szerző:
MTI

Óbuda eddigi legkorábbi lakóházának maradványait tárták fel teljes egészében Óbudán, az újkőkorszakból származó épület korát hétezer évesre becsülik.

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) közleménye szerint a BTM régészei a Nánási úton M. Virág Zsuzsanna által vezetett ásatások során egy Kr. e. 5200-4900-ra keltezhető újkőkori falu több oszlopszerkezetes épületének nyomait találták meg a vízpart közelében, köztük egy teljes lakóház maradványait.

Ez egy nagyjából észak-déli tájolású, 20 méter hosszú, 6 méter széles, oszlopos szerkezetű épület, de a régészek több hasonló ház részletét is megfigyelhették. Az épületek tartószerkezetét a korszakra jellegzetes módon, öt párhuzamos oszlopsor alkotta. A településen több földbe vájt kemence maradványát is feltárták, egyikük alját kőtöredékekkel rakták ki.

A házak környezetében földbe vájt tárolóvermek és hulladékkal teli gödrök voltak, amelyekből számos használati tárgy, így pattintott és csiszolt kőeszközök, bekarcolással és festéssel is díszített kerámiaedények töredékei kerültek elő. A most feltárt emlékek a régészetben a Dunántúli Vonaldíszes Kerámia kultúrájának nevezett népességhez köthetőek, akik a legkorábbi ismert földművesek voltak a főváros területén.

Ezen a helyen később Kr. e. 4000 körül, a rézkorban is laktak, amely időszakhoz egy, az újkőkoriaktól eltérő szerkezetű kisebb, oszlopvázas épület maradványa és néhány tároló gödör és köthető - olvasható a BTM közleményében.

Mint M. Virág Zsuzsanna ásatásvezető elmondta, ezen a helyen az újkőkor időszakában többször, vagy esetleg hosszabb ideig is megtelepültek. "Maguk az épületek, amelyeknek nyomait megtaláltuk, nem egy időben álltak itt. A házak mindegyike, kivétel nélkül észak-déli tájolásúak voltak, a Dunával párhuzamosan helyezkedtek el" - magyarázta a régész.

Ismertetése szerint az újkőkori település lakosai földműveléssel és állattartással is foglalkoztak, s elképzelhető, hogy halászattal, vadászattal is kiegészítették étrendjüket. "Alapvetően helyben készítették az edényeiket, de találtunk olyan cseréptöredékeket is, amelyek a Tisza-vidék és a Bükk-hegység népességével való kapcsolatokra utalnak. A pattintott és csiszolt kőeszközök kerültek elő. Ezekről nem tudjuk, hogy helyben készültek-e, de vannak olyanok is, amelyeknek a nyersanyaga távoli vidékekről származik" - mutatott rá M. Virág Zsuzsanna.

A kőeszközök között akad nyéllyuk nélküli és átfúrt balta, valamint vésők, de kerültek elő sarlófényes kőpengék is. "A sarlófény arra utal, hogy az ilyen pattintott kőpengékkel gabonaszárat vágtak. A gabona szárában ugyanis van egy olyan anyag, amely kifényesíti a kőpenge élét. Innen tudjuk, hogy a kőpengéket sarlóbetétnek használták, a fa- vagy csontnyélbe mézgával ragasztották be őket" - mondta.

Az ásatásvezető kitért a hétezer éves lakóházra is. Mint mondta, a főváros területén ritkán adódik lehetőség nagy felületek feltárására. "Ez viszonylag nem túl nagy terület, de olyan szerencsésen alakult a helyzet, hogy több épületrészlet mellett sikerült egy teljes épületalapot is megtalálni. Óbudán ez a legkorábbi ismert, teljes egészében feltárt lakóépület-maradvány. Budapest területén és a főváros környékén azonban került már elő teljes egészében feltárható épületalap ebből a korból, például az M0 autópálya keleti szektorában, a XVII. kerületben, a Rákos-patak partján tártak fel ilyen házakat.

M. Virág Zsuzsanna kitért egy kisebb, 5-ször 5 méteres alapterületű házra, amelynek középtengelyében 3 tartóoszlop nyomait fedezték fel. "Ez valószínűleg a rézkor időszakából származik. Csaknem szabályos négyzet alakú az alaprajza, a tartóoszlopok észak-déli irányban helyezkedtek el. Valószínű, hogy a bejárat déli oldalon, a dél-nyugati sarokban lehetett a bejárat" - tette hozzá M. Virág Zsuzsanna.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Kifosztott szarmatakori sírokat találtak Szegeden

Szarmatakori temetőre bukkantak egy gyorsétterem építéséhez kapcsolódó leletmentő ásatáson Szegeden a Móra Ferenc Múzeum régészei; a háromezer négyzetméteres területen eddig kéttucatnyi sírt találtak, amelyeket korábban szinte teljesen kifosztottak a rablók.

MTI Tech

Árendezi a korszakhatárokat a neolit rézbalta

Megváltoztatja az eddigi történelmi korszakok időhatárát régészek véleménye szerint egy Szerbiában feltárt, mintegy 7500 éves rézbalta – jelentette a Beta hírügynökség.

MTI Tech

Már 790 ezer éve is tüzelt az ember

Az emberiségnek 790 ezer éve már megvolt a tűzgyújtáshoz szükséges képessége, amely lehetővé tette az Afrikából Európába való vándorlást - közölték izraeli kutatók friss tanulmányukban.

MTI Tech

Tudományos szenzációra bukkantak magyar régészek Szíriában

Az utolsó ítéletet ábrázoló, tudományos szenzációnak számító freskóra bukkantak magyar régészek a szíriai Margat johannita várának feltárása során. Az ásatás több más szempontból is átrajzolja a keresztes lovagokról alkotott általános képet - derült ki a régészeti expedíció eredményeiről a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE) hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

MTI Tech

1700 éves sírt fedeztek fel Peruban

Az indián mocse kultúrából való, több mint 1700 éves sírt fedeztek fel perui régészek a dél-amerikai ország északi részén.

MTI Kult

Az adócsökkentés már Hadrianus nimbuszának is jót tett

Hadrianus világbirodalmat irányított, megosztó háborút viselt Irakban, s népszerűségre tett szert az adócsökkentés által. Kétezer évvel ezelőtti világa igencsak ismerős a ma emberének – vélik a British Museum új tárlatának szervezői, akik a császárt minden erényével és hibájával együtt kívánják bemutatni.

hvg.hu Itthon

Felvillant az egri csillag, újratemetik Dobót

Június 28-án gyászszertartás keretében újratemetik Dobó István egri várkapitányt, legalábbis lehetséges földi maradványait – jelentették be az Egymásért Egy-Másért Alapítvány. A kiemelten közhasznú szervezet segítette ugyanis a várvédő hős földi maradványainak feltárását.

Tarlós gratulált Karácsonynak

Tarlós gratulált Karácsonynak

Ha ez igaz, 150 ezer forintos iPhone jön jövőre

Ha ez igaz, 150 ezer forintos iPhone jön jövőre

Az első választók nem fognak üres kézzel távozni az urnáktól

Az első választók nem fognak üres kézzel távozni az urnáktól

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek

 A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

"Tűrje fel az ingujját!" – a mesterséges intelligencia megtanulta, kinek mi áll jobban

"Tűrje fel az ingujját!" – a mesterséges intelligencia megtanulta, kinek mi áll jobban