szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Panda legújabb, első negyedéves jelentése alapján kijelenthető: a trójai programok és a kémprogramok diadalmenete továbbra is töretlen.

A 2009 első negyedévi jelentés alapján a januártól márciusig terjedő időszakban trójai programok uralták a „terepet”: minden új malware (rosszindulatú program) 73 százalékát tették ki. Szembetűnő a spyware (kémprogramok) előretörése is: a tavalyi hasonló időszakhoz 2,5 százalékos növekedési rátájához képest az idei érték 13 százalék.

"A korábban már többször emlegetett trend továbbra is töretlen" – mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. "A kémprogramok gyors ütemben terjednek; jó példa erre a Virtumonde nevű spyware, ami minden más programnál gyorsabban terjedt idén.

A legtöbb fertőzésért egyértelműen a trójai programok felelősek. Az adware-ek együttesen a második helyet szerezték meg, ami azt jelenti, hogy a pénzügyi motivációjú rosszindulatú programok a fertőzések jóval több, mint felét teszik ki. A legtöbb aktív fertőzéssel „büszkélkedő” ország Tajvan, de Brazília és Törökország sem marad le sokkal.  

Conficker: a legnagyobb fenyegetés 2009-ben

Habár először 2008-ban tűnt fel, a 2009-es év legnagyobb fenyegetésének bizonyult a Conficker, amely sok fejtörést okozott a biztonságtechnikai cégeknek. Sok találgatás keringett az állítólagos, április 1-jei aktiválódással és a további fertőzésekkel kapcsolatban, de a Conficker egyelőre nem okoz nagyobb fejtörést. A hup.hu értesülései szerint a várt dátumnál nagyjából egy héttel később azonban megmozdult a hálózat, amelynek fertőzött gépei új adatokat próbálnak letölteni. A Trend Micro antivírus cég WORM DOWNAD.E névvel jelölte az új kártevőt

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Ingyenes védelem az USB-n át fertőző vírusok ellen

A számítógépes vírusok egyik válfaja – például a hírhedt Conficker – az USB-s eszközök csatlakoztatásakor aktiválódik, s az adathordozó csatlakoztatásakor fertőzi meg az összes gépet, amelyre rádugják. Mostantól azonban ez a probléma kiküszöbölhető egy ingyenes szoftver telepítésével.

hvg.hu Tech

Április elsején lecsap a féregvírus

A „Downadup” vagy „Conficker” néven ismert számítógépféreg 2008. novembere óta számítógépek millióit fertőzte meg, és 2009. április 1-jei frissülését követően további gondokat okozhat. Mivel nem világos, hogy a várható támadás a vírusírók áprilisi tréfája, vagy általános biztonsági problémává fog válni, mindenkinek ajánlatos ellenőriznie és frissítenie számítógépe védelmi rendszerét.

hvg.hu Tech

Új vírust találtak: bármilyen PC-n megül, a format se végez vele

Új vírust mutattak be a CanSecWest hackerkonferencián, ami könnyedén megbirkózik bármilyen rendszerfrissítéssel és egy format sem képes eltávolítani a gépről. Ami még ijesztőbb: a módszer ugyanúgy működik Windows-alapú gépen, mint az OpenBSD-s rendszereken, sőt, a VMwave Playert futtató gépeken is, írja a Wired.

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez