szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Autós, illetve autószimulátor játék persze rengeteg van, ezeknek azonban semmi...

Autós, illetve autószimulátor játék persze rengeteg van, ezeknek azonban semmi közük a valósághoz , többnyire versenyeznünk kell, esetleg autókat összetörnünk és kaszkadőrmutatványokat végrehajtanunk. De mi a teendő, ha mi egy valóban élethű, a szó szoros értelmében autó „szimulátort” keresünk? Nos, szerencsére már erre is van szoftver: a 3D Driving School segítségével tesztelhetjük, mennyire emlékszünk még a KRESZ táblákra, és persze azt is, hogyan tudunk forgalomban, sőt csúcsforgalomban közlekedni. 

A játék grafikájára nem lehet panasz, ugyan nem a legmodernebb, de ha a videokártya-meghajtónkon keresztül rápakolunk egy kis multisampling-antialiast, és némi AF-et, akkor egész csinos lesz.

Ebben a játékban nem szabad elütni a gyalogosokat...

De nem is a grafika a lényeg: a 3DDS ugyanis egy virtuális autósiskola, tesztekkel, órákkal, osztályzással és rengeteg feladattal. A helyszínek is változatosak: a kezdeti lépéseket (azaz az első pár gyakorlati órát) egy Gobesdorf nevű kisvárosban tesszük meg – itt csekély a forgalom, és az oktató is elég elnéző. 

Megtanuljuk az alapokat, úgy mint parkolás, Y-forduló, irányjelzés és a tükrök használata. Ha minden teszten átmentünk, jöhet a komolyabb rész. A játékban rengeteg helyszín van, autózhatunk Berlinben, Párizsban, Madridban vagy Londonban.

Ilyen közelről nem sok léáttszik az Eiffel toronyból

A készítők dicséretére legyen mondva, elég jól lemodellezték a helyszíneket, így az autószimulátor mellett gyakorlatilag egy virtuális városnézést is kapunk a pénzünkért. Természetesen gyakorolhatunk autópályákon, és „vidéken” is (nincs is jobb, mint egy mindkét sávot elfoglaló, „gyök-kettővel” haladó traktor kerülgetése a jó vidéki levegőn).

...ööööhm most akkor merre is van a lehajtó?

A teljes hatás (és a kezdő autóvezetők idegesítése) érdekében, az időjárás is helyet kapott a tesztekben. Lesz tehát hóesés, eső, zivatar, töksötét és a szemünkbe világító nap, azaz minden, ami a való életben is előfordulhat. A vezethető járművek típusa és fajtája természetesen a megszerezni kívánt jogosítvány típusától függ: B kategóriában öt autóból választhatunk (úgyis mindenki a BMW-t fogja választani, szóval a másik négyet le sem íro,), S kategóriában két squad, A kategóriában három motorkerékpár, C kategória nincsen. 

hoopsz, itt kellett volna elfordulni!

A forgalom megvalósítása tökéletes és élethű: buszok és járókelők, fagyis kocsik és „szemét” autósok is közlekednek, akárcsak az életben. Ha minden teszten átmegyünk (nem lesz könnyű, a program elég szigorú), akkor pedig mehetünk az igazi tanfolyamra – legalább nem nulláról kezdünk. 
3D Driving School letöltése (demó) 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát

Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát