szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A ConceptDraw Office egy csomagban kínálja a CS Odessa legfontosabb alkalmazásait.

A ConceptDraw Office egy csomagban kínálja a CS Odessa legfontosabb alkalmazásait. Elsősorban persze üzleti felhasználóknak készült, de az alkalmazások tulajdonképpen bárkinek, bármikor jól jöhetnek, ráadásul Macen és windowsos PC-n egyaránt használhatók. Lássuk, külön külön milyen alkalmazásokat találunk a csomagban. Ezeket természetesen egyenként is megvásárolhatjuk, az Office változatot akkor érdemes választani, ha mindháromra szükségünk van, illetve van egy óriási előnye a csomagolt verziónak: a három alkalmazás szépen összedolgozik, ami nagyon megkönnyíti például egy áttekinthető kimutatás készítését a ConceptDraw Pro-ban egy, a ConceptDraw Projectben vezetett munkáról.

ConceptDraw Project 5
A Project megkönnyíti a különféle projektek menedzselését, az erőforrások  átlátását, az időbeosztások elkészítését (figyelembe véve minden dolgozó beosztását) és persze a folyamatok nyomon követését.

Mindent fontos eszközt elérünk egy felületről

A program nekünk áttekinthetőbbnek tűnik a Microsoft Project szoftverénél, bár ez valószínűleg ízlés kérdése (egyébként van benne import és export lehetőség a Microsoft Project XML formátumhoz). A ConceptDraw Project mindenesetre nagyon kézreáll, egyetlen kattintással válthatunk a különféle nézetek között, ráadásul mindent elérünk egyetlen felületen, csak ritkán ugranak elő külön ablakok (egyedül az Inspector ablakot érdemes elöl tartani, mivel ott pillanatok alatt módosíthatunk bármilyen jellemzőt).

Így áttekinthetőbb lesz...

Ahogy azt már a bevezetőben is említettük, a kimutatások készítése egy futó projektről gyakorlatilag gyerekjáték, mivel egyetlen gombnyomással átküldhetjük az adatokat a ConceptDraw Pro-ba, amely professzionális diagramokkal segít átlátni a helyzetet.
Az együttműködés importálás szinten is megvan, így a Mindmapben összerakott ötlettervekből is könnyedén elindíthatunk egy „éles projektet”.
Természetesen HTML vagy éppen RTF formátumban is készíthetünk jelentéseket, amelyeket így egyszerűen megoszthatunk levélben, a céges hálózaton, esetleg az interneten.

Látványos kimutatások a projectről a ConceptDraw Pro segítségével

A feladatok kiosztását könnyítendő, egyetlen kattintással elküldhetjük mindenkinek a saját beosztását e-mailben, közvetlenül a programból. Ilyenkor a program képként mellékeli a tennivalókat, kimutatásokat, illetve elküldi az adott projekt fájlt is (mivel az alapértelmezett levelezőklienst használja erre a célra, az elküldés előtt akár módosíthatjuk is a levelet).
A nagyobb projektek nyomon követését segítik a különféle szűrők, amelyeket tetszés szerint állíthatunk össze.

ConceptDraw Mindmap 6
A gondolattérkép (vagy elmetérkép) szoftverek között jelenleg ez az egyik legjobban használható. Hasonlóan a Projecthez, itt is szem előtt tartották az egyszerű kezelhetőséget, így azután a Mindmap esetében sem fogunk elveszni az ablakok rengetegében. Mindent egyetlen felületen intézhetünk.
Elmetérképeink testre szabásához számos téma közül választhatunk és rengeteg ikont használhatunk, hogy gyorsabban átlássuk a különféle ágakat és azok jelentését. Sőt, kapunk egy méretes clipart gyűjteményt is, mondanivalónk színesítéséhez.

Gondolattérkép, pillanatok alatt

Brainstorm nézetben gyorsan jegyzetelhetünk egy értekezleten, majd az összegyűlt ötletekből szinte egyetlen mozdulattal elkészíthetjük a „térképet”. A térkép elrendezését szabadon módosíthatjuk, minden modulhoz rendelhetünk időpontokat, így ha exportáljuk az „ötletbörze” eredményét a Projectbe, ahol már a megfelelő időzítésekkel látjuk viszont.
Mindenhez fűzhetünk megjegyzéseket, és természetesen megoszthatjuk másokkal is gondolattérképünket HTML vagy PDF dokumentumként, képként, slideshow-ként, PowerPoint prezentációként, vagy más, OPML kompatibilis elmetérkép szoftverekben. Akár Microsoft Project XML formátumba is exportálhatunk.

ConceptDraw Pro 8
A ConceptDraw név hallatán valószínűleg ez a szoftver ugrik be inkább mindenkinek, mintsem az első kettő. Nem véletlen, hiszen ez az egyik legismertebb diagramrajzoló program.
Meglehetősen sokoldalú: rajzolhatunk vele komplett lakberendezési terveket, áramköröket, adatbázisokat, cégfelépítést, diagramot, szoftver folyamatábrát, kémiai, fizikai és csillagászati prezentációkat, térképeket stb. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, minden lényeges témakörhöz kapunk grafikus könyvtárakat, amelyek elemeit egyszerű fogd és vidd módszerrel helyezhetjük el a virtuális rajzlapon (íme néhány minta). Még faxok és űrlapok megrajzolásához is kiváló választás. Itt is kapunk egy óriási clipart gyűjteményt, hogy színesebbé tehessük a rajzainkat. A csomag részeként persze ez a szoftver felel a Projectből exportált diagramok elkészítéséért is, amit az adatok alapján szerencsére automatikusan is megold, pillanatok alatt. A modulok használata egyébként sokkal kényelmesebb lett, mint a 7-es verzióban volt.

Diagramok, térképek, áramkörök, lakásalaprajzok és még megannyi más...

Rajzoláskor használhatunk rétegeket, így a kész dokumentumot akár többféle változatban is kinyomtathatjuk azok ki- és bekapcsolásával.
Itt is válogathatunk exportáláskor: képként (PSD, PDF, JPEG stb.), HTML, SVG, PowerPoint vagy akár Flash formátumban is megoszthatjuk az elkészült anyagot.
A ConceptDraw Pro kompatibilis a Microsoft hasonló rendeltetésű Visio szoftverével, sőt, aki egy kicsit ért a programozáshoz, a szoftver szkript nyelvének köszönhetően, akár saját alkalmazásokat is „összeüthet”.
Egyetlen érthetetlen dologgal találkoztunk csak az új verzióban, nevezetesen a korábbi kerttervező modulokat külön vették, így azt plug-inként vásárolhatjuk meg.

Mindent egybevetve, ha valaki szeretné az ötletektől a megvalósításon át az elkészülés utáni  publikálásig kézben tartani a különféle projekteket, a ConceptDraw Office csomag kiváló eszközöket tartalmaz ehhez. Az integráció a három alkalmazás között gyakorlatilag tökéletes, a használatukat pedig szinte pillanatok alatt elsajátíthatjuk.
Mivel a teljes csomag működik Windowson és OS X-en egyaránt, így a platformok közötti átjárhatóság is megoldott.  A csomag 415 dolláros áron vásárolható meg, ami figyelembe véve, hogy amúgy 170-200 dollár körül van az alkalmazások ára külön, szintén egy érv lehet a ConceptDraw Office változat mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európai kupaselejtezők lehetnek Magyarországon

Európai kupaselejtezők lehetnek Magyarországon

A fegyházból is arcátlan csalássorozatot hajtott végre egy férfi

A fegyházból is arcátlan csalássorozatot hajtott végre egy férfi

Duma Aktuál: Hogyan tiltakozzunk szobordöntések helyett?

Duma Aktuál: Hogyan tiltakozzunk szobordöntések helyett?