szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A PSPadhoz hasonló „szövegszerkesztőkből" rengeteg van, szinte minden platformra, de...

A PSPadhoz hasonló „szövegszerkesztőkből" rengeteg van, szinte minden platformra, de nekünk jelenleg ez a kedvencünk.
Természetesen arra is tökéletes, ha egyszerű szövegfájlokat szeretnénk szerkeszteni benne (erre már csak a különféle karakterkódolások ismerete miatt is alkalmasabb, mint a Notepad), de igazán akkor csillogtatja meg tudását, ha valamilyen programkódot készítünk vele.

Kényelmes és gyors
A program felülete rendkívül kényelmes, ráadásul magyar menüvel is használhatjuk. A „füles" megoldásnak köszönhetően több forráskódot is szerkeszthetünk egy ablakban, s könnyen mozoghatunk közöttük. Mivel programozóknak készült, tud mindent, ami a kényelmes munkához elvárás: sorszámozás, szintaxis kiemelés az ismert nyelvekhez (Pascal, C/C++, INI, HTML, XML, PHP, Visual Basic, CSS, Java stb.), van hexadecimális szerkesztő, ASCII tábla, színválasztó (sőt mintavételező is), teljes képernyős szerkesztés, kifejezés kiértékelő és még megannyi más, hasznos kis apróság.

A projekt áttekintésnek köszönhetően akár egy komplett weboldal elkészítésében is nagy segítség lehet, mivel az összes odatartozó állományt szerkeszthetjük vele. A szintaxis kiemeléseket módosíthatjuk, sőt, akár saját sablont is létrehozhatunk.
Munkánkat makrók használatával gyorsíthatjuk, így a gyakran ismétlődő feladatok elvégzésének idejét jócskán lerövidíthetjük.

Emellett tömöríthetjük vele a HTML kódot (természetesen a funkciók változása nélkül), ráadásul segítséget is kapunk az utasítások beírásához. Még olyan apróságokra is figyeltek, mint egy „lorem ipsum" generátor. A szövegkezelés, blokkok beszúrása, cseréje is rendkívül gyorsan és kényelmesen megoldható.
És mielőtt elfelejtenénk, meg kell említenünk a beépített FTP klienst is, amely leegyszerűsíti a kész kódok feltöltését a szerverre. És ami még jól jöhet: lehetőségünk van két fájl tartalmának összehasonlítására is.

Mindent egybevetve a PSPad nagyon kényelmes kódszerkesztő. Természetesen nem kívánjuk átszoktatni azokat, akiknek már megvan a saját kedvencük, de aki még nem választott, annak feltétlenül érdemes kipróbálnia. Nem kockáztat vele semmit, mivel a program ingyenes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Bean megújult!

A Bean elsősorban azoknak való, akik a szövegszerkesztés alatt valóban szövegek...