szerző:
techline.hu

Érdekes, hogy bár az internet legnagyobb része erotikus/felnőtt tartalom, mégis: erről a...

Érdekes, hogy bár az internet legnagyobb része erotikus/felnőtt tartalom, mégis: erről a témáról nem szeretünk beszélni. Hogy miért is van ilyen mennyiségű netpornó, azt nem kell magyarázni, van azonban néhány tény, amit kevesen tudnak. 

1. Az interneten található oldalak több mint harminc százaléka pornó
Az N2H2 adatbázisa szerint 1998-ban még „csak” 14 millió internetes szexoldal létezett, 2003-ra ezen oldalak száma elérte a 230 milliót (ezzel kb. húszéves növekedést produkálva öt esztendő alatt) – 2005-ös becslések alapján a szexoldalak és hasonló témájú site-ok száma meghaladta a 400 milliót. Napjainkban pedig már egész egyszerűen nem mérik (nem tudják mérni), de a legóvatosabb becslések szerint is, az egész világháló minimum harminc százaléka szex vagy pornó. A mennyiséget azonban könnyű megbecsülni: csak egy internetes szexcég (az egyik legnagyobb), egymagában 297 millió pornólinket (oldalt, aloldalt, galériát vagy bármit) állított elő 2005-ig bezárólag. 2006-ban havonta 72 millió ember kattintott valamilyen szex/pornó oldal linkjére, ez a szám becslések szerint négyzetesen növekszik minden évben. Az internet-filter szerint napjainkban minimum 280 millió „szex” kattintás történik minden hónapban. 

2. A legnagyobb internetes üzlet
A mennyiség nem véletlen: az internetes pornó pillanatnyilag a világhálón keresztül, illetve annak segítségével lebonyolítható legnagyobb üzlet: 2005-ben az iparág bevétele 12 milliárd dollár volt, 2006-ban már 97 milliárd dollár, ráadásul a megtérülési ráta, valamint a befeketetés/nyereség arány igen kedvező, hiszen egy internetes pornócéghez nem kell iroda, gépkocsi, „cégesmobil”, sőt még sok alkalmazott sem.

Az internetes-szex lassan megelőzi a filmeket

Az internetes pornó iparág forgalma nagyobb, mint amit a Microsoft, a Google, az Amazon, az eBay és az Apple bonyolít összesen.
 
3. Magyarország „cenzúrázva” van
Bármilyen meglepő, a sok-sok millió szexoldalból, mi magyarok, nagyjából csak 50%-ot érünk el – ennek oka, hogy a legnagyobb online-hitelkártya elfogadó cégek (ezeken keresztül lehet „előfizetni” az internetes szexoldalakra) egész egyszerűen nem fogadnak el magyarországi hitelkártyákat (biztonsági okokból). Így pl. a CCBILL sem, amelyen keresztül a netes pornó több mint fele érhető el. A CCBILL (és az iBill, a PayCom stb.) 2005-ben tiltotta le a magyar hitelkártyákat, és azóta sem fogadnak el „minket”, még akkor sem, ha Magyarországon kiadott hitelkártyával próbálkozunk, de külföldről vagy külföldi IP címről.

Magyarországról nem fog menni az előfizetés...

Ne csodálkozzunk tehát, ha egy népszerű erotikus oldalra akarunk belépni, de hitelkártyánkat „blocked card” üzenettel visszadobják – nekünk, magyaroknak, nem jár a pornó, ez van…
.
4. Nem vagyunk pornónagyhatalom
Szeretünk azzal kérkedni, hogy internetes pornó nagyhatalom vagyunk, tesszük mindezt büszkén, hiszen van nekünk egy „Kovink” meg egy „miselvájdunk”. Az igazság azonban más: még Lengyelország is magasan megelőz minket internetes pornó forgalomban és bevételben: a listában Magyarország valahol a „nem mérhető” kategóriában kullog. Pedig - eltekintve most az erkölcsi-vallási meggyőződésektől - ez az üzlet is ugyanolyan, mint bármelyik más üzlet, és bizony komoly bevételt jelent minden országnak, aki jelentős szeletet hasít a „pornótortából”. 

