szerző:
techline.hu

Az internet hőskorában persze elég volt beüntünk egy-két szót a keresőbe (akkor...

Az internet hőskorában persze elég volt beüntünk egy-két szót a keresőbe (akkor még nem Google, hanem Altavista volt a menő, ezúton is tisztelegjünk is az ember emlékének aki feltalálta a keresőt) – napjainkban azonban már annyi weboldal, közösségi oldal, fórum, webkettes felület található a világhálón, hogy bizony könnyen elveszünk az információk tömkelegében. 

Többé már senki nem „szörfözik” a világhálón – ez a tevékenység a kilencvenes években megszűnt, jelen pillanatban az internetezők több mint nyolcvan százaléka valamilyen keresőből jut el egy-egy adott oldalra. A céltalan szörfözés már nem evezet sehová – túl sok oldal, túl sok információ, a szörfözéssel csak annyit érünk el, hogy végleg elveszünk az információ tengerben. 

Az oldalak és információk növekedésével azonban már a keresés is kezd nehezebbé válni: míg öt-hat évvel ezelőtt egy, maximum két kulcsszó segítségével szinte bármit megtaláltunk, mára – köszönhetően a Google-t „átverő” oldalalaknak és a sok reklámnak – bizony nem árt konkrétan, sőt „trükkösen” keresni, ha valóban azt akarjuk találni, amire rákerestünk…

Lássuk, mi az a nyolc tipp ami (szerintünk) nélkülözhetetlen a keresésekhez, egy mai, „modern” internetező számára – a keresés nem csak a „guglizásból” áll, bizony nem! 

1. Használjunk Alert-et
Azt várjuk, hogy valamilyen új hír és információ jelenjen meg kedvenc könyvünkről, játékunkról vagy akármiről. Minek keresnénk rá mindennap a Google-ban ugyanarra, majd böngésznénk át a testes találati listát friss infók és oldalak után kutakodva? Használjuk a Google Alert funkcióját  így rögtön értesülünk mindenről, további keresés és kutakodás nélkül. 

2. Használjunk másik Alert-et is!
A Google a legjobb, azonban hiba lenne csak rá hagyatkozni – ez a kereséseknél is így van, az Alert-ek esetében szintúgy. Használjuk a Yahho hasonló szolgáltatását is, a Yahoo Alert-et! Bár nem olyan részletes mint a Google Alert, és funkció is kevesebb található benne, azonban teljesen más adatbázisból dolgozik, így sokszor találhatunk vele olyat, amit a Google-val nem.  

3. Operátorok
Ha nem használunk operátorokat, akkor tulajdonképpen nem is keresünk, inkább csak szenvedünk… Ismerjünk meg pár operátort, és barátkozzunk meg velük, nem olyan bonyolult a dolog, és percek alatt megszokható a kezelésük. Ilyen operátor például a „site:” előtag: ha például csak a Techline.hu-ban szeretnénk keresni, megtehetjük: csak írjuk be Google-ba, hogy „Site:techline.hu kulcsszó” – és meg is vagyunk. Hogy milyen operátorok vannak, és mit érdemes használni, azt részletesen leírtuk itt.   

4. Keressünk mindenütt
Bármilyen meglepő, a Google nem talál meg mindent, használjunk tehát alternatív keresőket, főleg ha valami speciálisat keresünk, vagy egyszerűen csak nem vagyunk elégedettek a Google által nyújtott eredménnyel.

A Yahoo és a Live mellett jó alternatív lehet az Ask.com, vagy a Google-val kooperáló, áms saját adatbázisból is dolgozó AOL kereső. A hajdanán fényes csillagként ragyogó, mára azonban már haldokló Excite még mindig képes jó találatokat adni, ugyanez elmondható a Hotbot-ról is.

Használhatunk ún. meta-keresőket is, ezek több keresővel dolgozva készítenek nekünk találati listát, az egyik legjobb például az xquick, ami gyakorlatilag az egész weben keres, beleértve az AOL-t, Yahoo-t és minden egyebet (kivéve Google adatbázis természetesen).  

