szerző:
techline.hu

Félreértés ne essék, a Finder nagyon jó... egy ideig.

Félreértés ne essék, a Finder nagyon jó... egy ideig. Viszont ha már komolyabb fájlmenedzsmentre van szükségünk, akkor valamilyen egyéb (a DOS-os időkből ismert Norton Commander-féle) fájlkezelőre lesz szükségünk. Szerencsére van ilyen, ráadásul ebben a kategóriában a legjobb, egy magyar fejlesztésű program, a Forklift.

A magyar BinaryNights négy tagból álló csapata pár éve kezdte el fejleszteni fájlkezelő programját, ami hasonló a PC-s világból ismert Total Commanderhez. A Cocoa nyelven írt alkalmazás egy kétpaneles fájlkezelő, ami már nagyon hiányzott a Mac-ből, mivel a beépített Finder egyszerre csak egy ablakot tud kezelni Így ha az egyik helyről a másikra akarunk másolni, két Findert kell megnyitni (vagy a Másolás/Beillesztés módszerét használni). Bárhogyan is, sokkal egyszerűbb az egyik panelból a másikba áthúzni könyvtárakat vagy fájlokat.

A program egyébként nem csak fájlok másolására alkalmas. Belekerült több hasznos funkció is, ami még nagyszerűbbé teszi a programot. Nevezetesen: FTP és SFTP kapcsolat, illetve Blootooth; fájlok/könyvtárak tömörítése RAR, Zip vagy Tar formátumba; Growl support; szűrők; csoportos átnevezés, uninstall, illetve Amazon S3 támogatás (amiről hamarosan megtudjuk mi az), és még sokáig sorolhatnánk a program kiegészítő funkcikóit. A Forklift lehetővé teszi, hogy a munkánk során felmerülő munkafolyamatokat egy programon belül végezzük el, nem véletlenül nevezik a ForkLift-et a legjobb Mac-es fájlkezelőnek. Az ember akaratlanul is arra a svájci bicskára asszociál, amivel szinte mindent lehet csinálni. Külföldi fórumokon, nevesebb website-ok programismertetőiben az eddig Mac-re írt  legjobb fájlkezelőként emlegetik a programot.
A ForkLift magyar készítőit a programról és további terveikről faggattuk:

Techline: A neten rengeteg dícsérő kritika olvasható a ForkLift-ről. A felhasználók egyenesen azt állítják, hogy ez a legjobb Mac-re írt fájlkezelő. Elmondanád röviden, kik dolgoznak a programon, és honnan jött az ötlet, hogy Mac-re fejlesszetek?

BinaryNights: A csapat tagjai Mudi, Béla, Csaba és persze Benjamin, a legénység legújabb tagja. A Mac-es pályafutásunk valahogy úgy kezdődött, hogy vettünk magunknak néhány Apple gépet, mert megtetszettek. Innentől már nagyon gyorsan ment minden, és már jó ideje csak Mac-re fejlesztünk.

Techline: És miért pont Mac? Nem érdemesebb inkább PC-s platformra írni programokat, hiszen azt többen használják, így nagyobb bevételre lehetne szert tenni?

BinaryNights: A BinaryNights nem csak a pénzről szól. Mindegyikünk PC-n kezdte a fejlesztést, és megismertük a korlátait is. Mac-es piacra, Mac-es felhasználóknak egészen más dolog programot írni, jobban mondva terméket készíteni. Itt csak a legjobb alkalmazások maradnak fent, azok viszont sokkal nagyobb figyelmet kapnak, mint a PC-s szoftvervilág túlkínálatában. Sokkal egységesebbek és összefogottabbak a lehetőségek és az elvárások is. A Maces felhasználók, ha már vettek egy programot, veszik a fáradságot és megírják a fejlesztőnek, ha valami gondjuk van a szoftverrel, de arról is tájékoztatják, ha tetszik nekik valami. Sokkal beláthatóbb, közvetlenebb élmény a fejlesztés.

Techline: A Macintosh operációs rendszerében alapból ott van a Finder, ami tulajdonképpen a rendszer lényege, „a” fájlkezelő. Miért jobb a ForkLift, mint az Apple által fejlesztett Finder?

BinaryNights: Nem jobb, más. A beépített Finder nem lehet annyira specializált eszköz, hiszen mindenki ezt használja. A ForkLiftbe belepakoltunk egy csomó szolgáltatást, amelyek sokkal inkább a profi felhasználóknak szólnak, mint az egyszerű usereknek, és az interfészünk is a gyors, hatékony, nagybani munkát szolgálja ki.

Techline: Sokan Transmit-ot vagy más FTP programot használnak, a ForklLift-ben viszont még FTP is helyett kapott. Miért érdemes például a Transmit-ról váltani?

BinaryNights: Mint FTP kliens, a ForkLift egyrészt gyorsabb, mint a Transmit, és többet is tud. A ForkLift több eszközhöz tud csatlakozni, ráadásul képes adatot átvinni bármely két gép között, nem csak a lokális gépre tölt le,vagy onnan fel. És legfőképpen, a ForkLift egy nem is akármilyen fáljmenedzser. Kezeli a tömörített fájlokat, képes közvetlenül szerkeszteni a szerveren tárolt fáljokat, van benne QuickLook lokális és távoli fáljokra is, és még sok egyéb.

Techline: Az új verzióban két másik fontos beépített funkció is helyett kapott, a csoportos átnevezés és az uninstall, ami hasonló az AppZapper-hez: programokat törölhetünk a gépünkről egy gombnyomásra.

BinaryNights: Szerintünk ezek a funkciók mind a fájlmenedzsmenthez kapcsolódnak, és ezért a ForkLift szerszámosládájából sem hiányozhattak. A Macintosh felhasználók körében népszerűk az ilyen kis célalkalmazások. A ForkLift azonban amolyan MacGyver svájcibicskájának készült, és bár könnyen kivált 4-5 ilyen kisebb alkalmazást, azért ezeknek is van helye a piacon. Szóval, versenytársak vagyunk ugyan, de ez nem mondható egyértelműen rossz dolgonak.

Techline: Mi van meg a programban, amit érdemes még tudni róla? Az FTP és a Bluetooth támogatás mellett láttunk még valami olyat is, hogy Amazon S3. Elmondanátok, hogy mit takar, és mire jó ez?

BinaryNights: Az Amazon S3 a híres online könyváruház internetes tárhelyszolgáltatása. Nagy mennyiségű adatot lehet olcsón tárolni náluk, így nem kevesen vannak, akik biztonsági mentések tárolására használják. Sokan keresik a ForkLiftet, és pont amiatt, hogy ipari szinten tudja kezelni ezt a szolgáltatást.
De amire a eginkább büszkék vagyunk, és ami az igazán egyedi a ForkLiftben, hogy ezt a sok képességet összehoztuk egy egységes felületen, ami kezelésében és megjelenésében a végsőkig hasonlít a Finderre, és legalább olyan hatékony, ha nem jobb.

Techline: Gondolom a nemzetközi piacot célozzátok meg inkább, hiszen a website és a blog is angol nyelvű, illetve itthon még nincs olyan sok magyar Mac-felhasználó. Viszont a programismertetőket olvasgatva egyértelmű, hogy a ForkLift nagyon sikeres. Sőt! A legjobb Mac-es fájlkezelőként emlegetik.

BinaryNights: Minek szerénykednénk. Tényleg nagyon jól sikerült eddig minden, és nagyon jó kapcsolatunk van a piaccal és a felhasználókkal.

Techline: Mik a további tervek, mi más kerülhet még a programba, mit lehet még tökéletesíteni rajta?

BinaryNights: Minden :)
Az interfészen mindig lesz mit javítani, finomhangolni, ráadásul változik az OS X maga is, és ezeket a változásokat mindig követni fogjuk, csakúgy mint az időközben megjelenő új technológiákat. És persze sokat segít a tervezésben, hogy a usereink elég pontosan leírják, milyen funkciókra vágynak még.

Techline: A program nagyon olcsó, mindössze 45 dollárba kerül, de előtte 15 napig ingyenesen kipróbálható. Hogyan lehet fizetni a magyar felhasználóknak, illetve csak online fizetési mód van?

BinaryNights: Valóban, mivel elsőorban a nemzetközi piacra dolgozunk a webshopban is csak bankkártyával, illetve PayPal-lal lehet vásárolni.

Techline: Egy másik, új programot is találtunk a honlapon, a Dikk!-et. Mit tud ez a program?

BinaryNights: A Dikk! egy apró program, amely egy napi problémától szabadít meg. Hárman dolgozunk az irodánkban, és naponta hússzor vonulunk át egymás asztalához megnézni valamit, amit a másik mutatni akar a képernyőén. Egy idő után megírtuk ezt a kis programot, ami egy gombnyomásra elküldi az éppen megnyitott ablak képét a szobában lévő többi számítógép képernyőjére. Nagyon egyszerű, de roppant hálás program. Kiváncsiak vagyunk a fogadtatására.

Techline: Ezek szerint a BinaryNights a ForkLift-en kívül más programok fejlesztésével is foglalkozik a jövőben?

BinaryNights: Most tartunk ott, hogy a ForkLift-et fejesztő csapatból egy valódi, többtermékes fejlesztőcéggé lépjünk elő, Dolgozunk egy újabb alkalmazáson, ami szintén a fájlkezeléshez kapcsolódik, természetesen továbbra is Mac platformon,

Techline: Végül egy utolsó kérdés. Ha megkeresne benneteket az Apple, hogy szeretné megvenni a ForkLift-et és vele együtt a fejlesztőcsapatot is (mint azt sokszor az Apple már másokkal megtette), mit válaszolnátok?

BinaryNights: Ilyen egyszerűn nem történhet meg. Az Apple-nak nagyon kényelmes ugyanis, hogy egy csomó tehetséges, független fejlesztő dolgozik a platformjukra, és nem nekik kell a kis célprogramokkal bíbelődniük. Az Apple csak a legnagyobb, a teljes Mac-es felhasználóbázist érintő alkalmazásokat készíti saját maga, és a kisebb piacokat, bölcsen, békén hagyja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lemondott az ukrán miniszterelnök, Zelenszkij gondolkodik

Lemondott az ukrán miniszterelnök, Zelenszkij gondolkodik

Kevés ritkább eladó mai autó van, mint ez a Lamborghini Veneno Roadster

Kevés ritkább eladó mai autó van, mint ez a Lamborghini Veneno Roadster

Börtönkártérítések: elkészült a határozat, amivel a kormány a saját maga által hozott törvényekkel megy szembe

Börtönkártérítések: elkészült a határozat, amivel a kormány a saját maga által hozott törvényekkel megy szembe

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót

Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót

Egy Tesla körkamerája vette fel két másik autós közúti csatáját

Egy Tesla körkamerája vette fel két másik autós közúti csatáját