szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az új ötletek, gondolatok, elképzelések átgondolásában és...

Az új ötletek, gondolatok, elképzelések átgondolásában és kifejtésében rendkívül nagy segítséget nyújthatnak a különféle “gondolattérkép” szoftverek. Korábban mutattunk is már ilyeneket: például a professzionális ConceptDraw Mindmap, vagy az iPhone-on használható és így mindig kéznél lévő iThoughts.

Kusza gondolatok térképe

E kettő egyetlen szépséghibája, hogy sajnos fizetősek. Ám semmi gond, ezúttal egy ingyenes, ráadásul cross-platform (Windowson, Linuxon és OS X-en is használható) megoldást mutatunk. Utóbbi miatt a futtatásához szükségünk lesz a Java Runtime-ra is, de aki mostanában készítette el adóbevallását az AbevJava programmal, annak ez a lépés kimaradhat. :) 
Akinek nincs Java a gépén, az innen pillanatok alatt letöltheti.
A Freemind könnyen használható, ráadásul széles körben támogatott (export és import tekintetében) elmetérkép szoftver.
A felülete egyszerű, éppen ezért gyors, és a használatát is gyerekjáték elsajátítani, bár korántsem olyan kényelmes, mint mondjuk a ConceptDraw MindMap. Funkciók szempontjából viszont nem nevezhető szegényesnek, mindent megcsinálhatunk vele, amit a nagyokkal, az összefüggő elemeket pedig szabadon elrendezhetjük, ha nem jönne be az alapértelmezett állapot. Apró ikonokkal tehetjük látványosabbá - és persze átláthatóbbá - térképünket, mindenhez fűzhetünk megjegyzéseket, és akár jelszóval védett elemeket is beilleszhetünk.

Különféle kiemelések és kapcsolatok használata

Bár a program saját formátumát több más alkalmazás is támogatja, ha kell, exportálhatunk is, például PDF-be, vagy képfájlba, HTML-be stb.
Mindent egybevetve egy jól használható, gyors és minden szükséges eszközzel felruházott kis elmetérkép szoftverrel van dolgunk. Bármely rendszer előtt ülünk is, érdemes egy próbát tenni vele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!