szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bár tudástárunkban igen tekintélyes mennyiségű XP tipp és trükk...

Bár tudástárunkban igen tekintélyes mennyiségű XP tipp és trükk található, van pár olyan tipp, ami az „ezt azért nem hittem volna” kategóriába tartozik, igaz bizonyos szinten felesleges, inkább „poén”. Éppen ezért nem is kerültek be eddig tudástárunkba – most azonban kollégáim unszolására kénytelen vagyok közkinccsé tenni őket. Végül is, ki tudja, kinek mi a hasznos? 

Csevegés szoftver nélkül, a jegyzettömb segítségével 
Ha egy barátunkkal csevegni akarunk, igazából nincs is szükségünk MSN-re, Skype-ra vagy Yahoo Messengerre. Sőt, igazából semmi másra nincsen szükségünk csak egy jegyzettömbre, illetve barátunk IP címére.

Csak írjuk be a Start menü/Futtatás.ba, hogy „notepad”, majd a jegyzettömbe írjuk be ezeket a sorokat:

@echo off
:A
Cls
echo CSEVEGŐ
set /p n=User:
set /p m=Message:
net send %n% %m%
Pause
Goto A

Ha készen vagyunk, mentsük el a fájlt valamilyen néven, például messenger.bat néven (fontos, hogy a kiterjesztés *.bat legyen és ne *.txt vagy más). Most nyissuk meg a *.bat fájlt. Amit látni fogunk az annyi lesz, hogy:

CSEVEGŐ
User:

A „user:” után gépeljük be barátunk IP címét, nyomjunk Enter-t, erre megjelenik hogy „message:” – ide máris írhatjuk az üzenetet.. Indulhat is a csevegés, az IP címet többet nem is kell beírnunk, már csak az üzeneteket kell begépelnünk (mindig üssünk a végén Enter-t).

XP product-key kiderítése egyszerűen 
Ha könnyen és gyorsan meg akarjuk találni Windowsunk szériaszámát (akár telepítés előtt is), csak tegyük be a Windows XP CD-t, navigáljunk el az I386 nevű mappába, és nyissuk meg az UNATTEND.TXT nevű fájlt. Szkrolozzunk a legaljára, és máris látjuk az XP product-key-t.

Lemezmeghajtó ikonok eltüntetése 
Barátaink megtréfálásán kívül nem látom értelmét ennek a tippnek… Ha el akarjuk tüntetni a Sajátgép-ből a merevlemezek meghajtóit, csak nyissuk meg a regisztrációs adatbázist (Start/Futtatás és írjuk be „regedit”), és keressük meg ezt a bejegyzést:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

Ha megvan, hozzunk létre egy új DWORD-öt (magyarban „duplaszó”), és nevezzül el így: NoDrives. (kisbetű- és nagybetű fontos!). Az újonnan létrehozott NoDrives értékét állítsuk 3FFFFFF-re (hexa), majd indítsuk újra a gépet. A sarokból kávézva nevetgélhetünk azon, ahogy kollégánk a rendszergazdát hívogatja, mivel „eltűntek a meghajtók a gépből”.
A meghajtók „visszallításához” csak töröljük ki a NoDrives duplaszót a kulcsból, és visszaáll a rend.

Csillagok háborúja a Windowsban 
Ha nagyon unatkozunk, és hirtelen meg akarjuk nézni a Star Warst, akor nem kell letöltenünk, hiszen parancssorból is elérhetjük! Csak írjuk be a Start/Futtatásba, hogy „telnet towel.blinkenlights.nl” (idézőjelek nélkül) és máris nézhetjük a filmet. Igaz, az egész film ASCII karakterekből van összerakva, azonban nem maradt ki belőle semmi, és különben is: a Star Wars az klasszikus, még karakterekből összerakva is…

Bejelentkezési időszak meghatározása 
Ha rendszergazdák vagyunk, akkor meghatározhatjuk, hogy adott felhasználók a nap melyik szakaszában vagy mely napokon jelentkezhetnek be a Windowsba. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a Start menü/Futtatásba beírjuk hogy CMD, majd a megjelenő ablakba a következőket pötyögjük be:

net user Felhasználónév /time:M-F, 08.00-17.00

A „felhasználónév” helyére természetesen a felhasználó nevét írjuk, az M-F a Monday-Friday (hétfő-péntek) időszak, ezt szabadon variálhatjuk. Az idő pedig jelen esetben 8-tól délután ötig. Ha például azt akarjuk, hogy a „Csabi” nevű felhasználó, csak hétfőn-szerdán, és csak déltől délután négyig tudjon bejelentkezni, akkor ezt írjuk be: Net user Csabi /time:M-W, 12.00-16.00

Telefonszám kitalálása számológépben

Ha el akarjuk kápráztatni kollégáinkat kávészünetben, csak töltsük be a Windows számológépet, majd kérdezzük meg kollégánk telefonszámának első három számjegyét (30-as, 20-as és egyebek nélkül, tehát csak a közvetlen szám első három számjegyét). 

   1. Írjuk be az első három számot a telefonszámból,
   2. szorozzuk meg nyolcvannal,
   3. adjunk hozzá egyet,
   4. szorozzuk meg 250-nel,
   5. most kérdezzük meg az utolsó négy számjegyet telefonszámából, és adjuk hozzá,
   6. adjuk hozzá ismét az utolsó négy számjegyet,
   7. vonjunk ki 250-et,
   8. osszuk el kettővel.

Mutassuk meg a végeredmény a kollégának: ismerős lesz neki…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavonták az eladott jegyek egy részét a Portugál Nagydíj szervezői

Visszavonták az eladott jegyek egy részét a Portugál Nagydíj szervezői

Szeretettel Pozsonyból: Koronavírus-járvány – fogy a türelem, lazul a fegyelem

Szeretettel Pozsonyból: Koronavírus-járvány – fogy a türelem, lazul a fegyelem

Ma már mehet influenza elleni vakcináért – összeszedtük a tudnivalókat az oltás előtt

Ma már mehet influenza elleni vakcináért – összeszedtük a tudnivalókat az oltás előtt