szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Tudjuk persze, hogy a Vista annyiba került, mintha megint embert küldtek volna a...

Tudjuk persze, hogy a Vista annyiba került, mintha megint embert küldtek volna a Holdra (kérdés, melyikkel jártunk jobban, a Vista olyan lett amilyen, de a Holdon meg nincsen semmi). Sőt van 10 dolog amit soha nem értettünk a Windows rendszerekkel kapcsolatban.

Vannak azonban olyan tények (és nem városi legendák!) az ablakos operációs rendszerrel kapcsolatban, amit amik nem túl fontosak ugyan, de érdekesek, lássuk ezeket! 
 
1. A Windows eredeti neve „Interface Manager” volt, és ezt az elnevezést maga Gates találta ki. Az Interface Manager teljes egészében az Apple  MacOS rendszerére épült. A Microsoft marketing menedzsere, Rowland Hanson meggyőzte Gates-t, hogy az Interface Manager név túl hosszú és unalmas, így lett a termék neve végül „Windows”, természetesen az ablakos felület miatt.

2. A Windows operációs rendszer első példánya 50 millió kódsort tartalmazott, soronként átlagosan 60 karakterrel. Minden egyes verziószám-növekedéssel a kód mérete 20%-kal növekszik. A Windows pillanatnyilag 7200 ember munkája, 34 nyelven érhető el, és 190 ezer különböző nyomtató, kamera, fényképezőgép, periféria és egyéb eszköz támogatása van beleépítve.

3. 2005-ben 103 millió hivatalosan eladott példányt tartottak számon, az eladások évenként átlagosan 10-15%-kal növekszenek. Az operációsrendszer-piacon a Windows rendszerek részesedése 25% és 40% között mozog. Az összes eladott példányt alapul véve, a hivatalos Windows-felhasználók számát 400 millióra becsüli a Microsoft.

4. Windows operációs rendszerekre napjainkban több mint 300 ezer különböző szoftver (játék, applikáció) létezik.

5. A Technopedia becslése szerint, a világon futó számítógépek 80%-án Windows található. 

6. Az összes létező vírus 98%-a Windows rendszereket vagy az azokon futó szoftvereket támadja.

7. Sok Windows rendszert a Microsoft befejezetlenül hagyott, leálltak a fejlesztéssel. Ezek voltak:

  • 1996. - Windows Nashville (Windows 96)
  • 1997-1998 – "Cairo" - a Windows NT utóda lett volna
  • 1999. december - Windows Neptune. A Neptune egészen odáig jutott, hogy már a bétatesztelőknek is kiadták, később mégis leálltak vele.
  • Exception Handler: A Windows 2000 utóda lett volna ez a furcsa kódnéven fejlesztett rendszer.

8. A Blue Screen OF Death, azaz a „kékhalál” (szó szerint a halál kék képernyője) elnevezés Erik Noyestól származik. Eric 1991-ben mint rendszergazda dolgozott, elnevezése később világszerte elterjedt, olyannyira, hogy már a Microsoft dolgozók is BSOD-nak, azaz Blue Screen OF Death-nek hívják a híres kék hibaüzenetet.

9. A Windows operációs rendszerek naponta megközelítőleg 25 millió lefagyást produkálnak szerte a világon.

10. A Vista fejlesztésekor olyan mértékű hibát találtak, hogy az egész kód 65%-át újra kellett írni. 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálos buszbaleset történt az M5-ösön

Halálos buszbaleset történt az M5-ösön

Szinte ugyanannyit kell fizetni egy szingapúri luxushotelben, mint Tapolcán

Szinte ugyanannyit kell fizetni egy szingapúri luxushotelben, mint Tapolcán

Jordán Tamás: „Vidnyánszky, a mi pápánk, kételyek nélkül él”

Jordán Tamás: „Vidnyánszky, a mi pápánk, kételyek nélkül él”