szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Celestia egy ingyenes „planetárium” szoftver, bár a planetárium szó...

A Celestia egy ingyenes „planetárium” szoftver, bár a planetárium szó jelen esetben nem biztos, hogy találó: a Celestia segítségével ugyanis nem „csak” bámulhatjuk az eget, hanem keresztül-kasul beutazhatjuk vele a világűrt. Mintha egy saját virtuális űrhajónk lenne! A naprendszer bármely pontját meglátogathatjuk: a készítők több mint százezer csillag, bolygó, üstökös, nebula, aszteroida, hold és még ki tudja mi adatait pakolták bele a szoftverbe. A világűr valójában ilyen „zsúfolt"...

A szoftver felülete teljesen magyar nyelvű (akkor ha az operációs rendszerünk nyelve is magyar),  ráadásul van Linuxos, és Mac verzió is.  

A világűrben navigálni nem egyszerű. Szerencsére van beépített segítség: ha például el akarunk „utazni” egy adott égitesthez, csak válasszuk a Navigálás menüpont Égitest Kiválasztása opciót, majd itt írjuk be a bolgyó/hold/stb. nevét. Ha ezzel megvagyunk, ugyanebben a menüben válasszuk a „Ugrás a kijelölt égitesthez” opciót és a Celestia virtuális űrhajó máris megkezdi az utazást. Csak dőljünk hátra kényelmesen és élvezzük a kilátást. Az egér görgővel tudunk közelíteni/távolítani, a jobb egégombot nyomvatartva forgathatjuk a képeket, a bal gombbal pedig navigálhatunk.

A szoftver ingyenes, ráadásul magyar nyelvű...

Ha nem vagyunk benne biztosak mit akarunk megnézni, esetleg eltévedtünk a világűrben (ez előbb-utóbb tuti bekövetkezik), akkor a beépített Csillag-böngésző vagy naprendszer-böngésző segítségével tájékozódhatunk és utazhatunk tovább. Ha végleg eltévedünk, akkor a H betű megnyomására visszakerülünk jó öreg napunkhoz. A világűrben könyvjelzőket is elhelyezhetünk, ha például találunk egy érdekes aszteroidát vagy bármi mást, egy kattintással „rátehetünk” egy könyvjelzőt.

A grafikára nem lehet panasz: van élsimítás, teljes képernyős mód, árnyékok és fények. Ha esetleg nem elég erős a gépünk, akkor ezeket akár ki is kapcsolhatjuk (persze akkor nem lesz olyan látványos az utazás). Készíthetünk képernyőképeket, sőt, egy-egy jobban sikerült túrát videóra is rögzíthetünk (Mozgókép felvétele menüpont, vagy a SHIFT+F10). 

Most már tudom, mekkora a hold látszólagos átmérője...

Ha esetleg nagyon messzire utazunk, akkor lehetőségünk van az idő gyorsítására – van 10x-es gyorsítás, de az igazi poén persze valós időben utazni. Az idő-gyorsítás pedig akkor izgalmas, ha a bolygók mozgását akarjuk figyelemmel követni.

Ez itt egy... egy... aszterodia, azt hiszem.

A szoftver rengeteg beállítást és opciót tartalmaz, bolgyók pályájának mutatása, latin nevek, stb. Beállíthatjuk, hogy milyen-messziről és mennyi csillagot lássunk, követhetünk útvonalakat (például egy üstököst), sőt egy speciális weboldalról további ingyenes kiegészítéseket tölthetünk le, úgymint űrhajók, mélyűri objektumok (deep space objects), további naprendszerek és galaxisok. Több száz ingyenes kiegészítést készítettek a rajongók, csak győzzünk válogatni (van például Star Wars és Star Trek univerzum is…)

Beállítás az van bőven...

A Celesitával tett utazások - főleg teljes képernyős módban és a háttérben egy kellemes zenével - feledhetetlen élményt fognak nyújtani. Próbáljuk ki bátran!

Celesita letöltése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Szuperkomputer a NASA-nak

A 10 petaflop teljesítményű böhönc a tervek szerint 2010-re készülne el, de előtte...

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét