szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ismét egy új szabvány nevét kell megtanulnunk, vagy csak egyszerűen élvezni annak...

Ismét egy új szabvány nevét kell megtanulnunk, vagy csak egyszerűen élvezni annak előnyeit. Az úgynevezett EuroDOCSIS 3.0 lehetővé teszi, hogy a már kiépített  hibrid optikai-koaxális kábelhálózaton igen nagy sebességeket lehessen elérni. A hibrid rendszer azt jelenti, hogy a csomópontokig  terjedő törzshálózat optikai kábel, a csomópontokat az előfizetői végpontokkal összekötő szakasz pedig koaxiális kábel. A DOCSIS 3.0 újdonsága a  csatornakötegelés. A UPC mostani tesztjében olyan kábelmodemet alkalmaznak, ami 4 csatorna összefogására alkalmas. Mivel egy csatornán elméletileg 55 Mbit/másodperc adatsebesség érhető el, a négyszerezéssel a sebesség másodpercenként 200 Mbit fölé is mehet. A Fiber Power 120 esetében a maximális letöltési sebesség 120, a feltöltésé pedig 10 Mbit/s.

Az új kábelmodem négy csatorna összefogásával éri el a 120 Mbps sebességet

De hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban? A tesztüzem kipróbálásához az új internet bekötése rendkívül egyszerűen zajlott. A UPC szakembere a meglévő koax kábelre egy újabb elosztót szerelt a lakáson belül és erre csatlakoztatta a Motorola  SURFboard Digital Voice Modemet. Ahogy azt a neve is elárulja, ezen telefoncsatlakozót is találunk, tehát ha telefonszolgáltatásra is előfizetünk, nincs szükség további eszközre.
A bekapcsolás után a modem automatikusan letöltötte a legfrissebb firmware-t. Ezután már egy tetszőleges böngészőn keresztül (esetünkben ez egy MacBookon futó Safari volt ) lehetett elvégezni a beállításokat. A beállítás gyakorlatilag annyit jelentett, hogy regisztrálni kellett annak a számítógépnek a MAC címét, amihez a modemet kötöttük. A regisztráció, firmware-frissítés és újraindulás csaknem 10 percet vett igénybe, de ez csak az első alkalommal tart ilyen sokáig.

A speedtest.net oldal egy londoni szerverről érte el a legjobb eredményt

A 120 Mbites sebesség kihasználásához megfelelő hálózati eszközök és szoftverek is kellenek. Vezetékes csatlakozásnál gigabites kártya kell, WiFi-nél pedig valamelyik olyan szabványt használó eszköz, ami képes a több mint 100 Mbites másodpercenkénti átvitelre. Az operációs rendszerek közül a Vistához szükség van az SP1 frissítésre, a Linux, a Windows 7 és a Mac OS X minden kiegészítő nélkül tudja kezelni ezt a sebességet, Windows XP-hez azonban le kell tölteni egy speciális kiegészítőt.

A tesztek részletes leírása, a mért eredmények és egy videó a letöltési sebességről itt található.

A legfontosabb, ami kiderült az első pár nap alatt a az ultragyors internetről, hogy annak kihasználásához megfelelő kiszolgáló szerverekre is szükség van. Egy weboldal letöltésnél gyakorlatilag nem lehet észrevenni, hogy 120 Mbites internetünk van, de sajnos még fájlok letöltésekor sem tudja a legtöbb szerver ilyen sebességgel küldeni az adatokat. A feltöltési sebesség azonban általában minden mérésnél elérte a 10 Mbps-et. Persze, ahogy ez a tesztből is látszik, vannak már olyan szerverek, amelyeknél ki lehet használni a nagy letöltési sebességet is.

Itthon is találtunk olyan mérőoldalt, ahol sikerült kiakasztani a mutatókat

 A Fiber Power 120-nak a jelenlegi legnagyobb előnye, hogy egy otthoni vagy kis irodai hálózatnál több gépet is képes kompromisszumok nélküli, szélessávú internettel ellátni.  A hálózat egyes gépei észre sem veszik, ha akár egyszerre több gépen nézünk online HD-s filmeket.

A KFKI FTP oldaláról folyamatos 125 Mbps sebességgel jöttek az adatok

A UPC a tervei szerint az év végéig minden szolgáltatási területén bevezeti az új internetet. Az áráról most még csak annyit árultak el, hogy várhatóan nem lesz sokkal magasabb, mint a jelenlegi leggyorsabb csomag ára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó

Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot

Logikus volna: ilyen lehetne az széthajtható iPhone

Logikus volna: ilyen lehetne az széthajtható iPhone