szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több száz mumifikálódott holttestre bukkantak egy szlovéniai bányában; a tömegsír titóista partizánok több mint ötven éve agyonlőtt áldozatait rejti - adta hírül kedd este a szlovén közszolgálati televízió.

A középső országrészben, Lasko település közelében fedezték fel a holttesteket két aknában. Tavaly júniusban kezdték meg a tömegsír feltárását.

Kutatók elmondták: a holttesteket minden kétséget kizáróan közvetlenül a II. világháború után földelték el; 1945. május végén-június elején agyonlőtt emberek tetemeiről van szó, egyelőre nem lehet azonban megállapítani, pontosan kikről. A tömeggyilkosság egyedüli ismert tanúja - egy sofőr, aki a foglyokat annak idején a bányához fuvarozta - azt mondta, az áldozatok szlovének. Ennek ellenére nem lehet kizárni, hogy olyanok is akadnak köztük, akik a partizánok horvát nemzetiségű háborús ellenségei voltak.

A holttesteket hermetikusan elzárták a külvilágtól, ez lehet a magyarázata annak, hogy a legtöbb közülük konzerválódott. Hat réteg, többek között egy betonfal, egy kavicságy, agyagborítás és deszkafal választotta el a bánya mélyén lévő két aknát a bánya többi részétől. Ez az egyik legnagyobb a Szlovéniában eddig fellelt tömegsírok közül.

Szakértők szerint összesen nagyjából 600 kisebb-nagyobb tömegsír volt Szlovéniában, s ezek közül még nem mindegyiket tárták föl a rendszerváltozás óta eltelt húsz évben. A tömegsírokban a náci Németországgal együttműködők holttestei mellett a horvát fasiszta usztasa rezsim követőinek és a kommunista rendszer ideológiai ellenfeleinek a tetemei fekszenek, becslések szerint összesen akár 300 ezer emberé. Azoké, akiket a partizánok a II. világháború után néhány hét leforgása alatt gyorsított eljárásban kivégeztek.

Két éve Maribor mellett, autópálya-építés közben bukkantak egy óriási tömegsírra, amely szakértők szerint akár 15 ezer holttestet is rejthet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Autó

Felújítják Tito Cadillacjét

A néhai Josip Broz Tito jugoszláv elnök Cadillac típusú, 54 éves kocsiját a Brioni szigetekről az észak-horvátországi Krapinába szállították teljes felújításra.

MTI Világ

Ellopták Tito mellszobrát

Ellopták Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök bronz mellszobrát két másik művel együtt a karlovaci (Károlyváros) városi múzeumból - írta a Jutarnji List című horvát napilap.

hvg.hu Világ

Szerb-roma tömegsírok Albániában?

Tömegsírokra bukkantak ENSZ megfigyelők Albániában - írja a Blic című lapra hivatkozva a Serbia Insajd blog. Az ENSZ munkatársai a lap értesülései szerint jelentésükben tesznek említést a tömegsírokról.

7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6

7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6

Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra

Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra

Úgy is hatásos lehet a kínai vakcina, ha az ellenanyagteszt negatív eredményt hoz

Úgy is hatásos lehet a kínai vakcina, ha az ellenanyagteszt negatív eredményt hoz