szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Abban, hogy az életünk ennyire rohanó és túlfeszített, a társadalmi...

Abban, hogy az életünk ennyire rohanó és túlfeszített, a társadalmi és szociológiai okok mellett környezetünknek, nevezetesen az urbanizálódásnak is komoly szerepe van.

Egy görög halásznak könnyű nem stresszelni, ha egyszer egész nap a jó levegőn van, áramlik testébe a D-vitamin meg a tiszta oxigén, és persze közben a tenger hullámainak zenéje adja az alapot munkájához. De mit tehetünk, ha egy légkondicionált irodában ülünk (ami mellesleg borzasztóan egészségtelen), nem éri napfény a bőrünket, a tenger hullámait pedig maximum nyári szabadságunk egy-két hete alatt halljuk?

A rossz hír az, hogy nem sokat tehetünk (oké, elmehetünk görög halásznak, de azért az nem olyan egyszerű), a jó hír viszont, hogy azért van néhány hiánypótló megoldás! 

A hanghullámokkal (sőt divatosan „agyi frekvenciának” nevezett megoldásokkal) operáló hanggenerátor szoftverek fénykorát érjük. Beszámoltunk már orgazmust előidéző szoftverről, most azonban koncentráljunk inkább a relaxációra és a meditációra.

A Natura Sound Therapy nevű szoftver valóban remek: a segítségével pillanatok alatt a tengerparton, egy vízesés alatt, esetleg egy rezervátumban találhatjuk magunkat. Hogyan is működik? Töltsük le a szoftver kipróbálható verzióját, és elindítás után máris látunk pár tolókát és gombot, amelyek segítségével kialakíthatjuk a nekünk leginkább megfelelő relaxációs környezetet – illetve annak hangjait. Választhatunk többféle tengerhullámzás, patakcsobogás, madárcsicsergés, sőt zongora- vagy fuvolaszólamok közül. 

Minden egyes sáv hangerejét külön állíthatjuk be, de ha nem akarunk szöszölni, akkor rengeteg előre beállított és „összemixelt” relaxációs környezetet találunk (Presets menü, Factory gomb). Ez már így önmagában is remek, a dolog azonban akkor lesz teljes, ha bekapcsoljuk a Brainwave Synchronizer-t, ahol alfa, béta és még ki tudja milyen mélységekig merülhetünk. A „brainwave snycrohnizer” hangzatos elnevezéstől nem kell megijedni, tulajdonképpen csak egy bizonyos frekvencián megszólaló hang, ami az agykéreg megfelelő részét stimulálja, különböző hatásokat érve el ezzel.

A dolog persze csak fülhallgatóval működik igazán. Ha akarjuk jópofa, nyugtató animációkat is nézhetünk relaxálás közben (hullámzó tenger, lepké, stb.), de persze a legjobb, ha behunyjuk a nszemünket és úgy lazulunk. Egy-egy jól időzített, zavartalan, öt-tíz perces relaxálás egy ilyen szoftverrel, csodákra képes – minden stresszes dolgozónak (és főleg főnöknek, haha!) ajánlott.

Mellékhatások és egyebek tekintetében ne kérdezze meg orvosát/gyógyszerészét, mivel a természet hangjainak a gyógyszerekkel ellentétben nincsen káros mellékhatásuk, ellenben bizonyítottan hatásosak. Ezért is esküszik a korábban emlegetett görög halász az óceánra, és nem az XY tablettára…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Itt a hangulat adó!

A Musicovery oldal mindössze egy kis lejátszóprogramot tartalmaz, amelyen...