szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Korábban bemutattunk már két kedvenc alternatív szövegszerkesztőnket, egyiket OS...

Korábban bemutattunk már két kedvenc alternatív szövegszerkesztőnket, egyiket OS X-re, a másikat Windowsra. Mindkettő azoknak szólt, akik számára a szövegszerkesztés elsősorban valóban a szövegek begépeléséről, rendezéséről szól, s ezt szeretnék minél kényelmesebben megoldani. A képek, táblázatok és egyéb kiegészítések használata pedig másodlagos dolognak számít.

Munka teljes képernyőn

A most bemutatásra kerülő windowsos program esetében ez még inkább így van.
A WriteMonkey legnagyobb előnye, hogy a segítségével teljes képernyőn dolgozhatunk, ami kényelmes és praktikus, ha hosszabb szövegeket szeretnénk beírni anélkül, hogy közben elvonná a figyelmünket a munkáról bármi más. Nosztalgiázni sem utolsó vele, alapértelmezésben pont olyan, mintha egy régi DOS-os felületen gépelnénk, s ezt tovább fokozhatjuk, ha bekapcsoljuk a hangját (mondjuk hangban képes utánozni régi írógépet is, illetve letölthetünk további effekteket is hozzá.

A helyi menüből sok plusz lehetőséget elérünk

Miközben a szövegformázás terén elmarad az elterjedt szövegszerkesztőktől (mivel egyszerű szövegformátumot használ, a félkövér, dőlt stb. formázásokat csak jelölni tudja, megjeleníteni nem), addig számos olyan hasznos funkcióval felruházták, amelyek jól jöhetnek az írással “komolyan foglalkozóknak”.
Ilyen például a beépített számláló, amely a beírt szavak, betűk számát mutatja folyamatosan, illetve ha megadjuk, hogy pontosan mennyit szeretnénk írni, akkor azt is nyomon követhetjük vele, hány százalékát írtuk már meg a célul kitűzött mennyiségnek. Írhatunk időre is, ilyenkor a hátralévő időt is folyamatosan mutatja a program.

Akár időre vagy mennyiségre is hajthatunk

Szintén hasznos funkció az automatikus szövegcsere. Ennek segítségével a gyakran beírt hosszabb kifejezéseket vagy a különleges karaktereket helyettesíthetjük rövidítésekkel, amelyeket a program automatikusan átjavít.
Van automatikus mentés és backup-készítési lehetőség is, és természetesen testre szabhatjuk a felületet szín, méretek, elrendezés szempontjából. Használhatunk könyvjelzőket, oldaltöréseket és szinte mindent, amire csak szükségünk lehet a szöveg jól tagolt és könnyen visszakereshető begépeléséhez. Természetesen keresés és csere is van.

A Preferences ablakban mindent testreszabhatunk

A WriteMonkey alapértelmezésben egyszerű szövegfájlba ment, UTF-8 kódolással (ez átállítható), és megnyitni is TXT fájlokat tudunk csak vele.
Ha formázásokat is használtunk a szövegben, lehetőségünk van HTML vagy .doc formátumba exportálni azt, és a Wordben, illetve a böngészőben már láthatók is lesznek a kiemelések.
Ha sokat írunk és segítséget jelent számunkra a teljes képernyős munka, a WriteMonkey abszolút hasznos lehet. Egyetlen szépséghibája, hogy magyar helyesírás-ellenőrző jelenleg nincs hozzá.
Természetesen ha egy szövegszerkesztővel szemben más elvárásokat támasztunk (képek beillesztése, táblázatok használata, látható formázások, több dokumentumformátum stb.), akkor a WriteMonkey egyáltalán nem lesz kedvünkre való. Ebben az esetben az ingyenes választékból az AbiWordöt, vagy a teljes, Microsoft Office kompatibilis irodai csomagként használható OpenOffice.org-ot ajánljuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Bean megújult!

A Bean elsősorban azoknak való, akik a szövegszerkesztés alatt valóban szövegek...

techline.hu Tech

Nem kell többé gépelnie!

Bárkivel, bármikor előfordulhat, hogy egy papíron lévő szöveget kellene sürgősen...

techline.hu Tech

Bean nekünk ír!

A Bean egy szövegszerkesztő, ráadásul kifejezetten azoknak, akik hivatásszerűen írnak.

Hogyan segíthet a mellrák felismerésében egy algoritmus?

Hogyan segíthet a mellrák felismerésében egy algoritmus?

Új helyszínnel bővül a Forma-1 versenynaptára

Új helyszínnel bővül a Forma-1 versenynaptára

Történelmet írt a NASA, felszállt a Marson a kis helikopter

Történelmet írt a NASA, felszállt a Marson a kis helikopter