szerző:
hvg.hu

Nem volt jó húzás a TIME magazin részéről beválasztani az év legbefolyásosabb embereit tömörítő online szavazásba a 4chan internetes oldal főnökét. Az oldalhoz közel álló hackerek ugyanis nemcsak nyitott játszóteret csináltak a szavazásból, hanem azt mondják: emiatt a jövő digitális könyveiben egy jó darabig véletlenszerűen feltűnhet a "pénisz" szó. A Time értelemszerűen tagad - írja a Music Machinery blog.


A TIME magazin szokásos szavazását, amelyben az olvasók a hagyományok szerint az év legbefolyásosabb emberére szavaznak, megsemmisítő, hétszeres többséggel nyerte meg moot, a 4chan weboldal adminisztrátora. A net egyik legfurcsább tartalomszolgáltató oldalának főnökéről senki sem tudja, kicsoda, a Wall Street Journal által 2008 júliusában elhintett Christopher Poole névről is kiderült, hogy csak álnév.

Ezt a mítoszt csak tovább árnyalja a cikk, amelyet a Music Machinery blog közöl: a cikk szerzője, Paul Lamere szerint a 4chan-t olvasó hackerek módosították a szavazást és az azt kijavító több biztonsági foltozást folyamatosan kikerülve juttatták mootot az első helyre, a helyezettek neveinek első betűiből szójátékot raktak ki (mARBLECAKE, ALSO THE GAME), valamint biztosították azt, hogy a jövő digitális könyveiben egy jó ideig véletlenszerűen a "pénisz" szó fog szerepelni. Sokszor.

moot az élen
© http://musicmachinery.com


Mi is az a 4chan?
Képeket posztolhatunk oda névtelenül és kommentelhetjük azokat, olvasható a 4chan főoldalán. A 2003-ban indított oldal számos internetes jelenséget indított el a LOLcatektől a Chocolate Rain-ig, legkaotikusabb pontja az a csak /b/ névre hallgató fórum, ahol véletlenszerű tartalmak vannak. A 4chanról érkezett az Anonymous hackercsapat is, akiket egyes elemzők az underground kultúra legpszichotikusabb és legkiszámíthatatlanabb pontjának tartanak.
Mindezt úgy sikerült elérniük, hogy megtörték a reCAPTCHA technológiát - azt az ellenőrző rendszert, amibe két bescannelt szó betűit kell begépelnünk. Ezzel nem csupán azt biztosítjuk az eredeti elképzelés szerint, hogy tényleg emberek vagyunk (hiszen ha nem pontosan az első szó betűit ütjük be, akkor a rendszer elutasít minket), hanem visszafejthetünk szavakat olyan bescannelt könyvekből, amelyekkel nem birkóznak meg a képet szöveggé alakító OCR szoftverek. A 4chan emberei - akiket Lumere Anonymousként azonosít, akik már korábbi kampányaikkal is felhívták magukra a figyelmet - ezt a gyengeséget használták ki, a rendszer által visszafejtésre bemutatott szavaihoz ugyanis csak a "pénisz" szót írták be - erre később a cikkek írói már csak "péniszárvízként" hivatkoztak. (Mivel a visszafejtésre bemutatott szavak a jövőben kiadandó vagy megjelenő digitális könyveibe kerülnek vissza, érthető, miért is tette a jóslatot az Anonymous a jövő irodalmával kapcsolatban. A reCAPTCHA mögött álló mérnök, Ben Maurer szerint mindez hatástalan.)  Mindezt addig folytatták, amíg el nem tudták indítani auto-szavazó programjaikat, amik a kellő gyorsasággal, emberi beavatkozás nélkül indíthatták el a percenkénti legalább harmincezer szavazást. Mindezen trükk csak a sokadik lépés volt azon repertoárban, amellyel folyamatosan saját kedvükre módosították a szavazás eredményeit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?