szerző:
MTI

Mind az öt érzékszervre hat az a virtuális valóságot teremtő eszköz, melynek prototípusát a Pioneers 09' elnevezésű tudományos kiállításon Londonban szerdán mutatták be brit fejlesztői.

A brit Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatási Tanácsa szervezésében zajló esemény fő attrakciója a több egyetem kutatóinak együttműködésével készülő, Virtuális Gubónak elnevezett high-tech médiakabin - számolt be róla szerdán a Telegraph online kiadása.

Virtuális valóság, vagy valódi virtualitás?
© AP

David Howard, a Yorki Egyetem munkatársa szerint céljuk, hogy az eszköz segítségével látni, hallani, szagolni, ízlelni, valamint egy kiegészítő kesztyűvel tapintani lehessen a virtuális eseményeket. Olyan valósághű élményt kívánnak nyújtani, hogy a felhasználók ne tudják megkülönböztetni a virtuálist a valóditól. "Valódi virtualitás" létrehozására törekszünk inkább, mint a "virtuális valóságra" - tette hozzá Howard.

Alan Chalmers, a Warwick Egyetem kutatója azon dolgozik, miként állíthatnak elő szagokat elektronikusan a készülékben. A minden eddiginél teljesebb valóságot ígérő, hordozható Virtuális Gubóval a saját kanapénkról utazhatjuk be a világot, szafarin vehetünk részt, de például tanulhatunk történelmet, földrajzot vagy nyelveket, de repülési vagy orvosi szimulátorként olcsó, biztonságos tréningeket is lehetővé tehet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Valós adóval sújtják a virtuális jövedelmeket

Megadóztatják a kínai online játékosokat és az aktív szörfölőket. A kínai adóhivatal a múlt héten jelentette be, hogy 20 százalékos jövedelemadóval sújtja a virtuális pénzbevételeket, írja a The Wall Street Journal.

hvg.hu Tech

Rasszizmus pusztít a virtuális világokban

Semmi viselkedésbeli különbség sincs a valós és a virtuális világ között, olvasható a there.com weboldalon publikált tanulmány szerint. A There virtuális világban végzett kísérletekből az derül ki: a külsőségekből fakadó előítéletek ugyanúgy pusztítanak a Second Life-szerű világokban, mint ahogyan az utcán is.

hvg.hu Tech

Virtuális világ készül a muszlimoknak

A Simshez hasonló virtuális világ készül a nyugati kultúrkörben élő muszlim közösségnek. A Muxlim Pal névre keresztelt oldal böngészőben megnyitható izometrikus, rajzfilmszerű világot, virtuális imaszőnyeget ígér, publikus változata 2009-re várható - írja a BBC.

MTI Tech

Kína átkerült a Second Life virtuális világába

A Kínába készülő diplomaták, üzletemberek, vagy katonai kiküldöttek a Second Life virtuális Kínája segítségével akár már az elutazás előtt kipróbálhatják, hogy milyen egy kínai teaház, hogyan kezdődik egy tárgyalás, vagy milyen élményekre számíthatnak, amikor először taxiba pattannak.

Tündérmesébe illő várban esküdne? Egy olasz faluban csak száz dollárt kérnek érte

Tündérmesébe illő várban esküdne? Egy olasz faluban csak száz dollárt kérnek érte

"Szellemidézés": harmincéves lenne az SZDSZ

"Szellemidézés": harmincéves lenne az SZDSZ

Oroszlánkölyköt találtak a párizsi Champs-Élysées-n

Oroszlánkölyköt találtak a párizsi Champs-Élysées-n

Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Nemzetközi onkológiai kutatóintézetet alapít a kormány Oroszországban

Nemzetközi onkológiai kutatóintézetet alapít a kormány Oroszországban

Váratlanul beszakadt az egész járda egy nő alatt Kínában - videó

Váratlanul beszakadt az egész járda egy nő alatt Kínában - videó