szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Mielőtt egy vállrándítással, és egy „de hát ezeknek úgysem dől...

Mielőtt egy vállrándítással, és egy „de hát ezeknek úgysem dől be senki, aki épeszű” felkiáltással elintéznénk a nigériai levelek ügyét, kapaszkodjunk meg: a világon jelenleg is több millió dolláros forgalmat bonyolítanak le a csalók, az áldozatok száma pedig már jócskán meghaladta a százezret. Van áldozat, aki négyszázezer dollárt veszített a csalók miatt. 
 
Persze nem minden levél jön Nigériából, a hivatalos nevükön „419 scam” leveleknek emlegetett csalások elkövetőinek eszköztárában van spanyol lottó, elhunyt angol milliomos, pénzét „kimenekítő” afrikai diktátor és így tovább.

A „nigériai” elnevezés onnan származik, hogy a csalást egy régi, még az e-mail korszak előtti nagy sikerű csalás, az ún. „spanyol lottó” alapján kezdték el művelni, előbb nigériai, később azután a világ minden táján élő csalók. (A „spanyol Lottó” szintén a mai napig megy, főleg Amerikában szedi áldozatait).

A Spanyol-lottós csalók dokumenumai elég meggyőzőek - ne dőljünk be!

Ha bármikor találkozunk egy új (vagy akár régi) ilyen, úgynevezett „419 scam” levéllel, a hivatalos 419 oldalon bejelenthetjük, és rábízhatjuk a profikra – a 419 szakemberei majd utánajárnak.  

De ha akarjuk, mi is állíthatunk „csapdát” a csalóknak, az internetezők között ez már szinte hagyomány: ha kapunk ilyen levelet, csak látogassuk meg ezt az oldalt,  és tájékozódjunk róla, hogyan tudunk csapdát állítani…

De hogyan is épül fel egy ilyen csalás? 
Nos, az alapötlet nagyon egyszerű: kapunk egy e-mailt (régen levelet, napjainkban már e-mailt, hiszen a csalók is fejlődnek), amelyben a következő sablonoknak megfelelő szöveg található:

   1. a levél valamilyen nagyon távoli, többnyire egzotikus országból érkezik (még véletlenül sem mondjuk a szomszédos Ausztriából)
   2. a levél lényege, hogy valaki/valakik pénzt akarnak kijuttatni az országból, és/vagy mi magunk nyertünk/örököltünk nagyobb összeget.
   3. Az összeg szinte minden esetben arcpirítóan magas (sok millió euró vagy dollár)
   4. kérik, hogy a további lépések érdekében vegyük fel velük a kapcsolatot
   5. a további lépések minden esetben adatok megadását, telefonálást, esetleg személyes találkozót írnak elő.

A híres Lisa Ajana, egyik áldozatának képével

 Van még egy (viszonylag újabb típusú) scam is: ebben „magányos hölgyek” keresnek levelezőpartnert (az egyik leghíresebb és legsikeresebb Lisa Ajana volt, amíg le nem bukott... persze nem ezen a néven hanem több álnéven szedte áldozatait) majd csalnak ki belőle annyi pénzt, amennyit csak lehet, és máris indulnak a következő áldozat felé. Néha kombinálják a kettőt: pénzkimenekítés az országból, és hozzá egy kis "elcsábítás" - a kettőből valamelyik csak bejön... A levelek nagyjából így néznek ki:

„You may be surprised to receive this letter from me since you dont know me personally. I am Stela Ajala, a girl of 21 yeas old the sister of late Godwin Ajala security officer Summit Security Services confirmed died in the tragedy of World Trade Center New-York, U S A. on September 11th 2001.” – és így tovább.

Tanulság gyanánt itt olvasható egy ilyen „cyber szerelem” összes levelezése (angolul)  – jól látható a levelekből, hogy a csalók milyen gondosan építik fel a csalást, lépésről lépésre, fokozatosan. 

A csalók a legtöbb esetben valós neveket használnak (ezeket újságokból, a netről vagy turistákkal való csevegésből szerzik), így megtörténhet, hogy mi gondosan „megguglizzuk”, hogy most tényleg elhunyt-e Nigériában XY bankelnök, aki XY millió dollárt sikkasztott (mivel az e-mailben, az ő unokaöccse akarja kimenekíteni a pénzt a segítségünkkel), és meglepődve látjuk, hogy valóban elhunyt XY bankelnök, és tényleg sikkasztott. Az ilyen apró „cizellállt” mozzanatok miatt van, hogy a mai napig is sokan bedőlnek a csalóknak.

