szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Game Booster letöltése és telepítése után összesen egyetlen...

A Game Booster letöltése és telepítése után összesen egyetlen opciós képernyőt fogunk látni, középen egy igen szép darab „Switch to gaming mode” feliratú gombbal. Erre a későbbiekben még szükség lesz, előtte azonban vizsgáljuk meg, mit is művel ez a kis szoftver!  

Nos, csalóka nevével ellentétben, nem kifejezetten a játékokat fogja felgyorsítani (nem piszkál bele a játékokba, sőt a videokártya opciókba sem, mint például az nhancer, ellenben megkeresi a Windowsban „feleslegesen” futó szolgáltatásokat, és egy gombnyomásra leállítja/újraindítja azokat. Felesleges alatt természetesen a játékokhoz felesleges szolgáltatásokat érti a szoftver, és ebben van is valami, hiszen minek például Windows-idő szinkronizálás/automatikus frissítés figyelés vagy éppen súgó szolgáltatás, amikor játszunk? 

A szoftver ablakában megjelenő lista ezeket a „felesleges” szolgáltatásokat fogja felsorolni, s ha esetleg úgy érezzük, valami nem jogosan került oda, akkor egyszerűen vegyük ki a pipát mellőle, így máris kikerül az automatikusan leállítandó service-ek közül. A legtöbb esetben azonban jól „tippel” a Game Booster, a teszthez használt gépeken (WindowsXP SP3, 4 GB RAM, Nvidia 9800GT, IntelCore 2,33 MHz Dual, egy másik ugyanilyen konfiguráció csak éppen 9600GTS kártyával és 2 GB RAM-mal, illetve egy notebook, integrált 256 Mbájtos videokártyával és 1 GB RAM-mal, szintén XP-vel) minden esetben valóban felesleges szolgáltatásokat talált, minimum tíz darabot. Ezek leállításával 50-100 MB közötti memóriát szabadíthatunk fel, szélsőséges esetekben pedig akár 200 vagy több MB-ot is. Csak megnyomjuk a „Switch to gaming mode” gombot (a szoftver ekkor leállítja a szolgáltatásokat), és máris jöhetnek a játékok!

De lássuk, valóban gyorsít-e a Game Booster a játékokon! A méréshez Fraps-ot használtunk, hiszen a játékok „gyorsaságának” mérvadója az fps, azaz a frame/second (képkocka/másodperc).

Nos, első tesztgépünkön (a 4 GB-os, 9800GT-vel rendelkező asztali PC-n) bármit is csináltunk, a Game Booster hatását nem éreztük. Rontani sem rontott, de javítani sem javított semmit. Ennek oka valószínűleg a viszonylag jó videokártya, és a sok RAM volt. Fallout3, Burnout Paradise, Prototype, Sims3, Mass Effect (csak hogy mindenféle game-engine képviselve legyen) – minden játék ugyanúgy futott, mint Game Booster nélkül, stabil 40-60 fps. Egyedül az Sims3 esetében éreztük (csak éreztük, Fraps-ban konkrétan nem láttuk), hogy mintha kevesebbet „skippelne” nagyításkor/kicsinyítéskor. Ezen a gépen a Game Booster 52 MB-ot tudott felszabadítani.

A Fallout 3 esetében sokat segített...

A második tesztgép már csak 2 GB RAM-mal és egy gyengécske, 256 MB-os 9600GTS-sel volt felszerelve, itt már érdekes eredmények születtek. Ezen a gépen (ki tudja miért) a Game Booster már több, egészen pontosan 9 2MB-ot tudott felszabadítani. A Fallout 3 esetében ezzel a géppel nekünk „csodát művelt” a program: az eredetileg 12-18 fps-sel vánszorgó játékból egy egészen élvezhető, 20-30 fps sebességű játékélményt sikerült kicsikarni (ebből is látszik, hogy a Fallout 3 nagyon memóriaérzékeny). A Prototype semmit nem javult, ezen a gépen egyszerűen élvezhetetlen, a Sims3 sem változott – lassú textúra betöltések és iszonyú szaggatás. Felpörgött viszont a Mass Effect (egészen 80 fps-ig, az eredeti 35-40-ről).

A harmadik gép, az integrált 265 MB-os kártyával sajnos menthetetlen: akármit is állított le a Game Booster (ezen a gépen amúgy csak 32 MB felesleget talált), a kevés memóriából ez a szoftver sem tudott többet csinálni. Harmadik tesztgépünkön a helyzet tehát: akár Game Booster, akár nem, a Fallout3, a Mass Effect, BP és a többi reménytelen, a Sims3 nagyon alacsony beállításokkal „eldöcög”. 

.. a GTA-t azonban már a Game Booster sem menti meg.

Érdekességnek kipróbáltuk még az idei év legrosszabbul optimizált, memória- és videokártya-zabáló szörnyetegét, a GTA IV-et is. Az eredmény nem meglepő: a GTA IV-et nem érdekli a Game Booster (mint ahogy más sem), egyedül a 2 GB RAM-mal rendelkező gépen mértünk 4-5 fps többletet, de a GTA esetében ez betudható akár az időjárásnak, vagy a közel-keleti helyzetnek is, szóval nem mérvadó. 

Jó szoftver tehát a Game Booster? Nos, ártani nem árthat, ráadásul ingyenes, a kezelése pedig nagyon egyszerű. Nevével ellentétben sajnos nem azt csinálja amit „ígér”, hiszen nem sok köze van konkrétan a játékokhoz, inkább a memóriakezeléssel trükközik. Gyorsítani fogja-e a játékainkat? Ha van egy jó videokártyánk és hozzá 4 GB RAM a gépünkben, akkor hagyjuk, hiszen az eredmény elhanyagolható lesz. Ha egy kicsit kevesebb memóriával rendelkezünk (egy, esetleg két GB), akkor mindenképpen érdemes feltennünk, valószínűleg látni fogjuk az eredményt egy-két memória-érzékeny játék esetében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A világ 10 legrosszabb játéka

A kirobbanó sikerekről mindig hallunk (gondoljunk csak a napokban megjelent GTA IV-re, ami minden eddigi...

Az autómosó kamerája segített a rendőröknek – felvette, hogy helyet cserélt az ittas sofőr a józan utasával

Az autómosó kamerája segített a rendőröknek – felvette, hogy helyet cserélt az ittas sofőr a józan utasával

Tovább terjeszkedik az Amazon tenyérfizetős rendszere

Tovább terjeszkedik az Amazon tenyérfizetős rendszere

Tilos lesz az olimpián térdelve vagy felemelt ököllel tiltakozni a rasszizmus ellen

Tilos lesz az olimpián térdelve vagy felemelt ököllel tiltakozni a rasszizmus ellen