szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Trójai állóvízAlig hozott átrendeződést a június a legtöbb...

Trójai állóvíz
Alig hozott átrendeződést a június a legtöbb fertőzést okozó kártevők toplistáján. Listavezető maradt az előző hónapban az élre került, hitelkártyaszámokat, netbanki belépési kódokat és újabban FTP jelszavakat is összegyűjtő Trojan-Spy.Win32.Zbot. A második helyre egy régi ismerős, a magát erotikus videók lejátszásához szükséges kodekként feltüntető Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec került. A harmadik helyre lépett fel a Trojan.DNSChanger,  míg a negyedik helyen a Javascript sebezhetőségét kihasználó károkozó, az Exploit.PDF-JS került. Ötödik a Conficker féreg, míg hatodik helyre a Favorit Network reklámprogram kapaszkodott fel. A hetedik helyen a szintén videófájlok lejátszásához szükséges kodekeket ígérő trójai, a Trojan-Downloader.Win32.CodecPack  jutott fel, míg a nyolcadik helyen azok a károkozók találhatók, amelyek közös jellemzője az autorun.inf fájlok létrehozásával történő automatikus település a fertőzött gépre. A kilencedik helyre egy ál-antivírus, a Personal Antivirus jutott fel, míg a korábban előkelőbb pozíciókat is begyűjtő Virtumonde reklámprogram az utolsó, 10. helyre szorult vissza.

Új terjedési módszerek
Számos magyar kis- és középvállalat honlapját is érinti a Sunbelt Software által az utóbbi hetekben megfigyelt jelenség. A cég külön szerverfarmot tart fenn, amely a világ különböző országaiban bejegyzett és üzemeltetett portálok biztonságosságát ellenőrzi, hibás kódok, sérülékenységek, fertőzések után kutatva. A legfrissebb trend szerint a bűnözők nem a nagyvállalatok honlapjait, vagy a közösségi oldalakat törik fel, illetve építenek be káros kódot, hiszen ezek a weblapok nagyon is szem előtt vannak, az üzemeltetők kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra, így egy-egy visszaélést percek alatt lelepleznek. Éppen ezért azokra a tipikusan kisvállalkozások és magánszemélyek ftp-ken karbantartott honlapjaira utaznak, amelyeket tulajdonosaik jó pár hétig, esetleg hónapig nem ellenőriznek, nem frissítenek. A trükk egyszerű: jelszólopó alkalmazásokkal eltulajdonítják az ftp-hez szükséges belépési adatokat, majd a honlap főoldalába csupán egyetlen sornyi, IFRAME-be illesztett káros kódot helyeznek el, amely révén a fertőzött honlap valamennyi látogató gépére általában orosz, ukrán, illetve kínai szerverekről káros alkalmazásokat tölt le. A károkozók telepítéséhez sokszor a felhasználó beleegyezése sem szükséges: a régebbi böngészők számos hibája révén a felhasználó engedélykérése nélkül lehetővé válik a betolakodó alkalmazás telepítése.

Az egyik hazai könyvelőiroda a rendszeresen frissített antivírus program ellenére is áldozatul esett a támadásnak. Az ügyfelek hívták fel az ügyvezető figyelmét arra, hogy az oldal látogatásakor ismeretlen programok települnek, illetve kérnek telepítési engedélyt a böngésző gépére. „Több tucat, magyar és nemzetközi ügyfelünk gépe fertőződött meg az oldalunkról letöltött káros alkalmazásokkal.” – mondja Dr. Király György, az iroda vezetője. Az irodának közel egy hétig tartott a fertőzés okának kiderítése, illetve a helyreállítás, a hírnévben esett kárt már nem is számolva.

Hasonlóan jártak az Ingyentv.hu webtv portál üzemeltetői is, akik 60.000 felhasználójuktól hírlevélben kértek elnézést a napokig elérhetetlen honlapjuk miatt. "A rendszeresen frissített vírusirtó használata ellenére egy kémprogrammal idegenek megszerezték a honlapunk karbantartásához használt FTP jelszót, amelyekkel honlapunkat a tudtunk nélkül saját céljaiknak megfelelően módosíthatták. Rövidesen a Google és más szolgáltatók is feketelistára helyeztek minket, ami miatt honlapunk sokak számára elérhetetlenné vált. Annak ellenére, hogy a károkozót gyorsan eltávolítottuk, napokba tellett lekerülni a feketelistákról, ami komoly kárt okozott nekünk." - nyilatkozta Szegő Miklós, a portál tulajdonosa. Mindkét esetben a VIPRE Antivirus + Antispyware segített a fertőzés forrásának azonosításában.
 
„A hekkerek a hasonló támadásokkal az emberek bizalmát használják ki, hiszen amíg egy ismeretlen, például felnőtt tartalmú oldal esetében a szörfölők már sokkal bizalmatlanabbak, addig kedvenc edzőtermük, vagy éppen könyvelőjük honlapját felkeresve könnyebben elsikkadnak egy-egy telepítési hozzájárulás felett, hiszen nem is feltételezik, hogy egy kisvállalat megszokott kinézetű honlapja is fertőzött lehet.” – mondja Bódis Ákos a Sunbelt Software magyarországi képviseletének vezetője. A fertőzött honlapok révén ál-antivírusok, jelszófigyelő alkalmazások, trójaiak töltődnek le a gyanútlan felhasználók gépére, amelyek hamis programok megvásárlására buzdítják, illetve kéretlen reklámokat jelenítenek meg, vagy zombi-hálózat részévé teszik a felhasználó hardvererőforrásait. A Sunbelt szerint a jövőben sem fognak ritkulni a hasonló támadások, ezért a hatékony kémprogramok elleni védelem napról napra fontosabb lesz.

A legtöbb fertőzést okozó elektronikus kártevők 2009. júniusa során:
Trojan-Spy.Win32.Zbot
Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec
Trojan.DNSChanger
Exploit.PDF-JS
Conficker
Favorit Network
Trojan-Downloader.Win32.CodecPack
Autorun.inf
Personal Antivirus
Virtumonde

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Novák Katalin: Több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma

Novák Katalin: Több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma