szerző:
techline.hu

Az internet (ezzel együtt a sávszélesség rohamos növekedése), illetve a...

Az internet (ezzel együtt a sávszélesség rohamos növekedése), illetve a különféle állományok (zene, fotók, filmek) tárolásának együttes problémája nem újkeletű: rengeteg egymástól eltérő szabvány, kompatibilitási probléma, számítógép és tv-k közötti technológiai különbség gátolja azt, hogy a nappalinkból a fotelból ülve elérhessünk minden média fájlt, ami a számítógépünkön vagy a külső merevlemezünkön összegyűlt, és ne kelljen folyton a fájl kiterjesztések közötti különbséggel vagy egyéb technikai mizériákkal szembesülnünk. Ez a gond a Popcorn Hour NMT megjelenésével remekül orvosolható.
Lényegében az összes, a helyi hálózatunkon lévő, valamint az internetes média is egy helyen, ebben a kis készülékben tárolódik (bár sok csak stream formájában jelenik meg - pl. YouTube vagy más videocast -, ami azt jelenti, hogy nem kerül letöltésre).
A kis készülék, ami nem sokkal nagyobb egy külső CD-olvasónál (27x13cm), csak egy nyomtatott áramkört és egy merevlemezt tartalmaz (vagy ha merevlemez nélkül, olcsóbban vettük, akkor be lehet helyezni egy SATA belső merevlemezt a készülékbe, mindezt olyan ügyesen oldották meg, hogy nem tart tovább egy percnél. Persze enélkül is használható egy rákapcsolt USB külső merevlemezzel (slave-ként csatlakozik) vagy USB kulccsal. Használható még vezeték nélkül is (ehhez egy külön Wi-Fi adaptert kell megvásárolni, kb 30 dollárért), és akkor 802.11n wifi-kapcsolattal fog működni a készülék.

Íme egy videó a belső SATA merevlemez behelyezéséről: 

A Popcorn Hour rengeteg különböző formátumot támogat, ami azért nagyon jó, mert nem kell mindig azt figyelnünk, hogy milyen formátumú egy film vagy audió, és persze nem kell konvertálgatnunk, ha valamit le szeretnénk játszani. A Popcorn Hour mindent lejátszik, az ismertebb videoformátumokon kívül még olyan különlegességekre is képes, ami első látásra furcsának tűnhet: lejátssza még a tömörített RAR fájlokat is, ha film van bennük. Bár ehhez egy külön pluginre van szükség, mégis ebből is látszik, hogy a készülék mikre képes és milyen lehetőségeket hordoz magában. Lejátssza még a Dolby Digital, illetve a HD DTS audiót is, ami szinte egyedülálló ebben az árkategóriában. Az alábbiakban a teljesség ígénye nélkül felsoroljuk a legismertebb formátumokat, amiket a Popcorn Hour támogat: MPEG1/2/4 Elementary (M1V, M2V, M4V), MPEG1/2 PS (M2P, MPG), MPEG2 Transport Stream (TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS),VOB, AVI, ASF, WMV, Matroska (MKV), MOV.
Ezen kívül a legújabb kódekeket is felismeri: XVID SD/HD, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4.2, WMV9, H.264, VC-1
A hangformátumok közül az alábbiakat támogatja: AAC, M4A, MPEG audio (MP1, MP2, MP3, MPA), WAV, WMA, FLAC, OGG. Az audiokodekek pedig: Dolby Digital, DTS, WMA, WMA Pro, AAC, MP1, MP2, MP3, LPCM, FLAC, Vorbis.

Nézzük most meg, mit tud még a Popcorn Hour azon kívül, hogy lejátssza a filmjeinket, akármilyen kiterjesztésben is legyenek, sőt akár HD 1080p méretben is (ha mondjuk egy BlueRay lemezről rippeltük be a HD filmet).
Ha merevlemezzel kaptuk a készüléket (vagy ha mi raktunk bele egy belső SATA merevlemezt), akkor tudjuk igazán kihasználni az által nyújtott lehetőségeket. Youtube, SayaTV, Flickr, Gmail, Torrent letöltések, FTP, webserver, RSS feed-ek olvasása, böngészés - és ebből is látszik, hogy a Popcorn Hour több, mint egy médialejátszó. Torrent oldalakra tudunk vele felcsatlakozni és fájlokat letölteni, YouTube és más videómegosztó szolgáltatások között tudunk böngészni. Megtaláljuk a nagyobb tévécsatornák, a BBC, a CNN, az ABC videocast archívumát is, vagyis megvalósul, hogy az internetről a tévére kerül ki a tartalom. Természetesen a Youtube videók minősége nem a legjobb (bár egyre jelennek meg rajta a HD filmek), mégis a tesztünk során a Sony Bravia 120 cm-es TV-n a Youtube filmek elég jó minőségűek voltak.
Mindez persze csak jobb lesz, amint a tartalomszolgáltatók (és a sávszélesség) változik. A Popcorn Hour azonban már most felkészült erre: HD filmeket játszhatunk le 1080p méretben streamelve. Mi egyből le is töltöttük az ingyenes Egon és Dönci magyar animációs filmet 1920x1080 méretben, amit a Popcorn Hour gond nélkül kristálytiszta HD minőségben lejátszott. (A film innen ingyenesen letölthető) Egy másik ingyen letölthető 1920x1080p formátumú angol nyelvű 3D animációs film, az Elephants Dream innen tölthető le.

A Popcorn Hour fotókat is megjelenít slideshow-szerűen, illetve az audio könyvtárba másolt  (vagy a hálózaton, esetleg külső merevlemezen levő) hangfájljainkat is lejátssza - így diavetítőként és zenelejátszóként is üzemel.
A Menüből többek között elérhető a Media Service Portál, ami tulajdonképpen webalapú szolgáltatások gyűjteménye. Itt videókat nézhetünk, képeket tölhetünk le, megnézhetjük a Gmail levelezésünket, friss tőzsdehíreket olvashatunk, játékokkal játszhatunk és sorolhatnánk még sokáig a szolgáltatásokat, amik egyre bővülnek, ahogy a felhasználók es fejlesztők újabb és újabb programokat írnak rá.
Ha a Popcorn Hour-ral RSS-t szeretnénk olvasni, akkor annak az a módja, hogy regisztrálunk a http://www.bloglines.com-on ahol megadjuk azokat az RSS feedeket, amelyekre fel akarunk iratkozni. Ezután már csak az a dolgunk, hogy a Popcorn Hour menüjében a Media Service Portálon belül megkeressük a Bloglines-t, ahol megadjuk a jelszavunkat, és már látjuk is az RSS szálakat, amelyekre az előbb a gépünkről feliratkoztunk.

A techline RSS feedjére is feliratkozhatunk

Egyébként lehetőség van egyenesen a Popcorn Hour-ról is feliratkozni, csak tovább tart, mivel a távkapcsolóval (hasonlóan a mobiltelefonokhoz) kell bepötyögni a címet. Egyébkent ez a többi szolgáltatásnál is így működik, ahol arra van szükség, hogy valamit begépeljünk (pl. YouTube keresés vagy Gmail jelszó). A leírás szerint azonban lehetőség van az USB portra egy billentyűzetet is csatlakoztatni, hogy könnyebb legyen a gépelés (mi ezt nem teszteltük).

Beépített torrent
Torrent letöltésére a Popcorn Hour a saját beépített torrent kliensét használja, ami csak a leglényegesebb funkciókat tartalmazza: cím megadása, letöltés, törlés. Nem sok beállítási lehetőség van, ezért ezt érdemesebb inkább a számítógépen intézni, és természetesen csak legális programokat, filmeket letölteni. A beépített torrent funkció csak abban az esetben működik, ha belső merevlemez van a Popcorn Hour-ban.
Említést érdemel még a hardverfrissítés, amely a Setup menüből érhető el, és ha van új verzió, akkor a készülék letölti és automatikusan frissíti, majd újraindítja magát.
A Popcorn Hour egyébként Linux operaciós rendszeren fut, ezért a belső merevlemez automatikusan EXT3 formátumba kerül formázásra. Ezt azonban a Popcorn Hour automatikusan megteszi, miután behelyezzük a merevlemezt.
Éppen azért, mert Linux fut a rendszeren, nagyon egyszerű programokat, kezelőfelületeket írni rá és installálni. Ezekről a http://networkedmediatank.com cím alatt olvashatunk, ahol egy nagy tagszámú fórumon osztják meg felhasználók a tapasztalataikat és a Popcorn Hour-ra írt programjaikat. Nagyon sok segítséget kaphatunk itt, ha elakadunk valamiben, a használat vagy a telepítés során.
Az egyik legjobb médialejátszó például a My Movie Jukebox, ami rendszerezi a filmjeinket, képeket tölt le hozzá stb. A programban meg a háttérképet is lecserélhetjük a saját képünkre. Talán ezért is választották a készítők a Linuxot, mivel a programok erre az operációs rendszerre ingyenesek, csakúgy mint maga az operációs rendszer. Ez szabad utat enged a fejlesztőknek.  Talán ez lehet a magyarázata annak is, hogyan tudott a Syabas cég egy ilye, az Apple TV-t is megszégyenítő készüléket piacra dobni, 200 dollár körüli áron!

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
"Ha ma lennék 16, valószínűleg nagyon be lennék szarva"

"Ha ma lennék 16, valószínűleg nagyon be lennék szarva"

Késsel fenyegettek diákokat egy pécsi iskola udvarán

Késsel fenyegettek diákokat egy pécsi iskola udvarán

Nincs apa és anya, csak szülő a francia iskolákban

Nincs apa és anya, csak szülő a francia iskolákban

A külügyminiszter képviseli Lengyelországot a jeruzsálemi V4-csúcstalálkozón

A külügyminiszter képviseli Lengyelországot a jeruzsálemi V4-csúcstalálkozón

Gyurcsány nem megy a közös listára

Gyurcsány nem megy a közös listára

A kínai kormány a lakosság fogaiért aggódik

A kínai kormány a lakosság fogaiért aggódik