szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy svéd napilap értesülései szerint közel nyolcmillió eurót fizetne egy tőzsdén bejegyzett cég a világ legnagyobb torrent-keresőjének tartott Pirate Bay-ért.

A BoingBoing blog értesülései szerint a Global Gaming Factory X (GGF) játékfejlesztő cég által kiadott közleményben az áll, hogy felvásárolják a Pirate Bay-t (TPB), valamint a Peeralism nevű szoftverfejlesztő céget. A Svenska Dagbladet nevű svéd napilap szerint a GGF 60 millió svéd koronát (mintegy 7,8 millió eurót) fizet a szerzői jogi perben elítélt TPB-ért, s 100 millió koronát (9,2 millió eurót) az internetes adatátviteli és adattárolási technológiákat fejlesztő Peeralism-ért.

A 2009 augusztusában végrehajtandó tranzakciók után a BoingBoing szerint a GGF új üzleti modellt szeretne felépíteni, amely lehetővé teszi a tartalomszolgáltatók, valamint a szerzői jogok birtokosainak kompenzációját. Az oldal működtetését, valamint a felelősséget a GGF veszi át.

A The Pirate Bay logója
- elsüllyedhet a hajó?
© piratebay.org
„Olyan üzleti modellt szeretnénk bemutatni, amelynek köszönhetően a szolgáltatók és a jogtulajdonosok megkapják a pénzüket az oldalról letöltött tartalmak után” – nyilatkozta Hans Pandeya, a GGF vezérigazgatója. „A Pirate Bay a 100 leglátogatottabb weboldal között van, azonban, ha fenn akar maradni, szüksége lesz erre az üzleti modellre, amely minden résztvevő fél igényeinek megfelel, legyen szó felhasználókról, internet-szolgáltatókról, vagy a szerzői jog terén érdekelt ügyvédekről.

A jelenlegi tervek egyelőre kísértetiesen hasonlítanak az első fájlcserélőként elhíresült Napster esetére, amelyet 1999-ben megpróbált megkaparintani a szerzői jogi lobbi, azonban a végeláthatatlan pereskedésnek az lett a vége, hogy megjelent a rendszer egy új riválisa, az ingyen tartalomra áhítozó felhasználók pedig egy szempillantás alatt sorsára hagyták a Napstert, amelyből így nem tudtak tőkét kovácsolni a kiadók.

A BoingBoing egyik szakírója, Cory Doctorow szerint a TPB-t jóval az ára alatt adják el, azonban kérdés, hogy a szerzői jogvédők tanultak-e a Napster esetéből, vagy a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb weboldalát is veszni hagyják, ahelyett, hogy sikeres üzletet építenének fel rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Névtelenül netezhetünk a Pirate Bay új szolgáltatásával

Hétfőn indult el a Pirate Bay adminisztrátorainak új szolgáltatása. Az IPREDATOR Global Anonimity Service 7 dolláros havidíj fejében biztosítja a névtelen internetezést és a hírek szerint különös helyzettel találkoznak a hatóságok, ha az megpróbálnák elkérni az IPREDATOR-t használó internetezők személyes adatait, írja a Wired.

hvg.hu Tech

Twitteren idézték a bíróságra a Pirate Bay alapítóit

Twitteren és Facebookon idézte a bíróságra a Pirate Bay alapítóit az internetes kalózkodás ellen küzdő holland szervezet, a BREIN. A svéd események hatására a BREIN fel akarja számolni a Pirate Bay holland felhasználótáborát, a torrent-oldal alapítóit pedig július 21-re idézte a tárgyalóterembe, adta hírül a TorrentFreak hírportál.

hvg.hu Tech

The Pirate Bay: rosszul áll a szerzői jogvédők szénája?

Nem tudták még sarokbaszorítani a világ legnagyobb torrentoldalát a jelenleg is zajló stockholmi perben. A tárgyalás második napján elejtették a vádak felét, a harmadik napon pedig elhangzott: lehet, hogy valaki meglopta a torrentoldal adminisztrátorát, valamint lehet, hogy a King Kong nevű felhasználó tényleg a kambodzsai dzsungelekből tölti le magának kedvenc tévésorozatait, írja a TorrentFreak.

hvg.hu Tech

Beszállt a Pirate Bay a szcientológusok elleni háborúba

Az elmúlt években hírhedtté vált hackercsoport, az Anonymous egyik fő célpontja a szcientológiai egyház volt. YouTube-on elhelyezett videóikban szólítják fel az érdeklődőket és rajongóikat támogatásra, most pedig azt jelentették be: új szövetségesre akadtak főként interneten folytatott háborújukba - írja a TorrentFreak hírportál.

hvg.hu Tech

Újratárgyalhatják a Pirate Bay ügyét, összeférhetetlen a bíró

Újratárgyaláshoz folyamodhat a The Pirate Bay-t (TPB) képviselő egyik ügyvéd, mivel a svéd fájlcserélő oldalt elítélő bíró, Thomas Norström tagja a svéd szerzői jogi lobbinak, számolt be az esetről a svéd rádió, majd ezt követően számos hírportál is.

Már több mint 536 millió forintot gyűjtöttek Budapestnek járványkezelésre

Már több mint 536 millió forintot gyűjtöttek Budapestnek járványkezelésre

Koronavírus: 6360 új fertőzött, 115 halott

Koronavírus: 6360 új fertőzött, 115 halott

Föld körüli pályára állt egy mókás kerti törpe

Föld körüli pályára állt egy mókás kerti törpe