szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai kormány véletlenül nyilvánosságra hozott egy 266 oldalas, szigorúan bizalmas jelentést, amelyben részletes információk szerepelnek a polgári célú atomlétesítményekről, köztük a nukleáris üzemanyagot tároló helyek pontos térképével.

A New York Times birtokába jutott információk szerint a dokumentum nyilvánosságra kerülésére hétfőn derült fény, egy szövetségi titkokkal foglalkozó hírlevélben. Az eset nagy vihart kavart az atomenergiával foglalkozó szakemberek körében, akik vitaják, milyen kockázatokat, veszélyeket hordoz az incidens. Számos vizsgálat is kezdődött Washingtonban, hogy kiderítsék, hogyan kerülhetett nyilvánosságra a szigorúan bizalmas dokumentum. Kedden este, a New York Times érdeklődését követően a jelentést eltávolították az egyik kormányzati nyomda weboldaláról.

Több szakember szerint minimális veszélyforrást jelent a nyilvánosságra hozott dokumentum, mivel a legérzékenyebb információkkal kapcsolatos általános adatokat amúgy is közzétették már korábban.

„Történnek efféle hibák” – mondta John M. Deutch, a CIA korábbi igazgatója és volt védelmi miniszterhelyettes, aki jelenleg a Massachusetts Institute of Technology professzora. „A mostani eset talán valamivel súlyosabb hiba, mint a korábbiak, de még így sem tűnik komoly biztonsági résnek.”

Más véleményen volt David Albright, a nukleáris fegyverek terjedését vizsgáló Institute for Science and International Security nevű szervezet elnöke.

„Ha nyilvánosságra kerülnek a nukleáris üzemanyagot tároló létesítmények adatai, ez információt nyújthat a tolvajoknak vagy terroristáknak arról, hogy hol juthatnak hozzá a hasadóanyaghoz” – nyilatkozta a New York Times-nak. „Ezért bizalmasak ezek az információk.”

Az Oak Ridge National Laboratory is szerepel a listán.
Több tonna dúsított urániumot tárolnak itt
© AP

Az adatokat egyébként – amelyek bizalmasak, de nem titkosítottak – a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség számára állították össze, egy folyamat részeként, melynek során az Egyesült Államok behatóbb vizsgálatokat engedélyez a nemzetközi szervezet számára, abban a reményben, hogy azok az országok, amelyekről gyanítják, hogy titkos atomprogramot folytatnak (például Irán), hasonlóképpen cselekszenek majd.

Barack Obama amerikai elnök május 5-én küldte el az aktát a kongresszusnak jóváhagyásra, a kormányzati nyomda pedig ezt követően jelentette meg weboldalán a dokumentumot, melynek fedőlapján az állt, hogy a képviselőház külügyi bizottságának jóváhagyásával publikálták a jelentést. Június 2-án este a New York Times szerkesztőségében még nem tudtak arról, hogy mi volt a pontos oka a publikálásnak.

Gary Somerset, a kormányzati nyomda szóvivője úgy fogalmazott, hogy a „normál működési protokollt” követték, de azóta már eltávolították a jelentést a weboldalukról.

A dokumentum nem tartalmaz katonai információkat az USA nukleáris arzenáljáról, illetve a katonai atomprogram részleteiről. Ehelyett atomerőművek és például fegyverek fejlesztésével foglalkozó laboratóriumok – Los Alamos, Livermore, Sandia – adatai szerepelnek a listán. Emellett többek között tartalmaz egy bejegyzést az Oak Ridge National Laboratory-ról is, ahol az Y-12 National Security Complex nevű, szögesdróttal és fegyveres őrökkel védett telep is található. Itt tárolják a fegyverekhez is felhasználható, dúsított urániumot, amelynek pontos elnevezése és helye – Tube Vault 16, East Storage Array, Building 9720-5 – is szerepel a listán. Ezekben a mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is biztosított tárolókban darabonként körülbelül 44 tonna dúsított urániumot lehet elhelyezni.

Bár ez ijesztően hangzik, Thomas B. Cochran, a nukleáris arzenált monitorozó Natural Resources Defense Council nevű civil szervezet vezető kutatója ártalmatlannak nevezte a dokumentumot.

„Részletesebb lista, mint bármi, amit eddig láttam” – nyilatkozta Cochran. „De nem mondanám nemzetbiztonsági problémának. Olyan információk szerepelnek rajta, amelyeket eddig is lehetett tudni, legfeljebb valamivel részletesebb, mint az eddigiek.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Izraelt is védené az amerikai nukleáris pajzs

Izrael fölé is kiterjesztené a tervezett amerikai nukleáris védőernyőt egy stratégiai megállapodás keretében Barack Obama megválasztott amerikai elnök, hogy megvédje a zsidó államot egy esetleges iráni nukleáris támadástól - jelentette egy izraeli újság.

MTI Tech

Hogyan lehet újrahasznosítani a kiégett nukleáris fűtőanyagokat?

Vannak törekvések arra vonatkozóan, hogy nemzetközi együttműködésben kell megoldani az atomerőművek kiégett fűtőelemeinek újrahasznosítását - mondta Hózer Zoltán, Magyar Tudományos Akadémia KFKI Atomenergia Kutatóintézet munkatársa csütörtökön Pécsett, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület konferenciáján.

MTI Világ

Nukleáris kísérlettel fenyegetőzik Észak-Korea

Észak-Korea azzal fenyegetőzött szerdán, hogy nukleáris kísérletet hajt végre, s más "önvédelmi" intézkedést is tesz, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem kér azonnal bocsánatot tőle.

hvg.hu Tech

Támadható brit nukleáris célpontok pozícióját is felfedte a Google Earth

Együtt forrong a brit bulvársajtó az ország nemzetbiztonsági felelőseivel. A Google Earth térképszoftver legutóbbi frissítése ugyanis véletlenül felfedte számos, terroristák által potenciálisan támadható hadi és nukleáris célpont pozícióját. Az internetezők szerint a média csak felfújja a történetet.

Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Elégetnék a termékeiket a brit kereskedők, ha azt visszaküldik nekik az EU-ból

Elégetnék a termékeiket a brit kereskedők, ha azt visszaküldik nekik az EU-ból

Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók

Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók