szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bár nem lett belőle a világ leggyorsabb böngészője, a tegnap letölthetővé...

Bár nem lett belőle a világ leggyorsabb böngészője, a tegnap letölthetővé vált végleges Internet Explorer 8 mégis jóval túlmutat elődein, mind biztonság és sebesség, mind kényelem terén. Az ugyan nem valószínű, hogy tömegesen váltanak majd az alternatív böngészőket (Opera, Firefox, Chrome, Safari) használók az IE 8-ra, de ha erre a böngészőre vagyunk kényszerítve, úgy tűnik, érdemes lecserélni a korábbi változatokat az újra.

Sebesség és kompatibilitás
Első ránézésre nem sokat változott a program, a grafikán csak apróságokat módosítottak, de már az elindulási és a működési sebesség is javult. A böngészés is gyorsult, de mint említettük, ezt az elődökhöz képest kell érteni. A konkurenciát továbbra sem éri utol.

Az IE7-re optimalizált oldakat is rendesen megjeleníthetjük

Javult viszont a kompatibilitás (bár az ACID 3 teszt 12/100-as eredménye azért továbbra is lehangoló), ami azonban azzal járt, hogy egy IE7 kompatibilitási módot is beépítettek a böngészőbe, mivel a 7-es verzióra optimalizált oldalak közül így már nem mindegyik jelenik meg helyesen a 8-as változat alap motorjával (különösen a céges rendszereknél érdemes behatóan tesztelni, mielőtt felteszik minden gépre). A megjelenítési módok között a böngésző automatikusan is képes váltani (egy online lista segítségével), ami tényleg kényelmes dolog, de ha valamelyik oldal nem szerepel a listán, mégis rosszul jelenik meg, egyetlen kattintással átválthatunk kompatibilitási nézetbe a címsáv melletti gombbal.

Új funkciók
Az Internet Explorer végre funkciók tekintetében is felnőtt a kor követelményeihez. Persze olyan újdonságot, amely másik böngészőben ne szerepelne, itt sem találunk, de legalább már itt is megvan (amúgy is elég csak megnézni az azonos Webkit motorra épülő Chrome 2 beta és Safari 4 beta lehetőségeit, épp, mint két tojás... ezen a téren nincs új a nap alatt).

Ha nem akarunk nyomot hagyni, kapcsoljuk be az InPrivate opciót

Kezdjük rögtön egy „korszakalkotó” újítással: immár itt is kiemelten szerepel a domain cím a böngésző címsorában látható URL-ben (ez amúgy valóban praktikus).

Az éppen megnyitott oldalhoz hasonló weblapok ajánlója

Valamivel lényegesebb, hogy a www.ieaddons.com oldalról számos kiegészítőt tölthetünk le az IE8-hoz, ha nem lennénk elégedettek az alapfunkciókkal. Ezek telepítése egyetlen kattintással megoldható. Beépíthetjük a böngészőbe a Google Translate fordító szolgáltatását, a Wikipediát, online rádiós eszköztárat és még megannyi plusz modult.

Kiegészítőkkel bővíthetjük az IE8 tudását

Az internettel most ismerkedőknek hasznos funkció lehet a Webhelyajánló, amely az éppen megnyitott oldal tartalmának megfelelően ajánl további böngészési lehetőségeket az internetről (a Kedvencek sávban egy kattintással elérhető). Egészen jól működik, ha még nincsenek bejáratott útvonalaink, vagy mindig nyitottak vagyunk az újdonságokra - érdemes lehet használni.
Ha már a Kedvencek sávot nézegetjük, itt helyezhetjük el a Web Slice funkcióval kompatibilis oldalak „részleteit” is. Így például egy időjárás-jelentésért, vagy egy e-Bay-es termék friss információinak megtekintéséért nem kell mindig felkeresnünk és letöltenünk az adott weboldalt, hanem elérjük annak számunkra fontos „szeletét”. Praktikus lehetőség!

Szeleteket vághatunk ki a számunkra fontos oldalakból

Újdonság a inPrivate-böngészés menüpont a Biztonság részben, ezzel úgymond névtelenül szörfözhetünk az interneten. Ennyire azért nem profi a dolog, de amíg aktív, addig a böngésző nem menti el ténykedéseink nyomait (sütiket, átmeneti fájlokat, böngészési előzményeket stb.), sőt - ha kérjük - a bővítményeket is letiltja erre az időre. Arra mindenképpen jó, ha nem akarunk feltűnő nyomokat hagyni egy adott gépen internetezés közben.

A Web Slices elemek tartalma automatikusan frissül

A lapok kezelésében nem történt korszakalkotó változás, a megnyitott weboldalak között a Gyorslapok funkcióval könnyen válthatunk. Az egy domain alatt megnyitott lapokat azonos színű fülek jelzik, így több lap megnyitása esetén egyszerűbben tájékozódhatunk. Arra viszont nem képes, amire a Chrome 2 és a Safari 4, vagyis nem dobhatunk át egy megnyitott lapot az Asztalra, hogy ott külön ablakká „alakuljon”. De hát mindent nem lehet...

Színes fülek segítik a kiigazodást a megnyitott oldalak között


Mindent egybevetve, az IE8 elsősorban az elődeihez képest hozott újdonságokat. Ebből a szempontból érdemes rá váltani, hiszen az IE6 már kiöregedett, az IE7 pedig, fogalmazzunk úgy, nem volt egy főnyeremény. 

Fejlesztői segédletek

Ezekhez képest az új Internet Explorer jó választás lehet, minden szempontból. Azt már mindenki döntse el maga, hogy mellette esetleg feltesz-e egy alternatív böngészőt is. Választék van, s minthogy mindegyik ingyen elérhető (Safari 4, Chrome, Firefox 3, Opera 9.6), vesztenivalónk sincs. Érdemes egy próbát tenni mindegyikkel!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Megtalálhatták a Glee eltűnt sztárjának, Naya Rivera holttestét

Megtalálhatták a Glee eltűnt sztárjának, Naya Rivera holttestét

Errefelé ritka katonai gép érkezett Ferihegyre – ráadásul kétszer

Errefelé ritka katonai gép érkezett Ferihegyre – ráadásul kétszer

Magyarországgal ellentétben a britek mégsem kérnek a kínai 5G-ből

Magyarországgal ellentétben a britek mégsem kérnek a kínai 5G-ből