szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nem szeretnénk senki meggyőzni arról, hogy a relaxáció, meditáció...

Nem szeretnénk senki meggyőzni arról, hogy a relaxáció, meditáció hatásos-e vagy sem. Ezt mindenki döntse el maga, mint ahogy azt is mindenki maga mérlegelje, hogy szerinte kizárólag a természet lágy ölén, vagy egy nagyvárosi szobában, irodában is lehetséges-e szellemileg és lelkileg felfrissülni, s ehhez milyen módszer a legalkalmasabb. Az viszont még biztosan senkinek sem ártott meg, ha néhány percre vagy akár egy fél órára teljesen elszakadt a külvilágtól.
Márpedig ebben akár egy iPhone is nagy segítségünkre lehet, s most nem is kifejezetten a zenehallgatásra gondolunk, bár kétségtelen, hogy egy kellemes dallam is rendkívül jó hatással van az ember idegeire.
Ahogy asztali gépekre, úgy a telefonokra is egyre több relaxációt, meditációt segítő program jelenik meg. Ezek közül vettük most sorra az iPhone-os felhozatal - szerintünk - legjobbjait.

Easy Relax Ultimate
Az Easy Relax Ultimate az egyik legrégebbi alkalmazás ebben a kategóriában iPhone-ra, ami nem jelenti, hogy eljárt felette az idő, mivel a készítők folyamatosan frissítik, hol új funkciókkal, hogy új hangokkal. A program lényege, hogy különböző természeti hangokból (vízesés, patak, szél, vihar, madarak stb.) állíthatjuk össze magunknak a számunkra megfelelő válogatást, akár keverve is a rendelkezésre álló hangokat, zajokat (például fehérzajt), dallamokat. A választék valóban óriási, s ha éppen nincs kedvünk szöszölni az válogatással, találunk számos előre összeállított anyagot is. Ezeket a készítők a „hatásuk” szerint sorolták be, így választhatunk meditációhoz, gyors felfrissüléshez, fejfájás elmulasztásához vagy éppen gondolatserkentőnek megfelelő válogatásokat (vagy mondjuk tengerparti zajokat, hogy könnyebben magunk elé képzeljük a közelgő nyaralást). Minden összeállításnál megadhatjuk, mennyi ideig játssza azt a program (a végén szerencsére nem hirtelen szakad meg minden, hanem finoman elhalkítja a zajokat).

Az utóbbi frissítések valamelyikével egy plusz órafunkció is bekerült az ER Deluxe-ba, amelyet többféle színben és változatban jeleníthetünk meg a képernyőn a lejátszás alatt, s ha esetleg attól félünk, hogy a nagy meditálásban sikerül elaludnunk, egy riasztó funkciót is kapott a program, sőt teljesen kilép, ha vége a „műsornak”. (mellesleg elalvási zavarokkal küzdők is próbálkozhatnak vele, erre a problémára is kínál megoldást).
A hangok minőségére sem lehet panasz, a változatosságról pedig úgy gondoskodhatunk, hogy a válogatások összeállításakor minden egyes sávnál megadhatjuk az ismétlődés és a hangerő jellemzőit. Így ha egy viharos estét szeretnénk „emulálni” a programban, amikor éppen a kandalló előtt ülünk, az ablakon pedig néha beszűrődik a kutyák ugatása, nem kell attól tartanunk, hogy 2 másodpercenként lesz egy nagyobb villámcsapás és a kutyák is állandó ritmusban fognak ugatni, mivel beállíthatjuk az effektek gyakoriságát, véletlenszerűségét.

A programból több változat is készült, az Utlimate a legdrágább, 3 dollárt kóstál, de értelemszerűen ebben találjuk a legtöbb loopot, ami nem elhanyagolható szempont. Ha viszont érzékenyebbek vagyunk az árra, 1 dollárért megvehetjük a normál változatot, vagy ingyen letölthetjük a Lite verziót. A program felülete ízléses, a használata pedig nagyon egyszerű.

SleepStream
A kategória másik jeles képviselője a SleepStream, amelyet két dollárért vásárolhatunk meg, vagy letölthetjük ingyen a Lite verzióját.
A SleepStream kicsit zsúfolt felületén egyetlen mozdulattal választhatunk a különféle zajok, természeti hangok vagy éppen meditációs dallamok közül. Az alapzajok kiválasztásával meghatározhatjuk, hogy alvásra, meditációra, relaxációra, energiával való feltöltődésre vagy a koncentrációnövelésre van-e szükségünk. Itt is van időzítési lehetőségünk. A meghatározott idő leteltével kérhetünk riasztást, vagy beérhetjük a zajok elhalkulásával. Az, hogy az alapzajt vagy inkább a kiválasztott hangeffektet, dallamot szeretnénk-e hangosabban hallani, szintén beállítható.

A variációs lehetőségek száma jóval kevesebb, mint az Easy Relax Ultimate-ben (az például felettébb zavaró, hogy az időt itt csak 20 vagy 60 percben választhatjuk meg), de legalább mindent elérünk egyetlen felületen.

Music Healing
Korábban említettük, hogy a zene is jó hatással van az ember idegeire. Nos, ezt használja ki a Music Healing (ebből is van Lite változat), amelyben különféle hangulatoknak megfelelő meditációs zenéket találunk. Ennyi erővel persze egy CD-t is nvehetünk - gondolhatnánk, de az azért úgy igazságos, ha figyelembe vesszük, hogy a teljes CD-k 9-12 dolláros árával szemben ez a program 5 dollárba kerül, s elég méretes válogatás, kellemes meditációs/relaxációs zenékből. 

Itt is van lehetőség az időzítésre (a kiválasztott dalt a megadott idő leteltéig ismétli a program, majd a végén elhalkítja). És egy bónusz lehetőség, hogy a zenehallgatás közben hangulatos képekben is gyönyörködhetünk az iPhone képernyőjén. Ennyiben tehát többet kapunk annál, mintha egy hagyományos relaxációs albumot vennénk meg.

A program felülete nagyon ízléses, a használata pedig szinte gyerekjáték.

Koi Pond
Most pedig kalandozzunk el egy kicsit az „aktív relaxációhoz” (hát, nem biztos, hogy ez a szakmailag helyes megnevezése), amikor nem becsukott szemmel próbálunk elvonatkoztatni a körülöttünk lévő világtól, hanem lefoglaljuk magunkat valami nyugtató dologgal.
A Koi Pond abszolút erre hivatott, egy kedves kis halastavat tarthatunk a tenyerünkben. A hangulatról számtalan vízparti hang gondoskodik (ezeket tetszés szerint állítgathatjuk), a grafika, illetve a víz és a halak mozgása pedig szinte tökéletesen élethű.
Ujjainkkal felkavarhatjuk az állóvizet, aminek a halak nem nagyon örülnek, és elúsznak a szélrózsa minden irányába, de ha egy adott ponton tartjuk az ujjunkat, előbb-utóbb odagyűlnek, illetve ha megrázzuk a telefont, meg is etethetjük őket. A vízinövényeket is mi rendezhetjük el, s a kövek (illetve a víz) színét, világítását is beállíthatjuk. Tökéletes feszültséglevezető játék, mindössze 1 dollárért.

Aura
Végül egy zenei program, amely akár relaxációhoz is kitűnő. Az Aurát már többször említettük oldalunkon, legutóbb az iPhone-os zenei szoftverekről szóló cikkünkben kapott helyet.

Nos, a helyzet az, hogy ide is tökéletesen beillik, ha nemcsak élvezői, hanem alkotói is lennénk meditációs zenénknek. Az Aurával mindenféle zenei előképzettség nélkül, futurisztikus környezetben szerezhetünk Ambient stílusú zenéket. Négy hangszer és ugyanennyi háttéreffekt segíti a minél tökéletesebb összehatás elérését.
Ráadásul a program 1 dolláros ára sem óriási befektetés egy kis tevékeny nyugalomért...


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Zenéljen iPhone-on!

Az iPhone multi-touch érintőképernyője igazán sokoldalúan használható fel.

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét

Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett

Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett

UEFA-elnök: Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók

UEFA-elnök: Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók