szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ezernyi apró, éles vulkáni tufadarabka került elő a "hobbit" - egy nagyjából egy méter magas emberelőd - barlangjából az indonéziai Flores szigetén. A kőeszközök fejtörést okoznak a tudósoknak: hogyan tudott a kisember grépfrút nagyságú agyával ilyen eszközöket gyártani?

Egy részletes elemzés most fényt derített a hobbit műszaki képességeire. Mark Moore, az ausztráliai New England Egyetem régésze kollégáival több mint 11 ezer, a floresi Liang Bua barlangból származó szerszámot vizsgált meg. A hobbit csontok a 17 000 és 95 000 évvel ezelőtti rétegekből kerültek elő, fölöttük Homo sapiens sírokat tártak fel a régészek.

Moore és csapata a szerszámok elemzése során kiderítette, hogy a barlanglakók az elmúlt durván százezer év folyamán ugyanazzal az egyszerű technikával pattintották eszközeiket - adta hírül az amerikai Science magazin online változata. Először a barlangon kívül vékony rétegeket fejtettek le a nagyobb kődarabokból, majd azokat bevitték, és kisebbekre aprították kőkalapács vagy üllő segítségével.

Mindebből arra következtettek, hogy a hobbit - Homo floresiensis - készítette a régebbi eszközöket. Megjelenése után a Homo sapiens is hasonló eszközöket gyártott. Úgy gondolják, hogy a két faj érintkezett is egymással, s a modern ember lemásolta a Homo floresiensis szerszámkészítési technikáit. "Elfogadom, hogy a különböző emberfajok egymástól függetlenül is kifejleszthettek ugyanolyan technikákat, de elég nehezen érthető számomra, hogyan lehettek volna ilyen hasonlóak a módszerek anélkül, hogy a felek ellesték volna egymástól" - mondta Moore.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

"Hobbit-turizmus" a floresi ember nyomában

Megindultak az első turisták az indonéziai Liang Bua barlanghoz, alig egy héttel azután, hogy a Nature tudományos folyóirat hírt adott a Flores-szigeten felfedezett ősemberleletről, amely a 18 ezer éve élt, alig egyméteres magasságú "floresi ember" - beceneve szerint a "hobbit" - létezéséről tanúskodik.