szerző:
techline.hu

Mielőtt egy vállrándítással, és egy „de hát ezeknek úgysem dől...

Mielőtt egy vállrándítással, és egy „de hát ezeknek úgysem dől be senki, aki épeszű” felkiáltással elintéznénk a nigériai levelek ügyét, kapaszkodjunk meg: a világon jelenleg is több millió dolláros forgalmat bonyolítanak le a csalók, az áldozatok száma pedig már jócskán meghaladta a százezret. Van áldozat, aki négyszázezer dollárt veszített a csalók miatt. 
 
Persze nem minden levél jön Nigériából, a hivatalos nevükön „419 scam” leveleknek emlegetett csalások elkövetőinek eszköztárában van spanyol lottó, elhunyt angol milliomos, pénzét „kimenekítő” afrikai diktátor és így tovább.

A „nigériai” elnevezés onnan származik, hogy a csalást egy régi, még az e-mail korszak előtti nagy sikerű csalás, az ún. „spanyol lottó” alapján kezdték el művelni, előbb nigériai, később azután a világ minden táján élő csalók. (A „spanyol Lottó” szintén a mai napig megy, főleg Amerikában szedi áldozatait).

A Spanyol-lottós csalók dokumenumai elég meggyőzőek - ne dőljünk be!

Ha bármikor találkozunk egy új (vagy akár régi) ilyen, úgynevezett „419 scam” levéllel, a hivatalos 419 oldalon bejelenthetjük, és rábízhatjuk a profikra – a 419 szakemberei majd utánajárnak.  

De ha akarjuk, mi is állíthatunk „csapdát” a csalóknak, az internetezők között ez már szinte hagyomány: ha kapunk ilyen levelet, csak látogassuk meg ezt az oldalt,  és tájékozódjunk róla, hogyan tudunk csapdát állítani…

De hogyan is épül fel egy ilyen csalás? 
Nos, az alapötlet nagyon egyszerű: kapunk egy e-mailt (régen levelet, napjainkban már e-mailt, hiszen a csalók is fejlődnek), amelyben a következő sablonoknak megfelelő szöveg található:

   1. a levél valamilyen nagyon távoli, többnyire egzotikus országból érkezik (még véletlenül sem mondjuk a szomszédos Ausztriából)
   2. a levél lényege, hogy valaki/valakik pénzt akarnak kijuttatni az országból, és/vagy mi magunk nyertünk/örököltünk nagyobb összeget.
   3. Az összeg szinte minden esetben arcpirítóan magas (sok millió euró vagy dollár)
   4. kérik, hogy a további lépések érdekében vegyük fel velük a kapcsolatot
   5. a további lépések minden esetben adatok megadását, telefonálást, esetleg személyes találkozót írnak elő.

A híres Lisa Ajana, egyik áldozatának képével

 Van még egy (viszonylag újabb típusú) scam is: ebben „magányos hölgyek” keresnek levelezőpartnert (az egyik leghíresebb és legsikeresebb Lisa Ajana volt, amíg le nem bukott... persze nem ezen a néven hanem több álnéven szedte áldozatait) majd csalnak ki belőle annyi pénzt, amennyit csak lehet, és máris indulnak a következő áldozat felé. Néha kombinálják a kettőt: pénzkimenekítés az országból, és hozzá egy kis "elcsábítás" - a kettőből valamelyik csak bejön... A levelek nagyjából így néznek ki:

„You may be surprised to receive this letter from me since you dont know me personally. I am Stela Ajala, a girl of 21 yeas old the sister of late Godwin Ajala security officer Summit Security Services confirmed died in the tragedy of World Trade Center New-York, U S A. on September 11th 2001.” – és így tovább.

Tanulság gyanánt itt olvasható egy ilyen „cyber szerelem” összes levelezése (angolul)  – jól látható a levelekből, hogy a csalók milyen gondosan építik fel a csalást, lépésről lépésre, fokozatosan. 

A csalók a legtöbb esetben valós neveket használnak (ezeket újságokból, a netről vagy turistákkal való csevegésből szerzik), így megtörténhet, hogy mi gondosan „megguglizzuk”, hogy most tényleg elhunyt-e Nigériában XY bankelnök, aki XY millió dollárt sikkasztott (mivel az e-mailben, az ő unokaöccse akarja kimenekíteni a pénzt a segítségünkkel), és meglepődve látjuk, hogy valóban elhunyt XY bankelnök, és tényleg sikkasztott. Az ilyen apró „cizellállt” mozzanatok miatt van, hogy a mai napig is sokan bedőlnek a csalóknak.

De hogyan lesz ebből a csalóknak pénzük? 
Az első és legfontosabb: soha ne telefonáljunk! Érdekes módon, ezek a scam levelek az első két-három levélváltás után „kikerülnek” a netről, és varázslatos módon mindig „fel kell hívnunk valakit”, faxot kell küldenünk stb. 

Ezek a számok persze emeltdíjasok  - bár a számról ez nem mindig derül ki, de hát egy átlagember nem mindig tudja, hogy melyik a nigériai emelt díjas előhívószám, de sokszor át is vannak irányítva. A pénz tehát a telefonokból, illetve magától az áldozattól jön: küldjünk egy kis összeget, mert nem tudják utalni a nyereményt vagy adjuk meg bankszámlaszámunkat, blabla. A lényeg, hogy állandóan arra akarnak rávenni, hogy telefonáljunk (rosszabb esetben utazzunk, volt már emberrablási eset is), vagy pedig arra, hogy pénzt/bankszámlaszámot adjunk. 

Persze nem minden csaló profi és felkészült: a legmókásabb scamet például egy fordítógéppel ültették át magyarra, lássunk egy részletet, és nevessünk együtt: a csalók valószínűleg nem tudták, hogy a magyar nyelv az egyik legbonyolultabb (és legszebb) a világon, így fittyet-hány a fordítógépeknek (csak írjuk be a „fittyet-hány”-t egy fordítógépbe…):

„I am Barrister Cristian Brown (esq.) a Solicitor személyes ügyvéd, a
fenti név ügyfelet enyém, állampolgára Ön országában, aki a szervizelést
kapcsolt vállalkozás az elektromos Hatóság itt Benin Köztársaság.
Kitüntetik a szerződést érdemes huszonhárom millió USA dollár (US $
23000000,00). Azonnal ez a szerződés aláírásakor jellemző volt, a
kezdeti összeg kilenc millió, hatszázezer USA dollár US $ 9,600, 000,00)
fizettek neki a mobilizálásra díjat lerúg a szerződést.
 
Azt kitöltve, amíg ez a szerződés, ha a fennmaradó (US $ 13400000,00)
kell fordítani rá. Az április 21 2004 ügyfelem, felesége és három
gyermek vett részt a kísérteties motoros baleset mentén B adagry
gyorsforgalmi út. Sajnos, az utasok a jármű vesztették életüket.
Ügyfelem volt sikeres, és egy családos ember számára, aki elég szerencse
előtt a korai halál.”

Hogy pontosan mit is akar szegény Mr. Brown az nem derül ki, egyrészt mivel nem lehet érteni, de amúgy is mindegy, mivel „szerencse előtt érte őt a korai halál”, szóval valószínűleg.. már úgyis mindegy…

Hogyan védekezhetünk? Nos, a lehető legegyszerűbb módon: az első és legfontosabb szabály: egész egyszerűen ne válaszoljunk. Nem érdemes hinni a tündérmesékben: bármennyire is hihető az e-mail (illetve bármennyire is szeretnénk hinni benne) a valóság sajnos az, hogy nem nyertünk a lottón, nem sorsolták ki az e-mail címünket, a nigériai tábornok özvegye sem rajtunk keresztül fogja kimenekíteni a pénzt az országból, és sajnos a cyber-szerelem sem fog működni.  
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Ne higgyünk a szemünknek!

Az informatikai szakzsargon egyik legújabb (bár már így is több éves) kifejezése, az angol „fake” szó.

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Kiakadtak egy mexikói város lakói, mert a kartonból készült mását küldte a polgármester egy rendezvényre maga helyett

Kiakadtak egy mexikói város lakói, mert a kartonból készült mását küldte a polgármester egy rendezvényre maga helyett

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Sebastian Kurz a Zöldekkel és a liberálisokkal is egyeztetett a koalícióról

Sebastian Kurz a Zöldekkel és a liberálisokkal is egyeztetett a koalícióról

Most akkor tényleg ne együnk müzlit meg teljes kiőrlésű kenyeret a fuzárium miatt?

Most akkor tényleg ne együnk müzlit meg teljes kiőrlésű kenyeret a fuzárium miatt?