De hogyan lesz ebből a csalóknak pénzük? 
Az első és legfontosabb: soha ne telefonáljunk! Érdekes módon, ezek a scam levelek az első két-három levélváltás után „kikerülnek” a netről, és varázslatos módon mindig „fel kell hívnunk valakit”, faxot kell küldenünk stb. 

Ezek a számok persze emeltdíjasok  - bár a számról ez nem mindig derül ki, de hát egy átlagember nem mindig tudja, hogy melyik a nigériai emelt díjas előhívószám, de sokszor át is vannak irányítva. A pénz tehát a telefonokból, illetve magától az áldozattól jön: küldjünk egy kis összeget, mert nem tudják utalni a nyereményt vagy adjuk meg bankszámlaszámunkat, blabla. A lényeg, hogy állandóan arra akarnak rávenni, hogy telefonáljunk (rosszabb esetben utazzunk, volt már emberrablási eset is), vagy pedig arra, hogy pénzt/bankszámlaszámot adjunk. 

Persze nem minden csaló profi és felkészült: a legmókásabb scamet például egy fordítógéppel ültették át magyarra, lássunk egy részletet, és nevessünk együtt: a csalók valószínűleg nem tudták, hogy a magyar nyelv az egyik legbonyolultabb (és legszebb) a világon, így fittyet-hány a fordítógépeknek (csak írjuk be a „fittyet-hány”-t egy fordítógépbe…):

„I am Barrister Cristian Brown (esq.) a Solicitor személyes ügyvéd, a
fenti név ügyfelet enyém, állampolgára Ön országában, aki a szervizelést
kapcsolt vállalkozás az elektromos Hatóság itt Benin Köztársaság.
Kitüntetik a szerződést érdemes huszonhárom millió USA dollár (US $
23000000,00). Azonnal ez a szerződés aláírásakor jellemző volt, a
kezdeti összeg kilenc millió, hatszázezer USA dollár US $ 9,600, 000,00)
fizettek neki a mobilizálásra díjat lerúg a szerződést.
 
Azt kitöltve, amíg ez a szerződés, ha a fennmaradó (US $ 13400000,00)
kell fordítani rá. Az április 21 2004 ügyfelem, felesége és három
gyermek vett részt a kísérteties motoros baleset mentén B adagry
gyorsforgalmi út. Sajnos, az utasok a jármű vesztették életüket.
Ügyfelem volt sikeres, és egy családos ember számára, aki elég szerencse
előtt a korai halál.”

Hogy pontosan mit is akar szegény Mr. Brown az nem derül ki, egyrészt mivel nem lehet érteni, de amúgy is mindegy, mivel „szerencse előtt érte őt a korai halál”, szóval valószínűleg.. már úgyis mindegy…

Hogyan védekezhetünk? Nos, a lehető legegyszerűbb módon: az első és legfontosabb szabály: egész egyszerűen ne válaszoljunk. Nem érdemes hinni a tündérmesékben: bármennyire is hihető az e-mail (illetve bármennyire is szeretnénk hinni benne) a valóság sajnos az, hogy nem nyertünk a lottón, nem sorsolták ki az e-mail címünket, a nigériai tábornok özvegye sem rajtunk keresztül fogja kimenekíteni a pénzt az országból, és sajnos a cyber-szerelem sem fog működni.  
 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
techline.hu Tech

Ne higgyünk a szemünknek!

Az informatikai szakzsargon egyik legújabb (bár már így is több éves) kifejezése, az angol „fake” szó.

Becslések szerint közel minden ötödik diák nem fér hozzá az online távoktatáshoz

Becslések szerint közel minden ötödik diák nem fér hozzá az online távoktatáshoz

Operatív Törzs: Sikerült a robbanást megelőznünk

Operatív Törzs: Sikerült a robbanást megelőznünk

Ukrajna, Szerbia és Horvátország bekeményített a vírus elleni harcban

Ukrajna, Szerbia és Horvátország bekeményített a vírus elleni harcban