Professzionális (fizetős) szex oldalak száma, 2006
1. Egyesült Államok 244,661,900
2. Németország 10,030,200
3. Anglia 8,506,800
4. Ausztrália 5,655,800
5. Japán 2,700,800
6, Norvégia 1,883,800
7, Oroszország 1,080,600
8. Lengyelország 1,049,600
9. Spanyolország 852,800 

Vannak persze pozitív példák is: az egyik legnagyobb (és legelső) internetes webkamerás-erotikus oldal (élőben lehet csevegni hölgyekkel/urakkal, a cég nevében egy virág neve szerepel, lehet guglizni…) magyar találmány, és igen szép bevétellel, valamint több mint tízéves múlttal rendelkezik. A site persze .com-os végződésű, és nem igazán hangoztatják, hogy Magyarok. Van olyan is, aki nem titkolja származását, ilyen például az internetes pornószakmában már-már kultuszfigurának számító „Zoliboy”, aki igen jól keres saját, „amatőr” jellegű weboldalával. Őket és pár kisebb szereplőt leszámítva azonban nem nagyon vagyunk jelen a netes szexpiacon. 

5. Buszsofőrök és háziasszonyok 
Érdekes módon, a legnagyobb bevétel generáló oldalak (illetve oldalcsomagok, azaz site-networkök) egyike sem professzionális pornószíneszekkel dolgozik: az internetes erotika forgalmának több mint 60%-a „amatőr” kategória. Hogy miért keresik inkább az emberek az „ismeretlen” arcokat és színészeket az külön megérne egy tanulmányt, de tény, hogy a legnagyobb bevételt produkáló oldalak mind az „amateur” vagy a „home-made” kategóriába tartoznak.

Civilben légikisasszony, néha munka közben is...

Ez magyarul annyit tesz, hogy „félmunkaidős” (ez elég mókásan néz ki így leírva, de ez a helyzet) színeszeket foglalkoztatnak, szigorúan szilikon mellek és kigyúrt izmok nélkül, és erre a természetességre az internetes közösség pozitívan reagál. Ráadásul az üzemeltetőknek is nagyon megéri, hiszen egy-egy amatőr színész gázsija nagyságrendekkel kisebb, mint a „hírességeké”. A „hot-amateur-porn” elnevezésű oldalcsoport bevétele például 518 millió dollár volt 2007-ben, holott szinte minden képgalériát és videót a felhasználók maguk küldenek be, gyakorlatilag ingyen. Így lehet pénzt csinálni az exchibicionizmusból…
 
6. Nagy üzlet a nem létező pornó is
Ha egy híresség arcképét Photoshopban (vagy videó esetében AfterEffectsben) rámontírozzuk egy pornójelenetre, akkor létrejön az úgynevezett Fake - ezeknek a „fake” oldalaknak külön rajongótáboruk van az interneten. Van itt minden: Britney Spears szexvideó (persze nem igazi), Star Trek szereplők orgiái, megnézhetjük, hogy „üti el az időt” Jack Bauer, amikor éppen nem terrorstákat üldöz, sőt még Al Bundy „titkos” epizódjait is megtekinthetjük… és így tovább.

Hírességek másképpen...

A legnagyobb ilyen fake oldalak szép bevételt generálnak, és érdekes módon maguk a hírességek sem tesznek semmit betiltásuk érdekében (valószínűleg tudják, hogy szélmalomharc lenne) – így történhet meg, hogy még az a pornó is üzletté válik, ami nem is létezik, csak hamisított. 

7. … kivéve nálunk.
Az előző témánál maradva: a netet böngészve szép számmal találhatunk „fake” oldalakat: a legtöbbet persze Amerikában, de van, ami csak svéd hírességek képeit hamisítja, van ami csak spanyol vagy csak éppen japán celebek képeinek manipulálásával foglalkozik. A legtöbb celebrity csak legyint, vagy egy jóízűt nevet, ha megtudja, hogy szerepel egy „nem létező pornófilmben”.(Anna Kournikova amikor megtudta, hogy tele van a net hamis pornóképeivel, csak annyit mondott: „ez érthető, hiszen jól nézek ki”.) 

Érdekes módon, Magyarországon (vagy éppen külföldön, de honi „celebritásokkal” foglalkozó) ilyen jellegű oldal nincsen. Ez nem véletlen: 2006-ban hazánk hírességeiből páran (nem írunk neveket) megtalálták „magukat” egy-két ilyen oldalon, és rögvest betiltatták azokat – mi azóta ezt tekintjük precedensnek, ezért a szolgáltatók rögtön eltávolítanak a szerverekről minden olyan képet/videót, amelyeken manipulált hírességeket láthatunk ermmm… félreérthetetlen pózokban. Magyar „fake-pornó” tehát nincsen, és valószínűleg nem is lesz egy darabig. Hogy ez most nekünk jó, vagy rossz, azt mindenki döntse el maga. 8. Kínában nincs internetes pornó
A kínai kormány nagyon komoly összegeket fordít az internet cenzúrázására: a politikai tartalom mellett (próbáljunk csak Kínában kommunistaellenes anyagokat guglizni) a pornót is szűrik – sőt, nem hogy szűrik, de egyenesen letiltják. A világ szexoldalaiból igen kevés érhető el Kínából, azok is csak proxy/IP elrejtő és hasonló trükkös megoldások révén. Még a Google is a központi kínai „cenzor szerveren” keresztül érhető el, így a keresések is cenzúrázva vannak. A netes pornóiparnak ez egy óriási érvágás, hiszen a kínai internet-felhasználók óriási piacot jelentenek.

Hát ez van – a kommunizmus és a pornó nem fér össze (ennek kapcsán meglepő, hogy Kína a világ legnagyobb szexuális segédeszköz exportőre, úgy látszik külföldre gyártani azért szabad). 

9. Pornó játékok, játékos szex?
A szexjáték iparág bevétele persze meg sem közelíti az erotikus oldalakét, de például a szexjátékok „hazájában” Japánban, vannak olyan fejlesztőcégek, akik csak ezzel foglalkoznak, és jól megélnek belőle. A szexjátékok felvevőpiaca Japánban a 12-17 éves korosztály, egy 2006-os felmérés szerint 43%-uk rendelkezik valamilyen erotikus számítógépes játékkal. Részletes írásunk a témáról itt található. 

10. Ha pornót rajzolsz, akkor letartóztatnak
És végül egy érdekes történet: 2008 decemberében az ausztrál bíróság 10 év börtönre (végül két év felfüggesztett lett belőle, háromezer dolláros büntetéssel színesítve) akarta ítélni Alan John McEwan-t. John nem tett mást, mint hogy a híres The Simpsons (Simpson család) szereplőiről mókás szexképeket rajzolt, ahogyan a figurák khmmm…. egymással múlatják az időt.

Nem mindegy mit rajzolsz!

Hogy ez most vicces, vagy inkább gusztustalan, az szubjektív dolog – érdekes módon azonban a bíróság mindezt „gyermekpornónak” ítélte, hiszen a Simpson család szereplői között gyerekek is vannak. Hogy ezek a gyerekek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetők élethűnek (sárga, kockafejű gyerekek, pálcika kezekkel-lábbakkal) az nem számított. Mivel John feltette a rajzait az internetre, ezért kimerítette a „gyermekpornó képek terjesztése” tényállást. Vigyázzunk tehát, hogy mit rajzolgatunk – az interneten megtalálhajtuk a Mein Kampf-ot Hitlertől, nézhetünk eredeti, rendőrök és katonák által készített felvételeket fejetlen hullákról, vagy buszbalesetben száz darabra szakadt áldozatokról – sőt, az állat-pornó is legális. Csak malackodó Simpson-okat ne rajzoljunk, mert az csúnya dolog, ejnye bejnye. 

[források: internet-filter-review, MKbrowser, Stuff.co, N2H2, Wikipédia, TopTenReviews]  

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Online feromonok

Aki magányos, gõzerõvel dolgozik... Mégpedig azon, hogy ez megváltozzon.

techline.hu Tech

Dombornyomott ígéretek...

A show résztvevõinek a neten keresztül kellett rendelniük ételt, italt, ruhát...

Elnézést kért az amerikai hadsereg, amiért azzal viccelődtek, hogy lebombázzák az ufóhívőket

Elnézést kért az amerikai hadsereg, amiért azzal viccelődtek, hogy lebombázzák az ufóhívőket

Az emigráns mintapatrióta, akiből „a valaha élt legnagyobb dalszerző” lett

Az emigráns mintapatrióta, akiből „a valaha élt legnagyobb dalszerző” lett

Lewis Hamilton előbb összetört egy iPhone-t, aztán tett valami kedveset

Lewis Hamilton előbb összetört egy iPhone-t, aztán tett valami kedveset

Most már oda kell lépni, ha nem akarjuk, hogy megfojtsák a Földet a káros gázok

Most már oda kell lépni, ha nem akarjuk, hogy megfojtsák a Földet a káros gázok

Doku360: "Nem lehetett nem elmondani a legsötétebb titkodat"

Doku360: "Nem lehetett nem elmondani a legsötétebb titkodat"

Huszonöt éve nem tudjuk megunni a Jóbarátokat

Huszonöt éve nem tudjuk megunni a Jóbarátokat