szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Működésbe lépett pénteken az Indonéziához tartozó Jáva sziget legmagasabb tűzhányója, a Szemeru vulkán.

Az "istenek székhelye"
© AP
A 3676 méter magas tűzhányó éjszaka kezdett el füstöt és hamut lövellni a magasba, de mivel egyúttal az eső is eleredt és erős szél fújt, egyelőre nem jelent veszélyt a környező településekre - közölték a helyi hatóságok.

A Jáva keleti részén magasodó Szemerut a hinduk "az istenek székhelyének" nevezik. Az aktív tűzhányó az elmúlt években több alkalommal is működésbe lépett.

Az Indonéziát alkotó szigetcsoport az aktív vulkánok és törésvonalak alkotta körön, a Csendes-óceáni medencét körülvevő Tűzgyűrűn fekszik, így az ország különösen ki van téve az erős földmozgásoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kitört egy vulkán Kolumbiában

Kitört a Kolumbia déli részén fekvő Nevado de Huila hófödte vulkán a szerda hajnali órákban; a környező települések mintegy 4 ezer lakosát azonnal evakuálták, amint észlelhető volt a földrengés, amit a tűzhányó kitörése okozott.

MTI Világ

Kitört a Gyűrűk urából ismert vulkán

Kitört a Ruapehu vulkán. A gyűrűk ura filmtrilógiából jól ismert új-zélandi tűzhányó hamu- és porfelhőt lövellt a magasba, és egy-két méter átmérőjű kövekkel terítette be a kráter két kilométeres körzetét.

MTI Tech

Mesterséges vulkánkitöréssel küzdene a felmelegedés ellen a NASA

Sok ígéretes elképzeléssel állnak elő a tudósok arra vonatkozóan, hogyan lehetne megfordítani a globális felmelegedés jelenségét - számolt be az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA, amely jelentést állít össze a klímaváltozással szembeni lehetséges stratégiákról.