szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Picasa, az Irfanview és az XnView neve szinte mindenkinek ismerősen cseng, aki windowsos PC előtt tölti...

A Picasa, az Irfanview és az XnView neve szinte mindenkinek ismerősen cseng, aki windowsos PC előtt tölti mindennapjait. Ezek talán a legnépszerűbb képnézegető alkalmazások, amelyek között általában a szerint válogatunk, melyiknek tetszik jobban a felülete és a funkciói. Persze ezeken kívül is akad számtalan remek szoftver ebben a kategóriában, és bizonyos funkciókat jobban kihasználhatunk egyéb ingyenes alkalmazásokban, mégis, ezeket a programokat szinte lehetetlen letaszítani a trónról.

Csak az alapvető funkciókat találjuk meg

A First Impression készítői azonban egy kicsit más irányból próbálnak beférkőzni az élmezőnybe: azokat a felhasználókat szeretnék megnyerni maguknak ingyenes programjukhoz, akiknek nem számít a csili-vili felület és akik megelégszenek az alapvető funkciókkal, cserébe a gyorsaságért, az egyszerű használatért és az erőforrás-takarékos működésért. Márpedig lássuk be, ezek komoly érvek, ha tényleg csak alap képnézegető funkciókra van szükségünk.
A túldíszített felület olyannyira nem jellemző a programra, hogy tulajdonképpen nincs is hagyományos értelemben vett felülete. Ha megnyitunk egy képet, semmi nem veszi el tőle a helyet a képernyőn. A különféle plusz funkciókat mind a jobb egérgombbal előhívható helyi menüben találjuk meg.

Fájlok hozzárendelése

Telepítés után a program magához rendeli a jpg, bmp, png, tiff képeket, s ettől kezdve bármilyen fájlkezelőből, vagy az Intézőből, dupla kattintással megnyithatjuk azokat, mégpedig teljes képernyőn (a + és - gombokkal tudjuk változtatni a nagyítást, a Space és BackSpace gombokkal pedig előre és hátra lépkedhetünk a képek között, ha több is van az adott mappában). Képtallozó felülete nincs a programnak, arra használhatjuk mondjuk az Intéző thumbnail nézetét. A képek megnyitása gyors, ráadásul állíthatunk a megjelenítési módon is.
Funkciók tekintetében sokat ne várjunk, lehetőség van forgatásra, tükrözésre és a nézet jellemzőinek változtatására, de semmiféle képszerkesztési lehetőséget nem találunk benne (viszon háttérképnek egy kattintással küldhetjük az éppen megnyitott állományt).
A First Impression tehát nem igazán jelent konkurenciát a cikk elején említett szoftvereknek, viszont ha nincs szükségünk szerkesztési funkciókra, csak nagyon gyors képmegjelenítésre, akkor jó választás lehet. A Windows XP beépített képnézegetőjénél sokkal gyorsabb és ezerszer jobban kihasználja a helyet a képernyőn (netbookokon éppen ezért rendkívül előnyös). Minden egyéb esetben felejtős, és érdemesebb válogatni a fentebb felsoroltak közül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában

A Pentagon felajánlotta a segítségét az elsüllyedt indonéz tengeralattjáró felkutatásához

A Pentagon felajánlotta a segítségét az elsüllyedt indonéz tengeralattjáró felkutatásához

14 napos üzemidővel jön a Honor új okoseszköze, a Honor Band 6

14 napos üzemidővel jön a Honor új okoseszköze, a Honor Band 6