szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ennek persze rengeteg oka lehet, a munkahelyen például megtilthatja számunkra a rendszergazda...

Ennek persze rengeteg oka lehet, a munkahelyen például megtilthatja számunkra a rendszergazda (és nemcsak szóban, hanem technikailag is), vagy ha egy ismerősünk gépén dolgozunk, korántsem biztos, hogy boldog lenne attól, ha telepítünk ezt-azt a gépére.
Szerencsére ez a probléma könnyedén orvosolható, mióta az USB memóriakulcsok elérhető árban kaphatók, lassan már a közértekben is. Csak felmásoljuk kedvenc szoftvereink hordozható változatát egy ilyen eszközre (éppen a minap írtunk több mint 200 ilyen portable szoftverről, és bárhová magunkkal vihetjük, ahol csatlakoztatni lehet az USB memóriát az adott géphez. Telepíteni nem kell semmit, hiszen ezek a programok azonnal futtathatók arról a meghajtóról, amelyen éppen tároljuk őket.
Ha kifejezetten hordozható képszerkesztőkre vágyunk (amelyekkel bárhol, bármikor retusálhatjuk fotóinkat vagy készíthetünk grafikákat), akkor mi az alábbi három közül javasoljuk valamelyiket.

Gimp
Kezdjük azzal, amelyet talán a legtöbben ismernek. A Gimp nagyon sokoldalú, tulajdonképpen akár a Photoshophoz is hasonlítható képszerkesztő (bár a CMYK hiánya azért korlátozza a felhasználását DTP szempontból). A rengeteg funkciót viszont egy elég kusza felület mögé sikerült rejteni, így kezdők számára kevésbé lehet vonzó, mint a másik két szoftver.

A nehezen átlátható felület ellenére a GIMP-et is meg lehet szeretni, a funkciók tekintetében pedig egyáltalán nincs ok panaszra: rétegkezelés, rengeteg effekt és szűrő, remek retusáló eszközök várnak ránk benne. Minden beállítást testre szabhatunk, így ha van egy kis időnk, érdemes arra fordítani, hogy megismerkedjünk e program használatával. Ha inkább a Photoshop vagy Paint Shop Pro felülete tetszene, akkor a következő két alkalmazással valószínűleg jobban el leszünk, és a kezdőknek mi is inkább azokat javasoljuk.
Letöltés

Artweaver

Korábban írtunk már egy részletesebb ismertetőt erről a programról. Ott is le kellett vonnunk a következtetést: az Artweaver megszólalásig olyan, mintha egy régebbi Photoshop verziót használnánk. Legalábbis ami a felületet és a használatot illeti, hiszen lehetőségeit tekintve azért jócskán elmarad az Adobe szoftverétől (). Az alapkövetelményeknek azonban tökéletesen megfelel: van rétegkezelés, klónozás, színátmenetek, rengeteg ecset, szűrő és effekt. 

Ráadásul az utóbbiak kiválasztása a Filter Galery segítségével nagyon egyszerű (előnézetet kapunk minden szűrő és effekt hatásáról). Szerintünk hordozható képszerkesztőnek ez a legjobb választás, de senkit sem kívánunk rábeszélni egy programra. Próbálják azért ki a következőt is...
Letöltés

Photofiltre

Ha az Artweavert a Photoshophoz hasonlítottuk, akkor a Photofiltre lehetne a Paint Shop Pro ingyenes megfelelője. Legalábbis kicsit hasonlít a felület és a használat is a Corel (anno a Jasc) nevével fémjelzett, népszerű fotóretusálóra. A sajátos, de nagyon ízléses felületen minden fontos eszközt elérünk egyetlen kattintással.

Rétegeket sajnos nem kezel, de cserébe akadnak remek plusz funkciói, mint például a batch utasítások végrehajtása. Így azonos módosításokat (átméretezés, színkorrekció, konvertálás stb.) végrehajthatunk több képen is, egy lépésben. Képek, fotók gyors retusálására, átalakítására kiváló választás!
Letöltés

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kémfotón az új Lada Niva, ami olyan, mint egy orosz Toyota RAV4

Kémfotón az új Lada Niva, ami olyan, mint egy orosz Toyota RAV4

Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból

Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban