szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az FBI statisztikái szerint az Egyesült Államokban 12 másodpercenként lopnak el egy laptopot, s a helyzet a fejlett világ más részein sem rózsásabb. Az egyre süllyedő gépárakkal ellentétben a tárolt adatok értéke folyamatosan nő. Átlagosan 100-200 ezer dollárra becsülik az egy-egy notebookon tárolt információk értékét, ráadásul ezek nagy része olyan bizalmas adat, amit nem védenek semmilyen titkosítással. Mire érdemes figyelni, ha nem akarjuk, hogy illetéktelenek kezébe kerüljön hordozható számítógépünk?

Nem is olyan nehéz vigyázni a laptopokra és a rajtuk tárolt adatokra. Csak néhány egyszerű szabályt kell betartani, illetve néhány óvintézkedést kell megtenni. Magától értetődik, mégis nagyon sokan elfelejtik az alapvető szabályt: nyilvános helyen soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a gépet. Notebookok tízezrei tűnnek el éttermekből, kávézókból, pedig csak egy pillanatra nem nézett rá a tulajdonosuk. A statisztikák szerint fél perc is elegendő a tolvajoknak, hogy elemeljék a gépet.

Az ellopott gép előbb-utóbb pótolható, de a benne tárolt adatok visszaszerzése az esetek többségében lehetetlen. Ráadásul ezekkel sok esetben a tolvajok vissza is tudnak élni. A legújabb notebookok és operációs rendszerek már segítik az ilyen titkosítást, csak a gép indításakor kell – gyakorlatilag észrevétlenül – megadni a jelszót, vagy pedig a beépített ujjlenyomat-olvasóval kell azonosítani magunkat.

A laptopon tárolt adatokhoz azonban a gép ellopása nélkül is hozzá tudnak férni illetéktelenek. A távoli csatlakozáshoz a legtöbbször a gépekbe épített vezeték nélküli hálózatot használják. Ennek megakadályozására is érdemes néhány biztonsági szabályt betartani. Figyelni kell rá, hogy valóban nyilvános és hivatalos vezeték nélküli hálózathoz csatlakozzunk. Egyre jobban terjednek ugyanis az olyan csali hotspotok, amelyek üzemeltetője csak arra vár, hogy valaki rákapcsolódjon a hálózatra, és így hozzá tudjon férni annak bizalmas adataihoz, jelszavaihoz.

További részletek a HVG eheti számában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Bajba kerülhetünk, nem védenek minket az arcfelismerő laptopok

Egyszerűen kikerülhető az a típusú védelem, amivel a Lenovo, az Asus és a Toshiba látta el laptopjait, állítják vietnámi kutatók. A rendszerek ugyanis felhasználóik arcát szkennelik le az "első ismerkedés" alkalmával, azokat pedig könnyedén át lehet verni azzal, ha egy megszerkesztett fotót mutatunk nekik. A hackerek azt kérik a cégektől: ne veszélyeztessék felhasználóik adatait.

hvg.hu Tech

Hova tegyük a laptopot és a kamerát, ha utazunk?

Napjaink felhasználóinak utazás közben is szükségük lehet mobiltelefonra, fényképezőgépre, PDA-ra vagy laptopra, és ezeket megfelelő helyen kell tárolnunk, ha valóban biztonságban akarjuk tudni méregdrága kütyüinket. Nemcsak a mit, a mibe is fontos kérdés lehet ekkor.

hvg.hu Tech

SMS-sel gyilkolják az új laptopokat

Az egyik számítógépgyártó különleges biztonsági szolgáltatást kínál jövőre megjelenő gépeihez: ha a laptopokat ellopták, egy, a központból küldött sms-sel letiltható a működés.