szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már nem fenyegeti űrtörmelék a Nemzetközi Űrállomást (ISS), s még csak nem is kell a manőverező hajtóművekkel elmozdítani a helyéből - közölték az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakértői.

Az ISS Nemzetközi Űrállomás - elmúlt a veszély
© AP
Egy hétfői észlelés szerint egy 1981-ben darabjaira szakadt szovjet műhold, a Kozmosz-1275-ös egyik törmeléke közelített az űrállomás felé. Előbb úgy vélték, hogy egy kilométeren belülre is megközelítheti kedden az ISS-t, éppen azelőtt, hogy a Discovery amerikai űrrepülőgép közép-európai idő szerint 22 óra 13 perckor kiköt az űrállomáson. Ezért a NASA szakemberei fontolóra vették, hogy utasítsák-e az ISS legénységét a manőverező hajtóművek beindítására, a pályamódosításra. Később a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a 10 centiméteres űrszemét ennél nagyobb, biztonságos távolságban halad el az ISS mellett. Ennek ellenére továbbra is szorosan követték a mozgását. Hétfő este azonban már közölték az asztronautákkal, hogy teljesen elmúlt a veszély, mert a törmelék pályája messze elkerüli az űrállomást.

A múlt héten egy másik űrtörmelék a Föld körül 350 kilométer magasságban keringő bázis közelébe került, és emiatt az ISS háromfős legénységének rövid időre át kellett szállnia az űrállomás mentőcsónakjaként is bevethető Szojuz űrhajóba.

A Discovery legénysége a felbocsátást követő első teljes napot azzal töltötte, hogy kamerákkal és lézerfénnyel ellenőrizte az űrsikló külső burkolatát: űrtörmelékek nem sértették-e fel azt. Ez egy rutinjellegű feladat, amelyet minden űrrepülés alatt elvégeznek a Columbia 2003-as katasztrófája óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Űrtörmelék közelít az ISS űrállomáshoz

Ismét veszélyesnek tűnő törmelék közelít a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), ezért hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei fontolóra vették, hogy utasítsák-e az ISS legénységét a manőverező hajtóművek beindítására, a pályamódosításra.

hvg.hu Tech

Legénységgel együtt robbanthatják az űrsiklókat vészhelyzetben

Ahányszor a levegőbe emelkedik egy űrsikló a floridai Kennedy Űrközpontból, egy repülésirányító feszülten figyeli az eseményeket. Az ő feladata ugyanis, hogy megsemmisítse a járművet, a fedélzetén tartózkodókkal együtt, ha olyan helyzet áll elő, hogy a meghibásodott űrrepülő a polgári lakosságot fenyegeti.

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Több mint 800 lóerővel támad a Ferrari F8 Tributo

Több mint 800 lóerővel támad a Ferrari F8 Tributo

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját