Atlantisz szigetéről, amely Héraklész oszlopaitól, vélhetően a Gibraltári-szorostól nyugatra feküdt. A sziget területe nagyobb volt, mint Kis-Ázsia és Líbia együttvéve. Atlantisz hatalmas királyság volt fejlett civilizációval és ideális politikai berendezkedéssel, amelyet Platón perzsa mintára képzelt el. Földrengések és szökőár végezhetett vele  - olvasható a The Daily telegraph online kiadásában.

A filozófus Atlantisz történetét egyébként Szolóntól ismerte, aki Kr. e. 560-ban tett egyiptomi utazásakor hallott a sziget hirtelen pusztulásáról, amely "egy súlyos nap és éjjel (…) a tengerbe merülve eltűnt." A legenda szerint a mohóvá és agresszívvá vált királyságot Zeusz parancsára öntötte el a tenger.

Afrika északnyugati partjaitól 620 mérföldnyire (998 kilométernyire), a Kanári- szigetek mellett az óceán fenekén látszó tökéletesen négyszögletes képződmény akkora, mint Wales. Bernie Bamford szerint, aki a Google Ocean segítségével megfigyelt alakzatot légi fényképhez hasonlította, a derékszögű utcák rendszere a Buckinghamshire-grófságban lévő Milton Keynes város "rácsszerkezetéhez" emlékeztet. "Emberi kéz alkotása" - vélekedett a mérnök.

Bernie Bamford felfedezésével kapcsolatban az Atlantisz-szakértők úgy vélekednek, hogy koordinátái megegyeznek az elsüllyedt sziget lehetséges fellelhetőségeinek egyikével.

Charles Orser, a New York-i Egyetem történeti régésze szerint a felfedezés igazán lenyűgöző, ám további bizonyítást igényel.

"Platón leírásából kiindulva ez az egyik lehetséges helyszín. Még abban az esetben is, ha kiderül, hogy csupán geológiai képződményről van szó, megérdemli a további kutatásokat" - hangsúlyozta az Atlantisz-szakértő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Marschall Péter tévés producer

Meghalt Marschall Péter tévés producer

Olyan magas volt a páratartalom Tatabányán, hogy félbe kellett szakítani egy kézimeccset

Olyan magas volt a páratartalom Tatabányán, hogy félbe kellett szakítani egy kézimeccset

Az agresszió akkor sem múlik el, ha kiéljük. Mi legyen hát vele?

Az agresszió akkor sem múlik el, ha kiéljük. Mi legyen hát vele?