szerző:
techline.hu

A Windows Start menüjében felgyülemlett vagy a Windows Asztalára elhelyezett parancsikonok egy...

A Windows Start menüjében felgyülemlett vagy a Windows Asztalára elhelyezett parancsikonok egy idő után menthetetlenül káoszhoz vezetnek. Hosszasan kotorászunk az egérrel, mire megtaláljuk az elindítani kívánt programot.
Szerencsére akadnak szép számmal olyan programok, amelyek segítségével gyorsíthatjuk a programok elindításának folyamatát. Ezek közül válogattuk egy helyre a - szerintünk - legjobbakat.

RocketDock
Nem titkoltan ez a kedvencünk a felhozatalból. A RocketDock gyakorlatilag az OS X Dockjának windowsos megfelelője. Amellett, hogy látványos (szép, cserélhető grafika és animációkkal kísért működés jellemzi) rendkívül könnyen konfigurálható.

Egy jól bevált megoldás

Programokat, mappákat, fájlokat rádobálva, egyetlen mozdulattal hozhatunk létre rájuk mutató parancsikont, hogy később bármikor, egyetlen kattintással elindíthassuk őket.

A RocketDock tud magyarul és szinte teljesen testre szabható. Az átlátszóságtól az ikonok méretéig és viselkedéséig mindent módosíthatunk, a skinek használatával pedig úgy alakítjuk a felületét, ahogy nekünk tetszik. Rendkívül kényelmesen használható kis alkalmazásindító.

Magic Formation
A Magic Formation egy kicsit másként közelít a dolgokhoz. Nincs a képernyőn állandóan, csak akkor bukkan elő, ha az egérrel egy körkörös mozdulatot teszünk. 

Praktikus és nincs útban soha

Az érzékenységét állíthatjuk, így ha hobbiszerűen is szoktunk köröket leírni az egérrel, nem fog minden alkalommal előbukkanni, amikor valójában nincs is rá szükségünk, vagy ha nem tetszik ez a megoldás, hozzárendelhetjük billentyűkombinációhoz is a megjelenését. 

A lényeg, hogy amikor megjelenítjük, egy kör alakú dokkot kapunk, amelyben egyetlen kattintással - vagy a hozzájuk rendelt billentyű lenyomásával - elérjük a számunkra fontos mappákat, fájlokat, programokat (a tartalmát természetesen szerkeszthetjük és az alakzat is változtatható). A program telepítés nélkül, tetszőleges mappába másolva használható.

Circle Dock
Ha már a kör alakú dokknál tartottunk, meg kell említenünk a Circle Dock-ot is, amelynek készítői szintén ezt a formát tartották optimálisnak (bár itt is lehet variálni a dolgokat). Érdekessége, hogy ha az alapkör megtelik ikonokkal, akkor további gyűrűket hozhatunk létre körülötte és azokat is megpakolhatjuk a számunkra hasznos dolgokkal. Jópofa funkció, hogy az egérgörgető gombbal - vagy a kurzormozgató billentyűkkel - akár forgathatjuk is a gyűrűket, bár ennek sok haszna valójában nincsen. 

Amúgy szabadon átrendezhető, testre szabható megoldás. Egyelőre csak alfa változata van (bár nálunk nem volt működési probléma), és a használatához szükségünk van a Microsoft .NET Frameworkre is..

Google Desktop
Remek alkalmazásindítási megoldást rejtettek el a Google Desktopban is. Ezzel nemcsak különféle widgetekkel ruházhatjuk fel rendszerünket, hanem kapunk egy remek asztali keresőrendszert is. A Google Desktop segítségével tehát hatékonyan kereshetünk a számítógépen fájlokat, dokumentumokat. 

A Google Desktop nem csak Widgeteket és keresőt tartalmaz

Sőt, programokat is! Bizony, a Google keresője (hasonlóan a Vista beépített keresőjéhez) nemcsak a dokumentumok gyors megkeresésére, hanem akár programok gyors indítására is kiválóan használható. A Ctrl billentyű gyors kétszeri megnyomása után megjelenő keresőbe kezdjük el beírni a kívánt program nevét, a Google Desktop pedig elővadássza nekünk a lehetőségeket, amelyek közül választva egy szempillantás alatt elindíthatjuk az alkalmazást.

Launchy
A Lacunhy hasonló a Google Desktop megoldásához, csak a sallangok nélkül. Telepítés után az Alt+Space kombinációval hívhatjuk elő (ez változtatható), és máris írhatjuk be az indítandó program nevét.

A Launchy tudása plug-inekkel bővíthető

Ahogy elkezdünk írni, Launchy listába kezdi gyűjteni a szövegrészletnek megfelelő találatokat. Ha valamelyik megfelel nekünk, elég egy kattintás a listaelemre (vagy a kurzormozgató billentyűkkel is rámehetünk), esetleg végig írhatjuk a nevet a „tökéletes találatig”, és akkor elegendő egy Entert nyomni a program elindításához.
Mindez nemcsak programokkal, hanem weboldalakkal is működik. 

A Firefox és az Internet Explorer könyvjelzői alapján a program beazonosítja a begépelt név alapján az oldalt, és egy Enterrel már indíthatjuk is a böngészőt, megnyitva benne a kívánt honlapot. Sőt, tetszőleges szavakhoz is hozzárendelhetünk mappákat, programokat, utasításokat stb.
A programhoz több skin és plug-in is letölthető, így tetszőlegesen bővíthetjük a tudását.

Ha valakinek a fentiek közül egyik megoldás sem vált be, de szeretne legalább egy rendezett Asztalt, amelyen könnyen megtalálja a megfelelő parancsikonokat, fájlokat, annak ajánljuk a korábban ismertetett Stardock Fences szoftvert, amelynek a segítségével rendben tarthatjuk asztali ikonjainkat.

Aki pedig szeretné mindezt telepítés nélkül megoldani, annak megoldást jelenthet, ha a Windows saját Gyorsindítás eszköztárát szabadítja ki a Tálca fogságából (ehhez előbb jobb klikk a Tálcán, majd ki kell venni a pipát A Tálca zárolása menüpont elől), s azt mozgatja a képernyő valamelyik oldalára, vagy felső részére. Így több hely marad az ikonoknak, miközben a Tálca futó alkalmazásokat jelző gombjai sem sűrűsödnek össze, ha több programot használunk egyszerre. Ugyanígy vissza is lehet tenni a helyére, ha mégsem tetszene az új elrendezés, vagy akár a Tálca magasságának növelésével is készíthetünk neki egy sornyi helyet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

Három autó ütközött a XIV. kerületben

Három autó ütközött a XIV. kerületben

Két autó karambolozott Zuglóban

Két autó karambolozott Zuglóban

Zúzódásokat szenvedett a kórházba szállított DK-s képviselő

Zúzódásokat szenvedett a kórházba szállított DK-s képviselő

Dulakodás volt a Zeneakadémiánál, egy DK-st elvitt a mentő

Dulakodás volt a Zeneakadémiánál, egy DK-st elvitt a mentő

Úgy tűnik, Trump beintett az őt korrigáló űrhajósoknak – videó

Úgy tűnik, Trump beintett az őt korrigáló űrhajósoknak – videó