5. Rövidítsünk
Minek hívnánk be mindig a keresőt, ha nem szükséges? A Firefox például, ha kijelölünk egy szöveget/szövegrészt, automatikusan felkínálja a „keresés Google-val” opciót a kijelölt szövegre. Használjuk ki böngészőnk adottságait, hogy időt spóroljunk a kereséseken!

6. Adjuk meg, mit találhatnak meg rólunk 
Kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, pedig nagyon hasznos: a Google segítségével megadhatjuk, hogy rólunk mit találjanak meg az interneten keresgélők (hiszen nem csak mi keresünk, hanem mások is... és lehet, hogy éppen minket keresnek.). Ha van egy Gmail accountunk, akkor megadhajtuk, hogy a nevünkre/egyáb adatinkra kereső netezők mit találjanak meg rólunk a Google találati listájában első helyen.  

6. Twitter
Használjunk Twitter-t! Bármekkora is körülötte a „hype”, és sokan szerint egyenesen felesleges, és csak „divat szolgáltatás”, tény, hogy a Twitter pillanatnyilag az egyik legjobb felület, a percről-percre friss, rövid, és máshonnan sokszor nem beszerezhető információk megtalálásához.

7. Cache, cache, cache 
A varázszó: cache! Használjuk sokszor, használjuk bátran – sok esteben előfordul, hogy egy oldalt bár megtalál a Google, maga az oldal sajnos már lekerült a szerverről. Semmi gond, csak klikkeljünk a „tárol változat” linkre a listában, és máris láthatjuk az oldalt, még akkor is, ha azóta már gondosan letörölték a szerverről. Sőt! Ha ilyen-olyan okból (pl. céges tűzfal) blokkolva van egy-egy oldal, vagy éppen nem működik kedvenc blogunk, akkor is megtalálhatjuk és megnézhetjük! Csak bigyesszük a Google-ba az oldal neve elé hogy „cache” (pl. cache:techline.hu) és máris böngészhetjük, igaz egy kis késéssel. 

8. Speciális keresők
Keressünk keresőt! Elsőre mókásan hangzik, de nagyon hasznos – használjuk arra a nagy keresőket, hogy további, téma-specifikus keresőket és gyűjtőoldalakat találjunk. Ha például fotósok/grafikusok vagyunk és csak képeket akarunk keresni, akkor nem érdemes a Google (vagy más) képkeresőjét használni, keressünk erre szakosodott keresőket! (pl. Picsearch).

Ha egy dalt keresünk, de nem tudjuk a címét és a szövegét sem, csak használjuk a Midomi-t és énekeljük vagy hümmögjük be a mikrofonba a dalt! Ha egy filmet keresünk, használjuk az IMDB-t, utazási dolgokhoz a Search Travel-t, és így tovább. Mindenre van speciális kereső, csak meg kell találni. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fojtogatta és levizelte a volt élettársát, amiért elhagyta

Fojtogatta és levizelte a volt élettársát, amiért elhagyta

Három évet is kaphat Demeter Márta

Három évet is kaphat Demeter Márta

Videóklippel kampányol a családon belüli erőszak ellen a rendőrség

Videóklippel kampányol a családon belüli erőszak ellen a rendőrség

Lego-rámpákkal akadálymentesít egy kerekesszékes német nő

Lego-rámpákkal akadálymentesít egy kerekesszékes német nő

Büfésnek jelentették be a focistát, hogy csalhassanak a tao-pénzekkel

Büfésnek jelentették be a focistát, hogy csalhassanak a tao-pénzekkel

Egy hosszú éjszaka, 27 tagállam és ezer milliárd euró: minden, amit az uniós költségvetésről tudni kell

Egy hosszú éjszaka, 27 tagállam és ezer milliárd euró: minden, amit az uniós költségvetésről tudni kell