szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Anélkül, hogy mélyebben belemennénk ebbe, csak annyit: az illegális - vagy annak...

Anélkül, hogy mélyebben belemennénk ebbe, csak annyit: az illegális - vagy annak tartott - letöltések és a fájlcserélők széles körű használata rengeteg jogi kérdést vet föl, s ezekre egyelőre nincsenek valódi válaszok.

E sorok írásakor például még nem született ítélet a Pirate Bay fájlcserélő portál ügyében, elsősorban azért, mert egy egészen új területen kell érvelniük a jogászoknak, dönteniük a bíráknak (lásd korábbi cikkünket a témában).

Mi is az az e-könyv?
Az elektronikus könyvek tekintetében sem egyszerűbb a helyzet. Először is meg kell határozni pontosan, mit tekintünk e-könyvnek (többféle írásmóddal találkozhatunk az interneten: E-könyv, ekönyv, vagy angolul e-book, ebook, eBook stb.).

A most általánosan elfogadott nézet szerint e-könyv az, amikor egy könyv szövegét digitális formában adják ki, hogy azt egy elektronikus könyvolvasón lehessen elolvasni. Egyáltalán nem véletlen, hogy bár piaci szempontból talán nem előnyös, az Amazon Kindle és a Sony Reader saját digitális formátumot használ, melyket jogilag levédett, azaz más nem használhatja.

Az, hogy a két cég eltérő technikával juttatja el a tőle vásárolt ekönyvet az olvasóhoz, nem lényeges (az Amazon közvetlenül az olvasókészülékre, a Sony email-mellékletként), legfeljebb annyi a differencia, mintha egy hagyományos könyvet postán vagy futárszolgálattal küldenek. Ha viszont szemügyre veszünk az olvasón egy e-könyvet illetve egy oldalát, akkor láthatjuk: épp olyan, mint egy "igazi" könyv, azaz a nyomtatott formátum, s ha egy darabig használjuk az olvasót - vallják sokan - , hamarosan megszokjuk, mi több, megszeretjük. Akár könyvek (és dalok) ezrei elférnek benne, tehát akár egy egész könyvtárat magunkkal hordozhatunk.

Zenei CD vagy e-könyv: mit mennyiért?
Egyelőre ne beszéljünk arról, hogy mennyibe kerülnek a kiadónak és mennyiért árusítják az e-könyveket (meghökkentően magasak az árak az Amazonnál vagy a Sony-nál...), vegyük szemügyre azt, hogy miképp, mennyiért állítható elő egy zenei CD illetve egy digitális könyv.

Gyorsabban és olcsóbban készül
Egy zenei album elkészítése, főképp stúdiómunkálatai meglehetősen költségesek, amellett a munka mellett, amit az előadók fektetnek bele. A zenekiadók természetesen szeretnék viszontlátni a pénzüket, s nyilván (jól) keresni is rajta.

Egy könyvnél teljesen más a helyzet. A szerző szellemi

munkáját, annak értékét nyilván senki nem vitathatja. Ellenben amikor kikerül a kezéből, s tegyük fel, elektronikus formában kívánják kiadni, akkor bizony távolról sem merülnek fel olyan költségek, melyek indokolttá tennék a papírkiadást akár csak megközelítő árat is. Lényegében már "legépelni" sem kell a könyvet, az írók döntő többsége számítógépen írja, könnyen szerkeszthető, tördelhető. Ha pedig hagyományos, nyomtatott formában is kiadják a könyvet (ma még ez az általános), akkor annak nyomdakész változata pillanatok alatt átalakítható a cég saját formátumába, s kész is az elektronikus könyv.

Jogdíjak
Akárcsak a zenéknél, itt is igen bonyolult a helyzet egészen addig, amíg a kiadók a hagyományos módon gondolkodnak (márpedig ezen változtatni a legnehezebb). Valahol azt írta egy, a jelenlegi Amazon- vagy Sony-árakon felháborodott blogszerző, hogy szívesen fizet a szerzőnek 2-3 dollárt a könyve letöltéséért, de nem hajlandó 10-15 dollárt, vagyis egy papíralapú könyv árát kifizetni a kiadóknak. Az említett két nagy e-kiadó egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy milyen a valódi forgalma elektronikus könyvekből. Ez nyilván nem véletlen...

A világszerte jól ismert Stephen King UR című könyve februárban jelent meg a neten. Kizárólag elektronikus formában készült.  Bár a regény letöltései rövid időn belül már a tízezres nagyságrendnél tartanak, a bestselleríró szerint az elektronikus könyv nem fogja elfoglalni az igazi könyv helyét. (King nem először kóstolt bele a digitális könyvek világába: 2000-ben százezrek töltötték le A golyó (Riding the Bullet) című művét a kijelölt internetes portálokról.)

A 2,99 dollárért (!) olvasható UR főhőse egyetemi tanár, aki Kindle olvasója segítségével nemcsak híres elhunyt szerzők új könyveit tudja olvasni, hanem olyan újságokat is, amelyek egy jövendőbeli eseményről szólnak. Ennek bekövetkezését kell megakadályoznia.

E-könyv: nem helyettesít, de gazdagabbá tesz
King egyébként egy éve azt írta az Entertainment Weekly oldalán szereplő blogján, hogy a Kindle nem fogja helyettesíteni a hagyományos könyvet, viszont jelentősen gazdagíthatja az olvasó ember életét.
Bejelentették egyébként, hogy a könyvet később nyomtatott formában is szeretnék forgalmazni, és hogy az Amazon csak a kiadás után hatvan nappal fogja nyilvánosságra hozni, hogy addig hányan töltötték le az e-thrillert.

Előre megjósolhatjuk, hogy a szám nem lesz kicsi. Annak ellenére, hogy csakis a Kindle-olvasóra lehet letölteni annak speciális formátumában. De olcsón!

S egy nagyon lényeges momentum: ez esetben a szerzői jogok kérdése föl sem bukkanhat.

A Guttenberg-galaxis halála vagy múló divathullám?
Amikor tehát majd olcsó olvasókészülékek és olcsón letölthető ekönyvek árasztják el a piacot, akkor a könyvkiadók vakarhatják a fejüket. Ez az idő némelyek szerint már igen közel van, mások úgy vélik: jó pár év telik el még addig. Mindenesetre kíváncsian várjuk a fejleményeket, és figyelemmel kísérjük az ekönyvek és olvasókészülékeik sorsát. Érdemes, hiszen nem tudhatjuk még, vajon egy újabb digitális forradalomnak és a "Gutenberg-galaxis" McLuhan által megjósolt halálának vagy pedig egy múló divathullámnak vagyunk-e tanúi.

A dolgok mai állása szerint az első állítás igazolódhat be...

Forrás: Interaktív Oktatástechnika Portál

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Jeladó palackokkal kutatják a Tiszán hulladék útját

Jeladó palackokkal kutatják a Tiszán hulladék útját

Kihalhatnak a koalák Ausztrália egyes részein

Kihalhatnak a koalák Ausztrália egyes részein

Újabb adatszivárgás történt a Facebooknál

Újabb adatszivárgás történt a Facebooknál