szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Megírtuk már, hogy ki találta fel az egeret, sőt egy hosszabb megemlékezést is...

Megírtuk már, hogy ki találta fel az egeret, sőt egy hosszabb megemlékezést is szenteltünk az embernek, aki feltalálta a keresőt - de írtunk már a Linux kiagyalójáról vagy éppen a C64 „apjáról” is.

Következzen most egy rövidebb, ám több embert felvonultató gyűjtemény: ezzel is bizonyítva, valójában milyen kevesen (és kevéssé) ismerjük azokat az embereket, akik alapjaiban változtatták meg az életünket.  Tíz név, és tíz jelentős technológiai/IT találmány és invenció: lássuk!

Vic Hayes: a WiFi feltalálója 
Kezdjük mindjárt a viszonylag új keletű WiFi-vel. Hayes, a WiFi feltalálója egy holland mérnök, aki jelenleg a a Delft tudományos egyetem kutatórészlegében dolgozik, és igen visszavonultan él. Nem is annyira kutatói, mint inkább diplomáciai közbenjárása tette szabvánnyá a IEEE 802.11 WLAN-t, ezért is nevezik őt a mai napig a WiFi atyjának. 2004-ben elnyerte az Economist „Innovation” díját. Az érdeklődők megtekinthetnek egy videót egyik előadásáról itt (angolul), a kevéssé érdeklődőknek pedig álljon itt egy fotó „WiFi papáról”.

John Cioffi – a gyors internet atyja 
Bár sokan már alig emlékeznek rá, a hősidőkben az internet főleg a lassúságáról volt híres: egy-egy weboldal néha percekig érkezett a monitorra, az egy-két Mbájtos fájlok letöltése pedig csak a dedikált vonalak végén csücsülő egyetemisták vagy a céges internetet használók kiváltsága volt.

Azután jöttek a DSL modemek és -kapcsolatok, és a gyors, otthoni internet egyszer csak mindenki számára elérhetővé vált, nem kis szerepet játszva abban, hogy a világháló elérje mai népszerűségét. A Stanford Egyetem munkatársa, John Cioffi a 90-es években az Amati kutatójaként kifejlesztette a DLS technológiát. Később visszament a Standfordra, és a mai napig ott dolgozik.

Dov Moran – az USB kulcs feltalálója 
Moran a mai napig emlékszik arra az esetre, amikor 1998-ban egy alig hat Mbájtos prezentációt akart bemutatni a befektetőknek, de a notebookja lefagyott. Ekkor jutott eszébe, hogy a nehézkes CD-írás, illetve a notebook hurcolása helyett kellene valami kisméretű, könnyen hordozható és bármilyen gépre csatlakoztatható eszköz.

Elképzelésével el is ballagott az M-systemhez: az ötlet bevált, 2009-ben, becslések szerint, mintegy 150 millió különböző formájú és méretű USB drive van forgalomban.

Ajay Bhatt – a Gigahertzes PC-k atyja 
2000. december 14., délelőtt 11 óra. Ajay bemutatót tart Paul Ottelininek, az Intel elnökének. A bemutató témája: Ajay próbálja bebizonyítani, hogy a PCI Express segítségével az otthoni számítógépek végre legyőzhetik az eddigi, „szűk keresztmetszetnek” számító szabvány PCI 133 MHz-es átviteli korlátját. A bemutató sikeres, az otthoni gépek pedig jelentősen gyorsulnak, így ma már több GHz-es PC-ken dolgozhatunk és játszhatunk.

Gery Thuerk – a spam feltalálója 
Bár különösebben nem vagyunk neki hálásak, tény, hogy amit Gery feltalált, az is jelentősen megváltoztatta életünket. Ő küldte ugyanis a világon az első spamet: 1978-ban, az ArpaNet (akkor még ez volt az internet) hálózatán küldött szét kéretlen reklámlevelet (ingatlanokkal kapcsolatban). Gery elmondása szerint eredetileg csak pár száz ismerősének akarta küldeni a mailt, de nagyon időigényesnek találta a műveletet, ezért úgy döntött, inkább az egész hálózatra szétküldi, válogatás nélkül, aztán akit érdekel az úgyis megkapja, akit pedig nem érdekel, az majd kitörli.

Az ötletet később mások is átvették, így született meg a spam. Gary a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült találmányával, más díjat nem kapott érte, ami nem is csoda. 

Doug Engelbart – az egér feltalálója 
Nagyon sokat köszönhetünk neki – a mindenki által, szeretettel csak „Father Mouse”-nak emlegetett „bácsiról” már részletesen írtunk itt.

Tony Fadell – az iPod papája 
Szinte már történelem, pedig nem is olyan régen történt.Tony fejében motoszkált egy ötlet, házalt is vele egy darabig, majd végül az Apple fantáziát látott a dologban, alkalmazta Fadellt, és a többit már mindenki tudja. Napjainkban Tony az Apple iPod-divíziójának az alelnöke. Érdekes módon maga a cég egyáltalán nem „hype”-olja Tonyt, így elég kevesen ismerik. Úgy tűnik, az Apple nem akar arcot az iPod mögé (legfeljebb Steve Jobs almapápa arcát).

Tony elmondása szerint nem bántja ez a helyzet, hiszen tudja, hogy ő találta ki az iPodot, ráadásul aki a szakmában számít, az is tudja -  és ez neki elég.

Paul Flaherty – aki feltalálta a keresőt 
Nagy veszteség érte az IT-világot 2007-ben: elment közülünk az egyik legnagyobb zseni. Életéről és persze munkájáról részletesen emlékeztünk itt.

Marty Cooper – a mobiltelefon feltalálója 
A világ első embere, aki lebonyolított egy hívást mobiltelefonon – ezt könnyen megtehette, mivel az eszközt ő találta fel. Érdekesség: kit hívott Marty azzal a bizonyos világelső hívással? Nos, az egyik barátját, a konkurens Bellnél dolgozó mérnököt. 1973-ban, a Motorola kutatójaként dolgozta ki az akkor még „radio-telefon system” néven futó eszközt és technológiát.

Cooper elmondása szerint a mobiltelefon ötlete a Star Trek egyik epizódja közben jutott eszébe, amikor meglátta Kirk kapitányt a hordozható kommunikátoron beszélni. Cooper napjainkban saját cégét, az Arraycom-ot vezeti. 

Vint Cerf – az internet atyja 
Túl sokat nem is érdemes írni róla, hiszen mindenki ismeri. Ki más is zárhatná a listát, mint Vint Cerf, az internet (pontosabban szólva a TCP/IP protokoll és a World Wide Web) atyja?

Mókásan szólva: Vint Cerf nélkül ez a cikk sem születhetett volna meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A világ első hackere

Hackerekről hallva, a legtöbb embernek a filmek jutnak az eszébe (például a Komputerkémek vagy mondjuk a Kardhal), a...

techline.hu Tech

Warez történelem

Ha egy programot megírnak, mindig lesznek valakik akik azt ezer részre szedik és...

techline.hu Tech

Commodore 64 történelem

1982 igazán különleges év volt: ekkor dobta piacra a Commodore cég a C64 típusjelû személyi számítógépet.

techline.hu Tech

Aki feltalálta az egeret

Doug Engelbart már ezerszer elmondta az újságíróknak: sajnos már nem...

techline.hu Tech

A nyomtatók története

Ez az ősi vágy leküzdhetlen és a mai napig is genetikai kódolásunk...

techline.hu Tech

A Linux történelme

Bármilyen hihetetlen, a Linux lassan tizennyolc éves lesz – és ez egy...