szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rózsaszín elefántborjút kapott lencsevégre egy természetfotós Botswanában, az Okavango-folyó deltájában.

A szakértők szerint a kiselefánt, amely egy körülbelül 80 egyedet számláló elefántcsorda tagja, feltehetően albínó, s így kilátásai nem túl rózsásak. Az égető afrikai napfény ugyanis vakságot és bőrelváltozásokat okozhat - olvasható a BBC hírei között.

Az albínó elefántok nem feltétlenül fehérek, hanem barnásvörös- vagy esetleg rózsaszínűek. Míg az ázsiai elefántok között elég sok az albínó, a jóval nagyobb testű afrikai ormányosoknál ez ritka jelenség.
 
Mike Chase ökológus, az Elefántok határok nélkül (Elephants Without Borders) elnevezésű jótékonysági alapítvány igazgatója eddig mindössze három albínó elefántról hallott, amelyek a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban látták meg a napvilágot. 

"Közel egy évtizede tanulmányozzuk az elefántokat Botswana ezen részén, ám ez az első dokumentált eset, amikor albínó elefánt tűnt fel itt" - mondta Mike Chase, aki szerint a kiselefánt valószínűleg nem éri meg a felnőttkort. Egy cseppnyi reménysugár lehet számára, ha megtanul alkalmazkodni. Mivel az Okavango-folyó deltájában él, védelmet találhat a gyilkos afrikai napsugarak elől a nagy fák árnyékában, de meghempergőzhet az iszapban is, amely rászáradva szintén megóvhatja érzékeny bőrét.
 
"A két-három hónapos elefántborjú az anyja árnyékában húzódik meg. Ez viszont arra utal, hogy máris megtanult alkalmazkodni, ami növeli a túlélés esélyeit" - emelte ki Mike Chase, hozzátéve, hogy közismert, mennyire intelligensek és alkalmazkodók az elefántok, mondhatni, valóságos túlélőművészek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Anne Applebaum: Trump az élete hátralévő részét bíróságokon tölti

Anne Applebaum: Trump az élete hátralévő részét bíróságokon tölti