szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Mielőtt nekifognánk a korosodó gép gyorsításának, tegyünk egy...

Mielőtt nekifognánk a korosodó gép gyorsításának, tegyünk egy rövid kitérőt. Ha azt tapasztaljuk, hogy gépünk néhány nap alatt jelentősen lassult, annak többnyire két oka lehet. Az egyik, hogy sikerült feltelepítenünk egy-két olyan programot, amelyet az adott hardver már nem képes rendesen munkára bírni, és vagy ezekkel szeretnénk dolgozni folyamatosan, vagy ezek futnak a háttérben. A másik ok - és sajnos ez a gyakoribb - a vírusok, kémprogramok megjelenése a rendszerben. Míg az előbbin könnyen segíthetünk egy korábbi programverzió (például Office 2007 helyett Office 2003) telepítésével, addig az utóbbit megoldani már nehezebb. Éppen ezért a bemutatni tervezett 10 programon felül ajánlunk most egy gyors és otthoni használatra ingyenes vírusirtót is, amelyet érdemes feltenni a gépre. Az Avira Antivir Personal 9 nem fogja vissza különösebben a gépet, így régebbi konfiguráción is használható, emellett hatékony a vírusokkal, kémprogramokkal és más kártevőkkel szemben. Cserébe ugyan el kell viselnünk egy néha - általában a vírusadatbázis frissítésekor - felugró reklámablakot (a program fizetős változatát ajánlja), de ezt egy OK gombbal elintézhetjük. E programok használatakor nagyon körültekintően járjunk el, mivel komolyan beleszólunk velük a rendszer működésébe!

Ha a baj már nagyobb, akkor a korábban ismertetett UBCD használatát javasoljuk, mielőtt nekifogunk a rendszer tuningolásának.
Ha már biztosak vagyunk benne, hogy nem kell tartanunk a vírusoktól, használatba vehetjük az alábbi programokat (természetesen nem kötelező mindegyiket, a hasonló funkciókkal rendelkezők közül válasszuk a szimpatikusabbat).

1. WinPatrol
A WinPatrol egy aprócska segédprogram, amelynek a segítségével kigyomlálhatjuk a Windows bootlásakor feleslegesen elinduló programokat, vagy késleltethetjük azok indulását, hogy elkezdhessünk dolgozni a lényeges alkalmazásokkal, miközben a többi a háttérben, eltolt időben töltődik be. 

Ezzel máris gyorsíthatjuk a Windows elindulását és a munkakezdést. Ezen felül a WinPatrol megmutatja nekünk a futó folyamatokat (ezek közül leállíthatjuk, amire nincs szükségünk), az Internet Explorerbe beépülő modulokat, illetve az időközönként elinduló alkalmazásokat is. Akár folyamatosan is képes figyelni, hogy éppen milyen program szeretne automatikus indulásra berendezkedni a Windowsban.

2. CCleaner
A CCleaner az egyik legnépszerűbb Windows-takarító program. A segítségével megszabadulhatunk a felesleges fájloktól, és kitakaríthatjuk a Windows Registryjét. 

Így nemcsak szabad helyhez juthatunk (amelyből ha nagyon kevés van, szintén lassíthatja a rendszert), hanem a Windows működését is biztosabbá tehetjük, esetleg gyorsíthatjuk. Gyors, egyszerűen használható és magyar nyelven is működik.

3. Argente Registry Cleaner
Nemrég bővebben is bemutattuk az Argente szoftvereit, közöttük a Registry Cleanert. A program a Registry szinte tökéletes kitakarítására hivatott, és hogy a dolog egyszerűbb legyen, magyar menüvel is használható. A megtalált Registry bejegyzések sorsáról egyenként is dönthetünk (amit nem szeretnénk törölni, azt kivehetjük a találati listából, sőt kizárhatjuk a későbbi keresésből). 

A jobb áttekinthetőség kedvéért a program kategóriákra bontva mutatja meg, pontosan mit talált.

4. Secunia PSI
Bármily furcsa, néha éppen azzal kockáztatjuk a legtöbbet, ha nem frissítünk a legújabb  alverziókra az általunk használt szoftverekből. Ezekben szokták ugyanis javítani az eredetileg kiadott program esetleges hibáit, biztonsági réseit. A Secunia PSI (Personal Software Inspector) segítségével feltérképezhetjük, hogy melyik szorul frissítésre a telepített alkalmazásaink közül, vagyis melyikből jelent meg újabb alverzió. 

A program természetesen megoldást is kínál a problémákra, így egyetlen kattintással letölthetjük az adott szoftver friss változatát, sőt azt is megmutatja, ha egy alkalmazáshoz már nincs terméktámogatás (és így újabb alverziója sincs).
A Secunia PSI képes folyamatosan figyelni szoftvereink állapotát, a felmérések eredményeiről pedig grafikonokkal illusztrált naplót vezet. Sajnos nincsen magyar változata.

5. IObit Smart Defrag
A töredezettségmentesítés mindig jót tesz a rendszernek. Bár a Windowsnak van saját megoldása erre a célra, az IObit ingyenes Smart Defrag alkalmazása gyorsabban és hatékonyabban dolgozik.
Bár a telepítésnél nincs magyar nyelv, a program indítása után már kiválasztható ez is (illetve magyar Windows esetében rögtön magyarul indul el a program).

A Smart Defrag többféle töredezettségmentesítési módszert ismer. A Deep Optimize opció esetében a munkálatok tovább tartanak, de cserébe az adatok optimálisan helyezkednek el a merevlemezen a gyorsabb eléréshez.

6. Duplicate Cleaner
A Duplicate Cleaner segítségével pillanatok alatt felkutathatjuk a gépen több példányban megbúvó azonos fájlokat. A program érdekessége, hogy nemcsak fájlnév alapján próbálja beazonosítani a több példányban szereplő fájlokat, hanem a tartalmuk szerint is. 

A CRC információkat is képes figyelni, sőt zenék esetén a hangfájlok TAG adatait is nézi, így az is kiderülhet, ha mondjuk egy adott dalt négy különféle formátumban tárolunk a gépen. A programról bővebb ismertetőt találnak korábbi cikkünkben.

7. VisiPics
Maradjunk még a több példányban tárolt fájloknál, de most koncentráljunk kifejezetten a képekre. A képállományok általában nagy méretűek, így ha feleslegesen tárolunk egy tucatot, az már méretes területet foglal el a merevlemezen. A megtalálásuk azonban korántsem egyszerű, különösen ha más néven, más formátumban tároltuk el őket, vagy apróbb módosításokat (forgatás, átméretezés stb.) végeztünk rajtuk. 

Nos, a VisiPics számára mindez nem akadály! Ezzel a programmal könnyen összegyűjthetjük az azonos vagy nagyon hasonló képeket gépünkről és szelektálhatjuk a felesleget. Akit bővebben érdekel a módszer, olvassa el korábbi cikkünket a programról.

8. IObit Advanced SystemCare Free v3
Az IObir töredezettségmentesítője után mutatunk még egy programot a cégtől. Az Advanced SystemCare ingyenes változata amolyan all-in-one szoftver, ráadásul magyar nyelvű. A felületén egyetlen gombnyomással elindíthatjuk a teljes rendszervizsgálatot, így kényelmesen elintézhetjük a Registry és a felesleges fájlok takarítását is. Sőt, kémprogramokat is keres és eltávolít a program.

Az Advanced SystemCare emellett optimalizálja a Windows beállításait a gyorsabb működéshez, töredezettségmentesít, ellenőrzi a biztonsági beállításokat és megelőzi a kémprogramok települését a gépre. A program további funkcióiról korábbi anyagunkban olvashatnak. Sajnos az ingyenes verzióban bizonyos funkciók nem működnek, de az alapvető eszköztár így is rendelkezésre áll ahhoz, hogy rendbe tegyük a Windowst és optimalizáljuk a működését.

9. Revo Uninstaller
Ha úgy tűnik, túl sok felesleges programot telepítettünk a gépünkre, szükségünk lehet azok eltávolítására. Windowson SOHA ne töröljük egy program mappáját, hacsak nem győződtünk meg arról, hogy másként nem lehet eltávolítani. A helyes eljárás, ha a Vezérlőpult/Programok telepítése és törlése ikonjára kattintva megkeressük a listában az adott programot, és a saját uninstall szoftverét használjuk a törléshez.

Ennél már csak az lehet jobb megoldás, ha bevetjük a Revo Uninstallert, amely - miután az adott program saját uninstallja lefutott - felkutatja az eltávolítás után esetlegesen visszamaradt további fájlokat is. Csak a legritkább esetben nem talál még valamit, mivel a különféle szoftverek a működésük során számos olyan fájlt, Registry-bejegyzést hozhatnak létre, amelyekről az eredeti uninstall program „nem tudhat”, így eltávolítani sem fogja azokat.
A programról részletes leírást találnak nálunk.

10. Everest Home Edition 2.20
Végül pedig, ha a beállítások optimalizálása, a felesleges anyagok törlése és a frissítések sem segítettek, sőt már egy Windows újratelepítéssel is próbálkoztunk, akkor a gépünknek valószínűleg menthetetlenül hardveres megoldásra van szüksége.

Ilyenkor nem feltétlenül kell elrohanni és venni egy teljesen új gépet. Ha lehetőség van rá, a memória bővítésével, a videokártya modernebbre cserélésével stb. javítható a teljesítmény.
Akár magunk végezzük a bővítést, akár szakemberre bízzuk, mindkét esetben jól jöhet, ha tudjuk, pontosan mi is található a gépben. Erre kiválóan használható az Everest korábbi, még ingyenesen használható Home Edition változata.
Ez a program magyarul ad felvilágosítást a PC-nk hardveriről. Ha kell, a listát meg tudjuk mutatni szakembernek, vagy magunkkal vihetjük a bevásárlókörútra, hogy tudjuk, pontosan mit is lehet beszerelni a gépünkbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!