szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Azért nem mikrofonként emlegetjük a Zoomot, mert - bár két mikrofon is...

Azért nem mikrofonként emlegetjük a Zoomot, mert - bár két mikrofon is található benne - flash kártyára rögzíti a felvételt. Nincsen mozgó alkatrésze, könnyű, zsebbe tehető és egy USB kábel segítségével a számítógépünkre csatlakoztatható. A Zoom H4 300 dollár körüli áron kerül kereskedelmi forgalomba, és ha figyelembe vesszük, hogy négy sávba rögzít és két extra XLR vagy Jack mikrofon is csatlakoztatható hozzá hátulról (így a két első beépített kondenzátor mikrofonnal együtt négy mikrofonon keresztül rögzít) akkor valóban vonzónak tűnik ez az ár.

Kicsi, könnyű, zsebre vágható

De nézzük meg miket is tud ez az ügyes kis készülék! Eltérően a hasonló, flash kártyára rögzítő készülékektől, a Zoom H4 két vagy négy sávban is képes rögzíteni, illetve a sávok keverhetők, monóba vagy sztereóba alakíthatók, így akár még több sáv is hozzá toldható később. Ezen felül beépített effekteket is találunk a kis felvevőben, s még kórust vagy visszhangot is varázsolhatunk a felvett anyagra. Találunk még benne metronóm, illetve gitár hangolására szolgáló effekteket is.

Sztereó módban 16 vagy 24 biten rögzít a készülék, WAV formátumban pedig 44,1 kHz-en vagy 96 kHz-en. MP3 módban különböző hangfrekvenciák vannak, így azokat kedvünkre állítgathatjuk a felvétel megkezdése előtt. Azonban MP3 mód esetén, ha mind a négy sávban rögzítünk, akkor 16 bit és 44,1 kHz-es módban rögzít, és itt nincs is mód a paraméterezésre.
A Zoomba elöl két stúdió minőségű kardioid kondenzátormikrofon kapott helyett, ami kiváló minőségű sztereó felvételről gondoskodik.

A remek felvételi minőség titkai

A sérüléstől dizájnos védőrácsok óvják a mikrofonokat és kapunk hozzá szivacsot is, ami külső felvételek készítésénél jöhet jól.
A Zoom, mint említettük,  SD flash kártyára (Secure Digital) rögzít. A dobozban kapunk hozzá egy 128 Mbájtos kártyát is, azonban ezt érdemes egyből lecserélni egy legalább 2 Gbájtosra. Ezek a kártyák ugyanis ma már egyáltalán nem drágák, így a beszerzésük nem jelenthet problémát. Márcsak azért is megéri egy nagyobb kártyát tenni a Zoomba, mert például egy 2GB-os kártyára 380 percet tudunk rögzíteni 16 bites módban (ez CD minőségnek felel meg), MP3 esetében ez több mint 30 óra felvételi anyagot jelenthet.
Két A4-es elemmel működik, illetve egy adapter segítségével  hálózatról is üzemeltethető. Az elemmel történő felvétel nagyjából négy óráig tart ki, ezért ajánlatos, főleg hosszabb koncertek alatt, inkább az adaptert használni.

Elemekkel is működik

A készülék USB audió interfészként is használható, így a hozzá kapott Cubase LE szoftverrel együtt nemcsak egy hangfelvevőt kaptunk a 300 dollárunkért, hanem még egy audio interfészt is, azaz nemcsak a hangot vehetjük fel, hanem még hangszer is ráköthető. A Zoomhoz kapott CD-n a Steinberg Cubase LE multitrack felvevő Mac-es és windowsos változata is megtalálható (emellett még egy USB kábel és a Cubase kézikönyv is ott lapul a dobozban).

Külcsín és dizájn
A Zoom első látásra kissé futurisztikusnak tűnik, ami főleg az elöl keresztben álló mikrofonoknak köszönhető. A közepén egy 128x64 pixel méretű LCD kijelző kapott helyet, illetve a frekvenciakijelzők/gombok, LED kijelzők, a Felvétel (Rec) gomb és a kurzor gomb, ami négy irányba mozgatható, megkönnyítve a menüben történő navigálást.
Felvételnél természetesen a REC gombot kell megnyomni, első megnyomásra még csak felvételi készenlétre áll a készülék, és csak másodszori megnyomásra indul el a felvétel.
A Zoom bal oldalán kaptak helyet az 1/8-as Jack bemenetek, a Line-out, fejhallgató, a hangerő-szabályozó, a ki/bekapcsoló illetve a mini USB kimenet.
Jobbra találjuk a három állású (L/M/H = low, medium, high) GAIN kapcsolókat, amelyek a felvétel erősségéért/érzékenységéért felelősek. A készülék hátulján van a két kombi mikrofon csatlakozó (XLR és Jack dugó is belemegy), A Line inputs bemenet mixer, elektromos gitár vagy billentyűzet fogadására képes.

Elveszve a menüben
A kurzorgombbal tudunk navigálni a menüben, ennek segítségével állíthatjuk be a felvétel paramétereit. Itt találhatjuk meg az összes, a hangfelvételekkel kapcsolatos beállítási opciót. Érdemes azonban az első használat előtt végig olvasni a kézikönyv ehhez kapcsolódó részét, mivel tesztünk során úgy találtuk, bizony elég nehézkes a Zoom navigációja. Talán ez az egyetlen negatívum, amit a készülékkel kapcsolatban elmondhatunk.
Sajnos a menüben elég könnyű elveszni, illetve sokszor kell nyomogatni a gombot. Eltérően az Edirol R-09-től, ahol csak csatlakoztatni kell egy USB kábellel a géphez, a Zoomnál meg kell keresni a menüben az USB részt, és ott ki kell választani a „Connect to PC” opciót.
Egy másik jellemző példa, amikor a felvételi szinteket (Levels) állitjuk be. Az Edirolnál ebben az esetben a Level gombot kell le vagy fel állítgatni, a Zoomnál viszont be kell menni az Input menübe, ott a Level almenübe, majd itt lehet le vagy fel állítgatni a szinteket. Egyszerűen sok időt vesz igénybe amíg valamit beállítunk vele. Ez eléggé idegesítő lehet, ha mondjuk élő felvétel közben akarjuk gyorsan átállítani a felvételi szintet.
Itt azonban meg kell jegyezni egy plusz pontot is: a Zoomban van beépített Auto Level. Ez azt jelenti, hogy a befogadott hang minőségétől függően automatikusan állítja be a legkedvezőbb szintet, így valószínűleg nekünk ezt nem is kell manuálisan állítani. Talán ezért is olyan nehéz gyorsan bejutni ebbe a menübe. Nem biztos, hogy szükségünk lesz rá, de azért mi úgy éreztük, ez is említést érdemel.
Bár a Zoom-ot sokkal nehezebb kezelni, mint egy átlagos sztereó felvevőt, azonban sokkal több beállítási módot is kínál.

És a hangminőség?
 Ha eddig rosszakat írtunk a nehézkes navigációról, akkor ha a felvétel minőségét, vagyis magát a hangot vizsgáljuk, csak jókat mondhatunk. A Zoom remek minőségben vesz fel, ezt egyébkent a Zoom honlapján is meghallgathatjuk, ahol különböző zenészek Zoommal készült felvételeibe hallgathatunk bele.
A Zoom két első 45 fokban beépített kardioid kondenzátormikrofonja a profi Shure, Sennheiser, Neumann vagy AKG stúdiómikrofonok frekvenciatartományában rögzít, és ezzel a legmagasabb szintet produkálja. Viszont felvételnél ajánlatos egyáltalán nem hozzányúlni a Zoomhoz, annyira érzékeny ugyanis, hogy minden közelében lévő tevékenységet rögzít. Szerencsére kapunk hozzá egy tokot is, amibe behelyezhetjük és két tépőzáras pánt segítségével akár egy kamera tripodra is elhelyezhetjük.
Összegzésképpen tehát a Zoom H4 egy remek és komplex kis hangfelvevő, ami a minőségével és a méretével megkönnyíti az amatőr és félprofi hangmérnökök munkáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!